6x mooie trapleuning ideeën

0 Shares
0
0
0

Je mag het dan wel misschien niet nodig vinden, handig is het wel, zo’n trapleuning. Niet alleen wanneer jezelf helemaal bepakt naar beneden gaat, maar ook wanneer mensen die slecht ter been zijn, omhoog moeten.

Herinner je je nog dat je vroeger van de trap rolde, omdat je je struikelde? Dat je naar een niet bestaande trapleuning greep? Precies daarom is het handig om een trapleuning te hebben. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en het zou zonde zijn als er je er blijvende schade van oploopt. Daarom presenteren wij in deze blog mooie trapleuning ideeën. Wij snappen namelijk ook wel dat de standaard leuning nou niet echt stijlvol is.

Materialen en ontwerpen

Trapleuningen zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan materialen, elk met zijn eigen unieke kenmerken en stijlen. Populaire materialen zijn onder andere hout, metaal, roestvrij staal en glas. Houten trapleuningen bieden een warme en klassieke uitstraling, terwijl metalen leuningen een modernere en industriële sfeer kunnen creëren. Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je interieur. Vergeet overigens de functionaliteit niet, waar we het eerder over hadden.

Trapleuning ideeën

#1 Hout is klassiek

Dat een houten look vaak als klassiek wordt omschreven, betekent niet dat het saai hoeft te zijn. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je hout kan verven, zoals in het eerste voorbeeld te zien is. Het hout geeft hier juist een moderne look, in plaats van dat het, voor jou, wellicht wat oubollig overkomt.

Alsof je de trap in een gevangenis hebt gezet

Het voorbeeld dat nu volgt, schreeuwt dan wel weer klassiek. Maar kijk eens hoe prachtig het houtwerk is. De rondingen lijken wel net het onderstel van een kandelaar. Je kan je voorstellen dat dit in een prachtig landhuis staat, waarbij de inrichting je doet denken aan vroeger. Echter valt een dergelijke leuning ook goed te combineren met een wat moderner interieur, waarbij dit een echte eye catcher is.

Een houten trapleuning met klassieke uitstraling

#2 De trap is er wel en niet

Een glazen wand als ‘trapleuning’ kies je voor een ruimtelijke look. De wand scheidt de ruimte van de trap, maar biedt de voordelen van een open trap. Wanneer je de want combineert met een glazen deur, voorkom je bijvoorbeeld dat de lucht van de keuken naar boven ontsnapt. Je houdt boven en beneden gescheiden, zonder dat je een opgesloten gevoel krijgt.

Het nadeel aan een glazen wand is dat het relatief veel onderhoud vereist. Alle vingers van je kleine bengeltjes of opgehoopt stof is een doorn in het oog. Maar, met een goede doek en een glasreiniger, heb je het probleem al gauw verholpen. Het is alsof je de ramen gaat lappen, maar dan binnen.

Een voorbeeld van een trap met een glazen wand

#3 Recht is niet meer

Noem het asymmetrisch, noem het irregulier, noem het origineel. De organische vormen van deze trapleuning doen je denken aan een boom of wat anders uit de natuur. De trapleuning past perfect in een iets van een mediterraans interieur, of in ieder geval iets waar alles niet heel strak is. Om het in je huis te laten plaatsen, is het overigens wel handig een ontwerper in te huren. Het is niet iets wat je standaard krijgt toegeworpen in een gids over trapleuningen. Wellicht zou je zelfs de trapleuning, in deze vorm, door de seizoenen kunnen laten gaan. Groene versieringen in de lente, bloemen in de zomer, afvallende bladeren in de herfst en ‘gewoon’ kaal in de winter.

Een boom als trapleuning

#4 Bring the light into your home

In principe bestaan er ontzettend veel soorten trapleuningen, maar je hoeft niet voor iets origineels te gaan. Zelfs het originele kan je omtoveren tot iets heel speciaals. Zo bestaan er trapleuningen waarbij het licht aanspringt als je er langsheen loopt. Van licht onder traptreden bestaan veel meer voorbeelden en dit zou hiervoor een vervanging voor of aanvulling op kunnen zijn. Het mooie hiervan is nog meer dat je nu aan het plafond niks hoeft op te hangen. Echter vergt het wel wat vakmanschap om een dergelijke leuning te monteren, wil je dat alles automatisch aan- en uitgaat.

Een stalen trapleuning op z’n best

#5 Organisch, maar dan anders

Wij krijgen er zelf een beetje een zeemansgevoel bij, maar dat betekent niet dat het er minder mooi van wordt. We spreken natuurlijk over een trapleuning die gemaakt is van touw. In het voorbeeld is de trapleuning gecombineerd met een trap met vloerbedekking. Het zou ook prachtig zijn als je het touw combineert met een lichte houtkleur. Een wit, modern interieur geef je hiermee toch weer een speels effect. In andere gevallen zouden we aanraden de leuning te combineren in een landelijk of klassiek interieur.

Een touw, want waarom ook niet

#6 Duizelingwekkend duurzaam

Wil je gaan voor duurzaam, kies dan voor RVS. RVS (roestvrij staal) staat erom bekend dat het lang meegaat en relatief onderhoudsvriendelijk is. Natuurlijk hebben mensen op dit idee ingespeeld en er trapleuningen van gemaakt. In dit geval is de trapleuning ook meteen een balustrade. Kleine kinderen zullen niet zonder enige moeite onder de trapleuning door kunnen vallen. Je hebt hier dus te maken met iets duurzaam, iets veiligs en onderhoudsvriendelijk. Wat wil je nog meer? Nou, een industrieel interieur, want daar zal het erg mooi bij staan.

Klassiek op een moderne manier

Conclusie

Een goed gekozen trapleuning verbetert de veiligheid en het uiterlijk van je trap aanzienlijk. Of je nu kiest voor touw, rvs of glas, er zijn talloze trapleuning ideeën om uit te kiezen. Zorg ervoor dat je leuning stevig is geïnstalleerd en voldoet aan de veiligheidseisen. De belangrijkste functie van een trapleuning is namelijk niet dat deze mooi is, maar jou en anderen een veilig gevoel oplevert. Mensen lopen nog liever zonder leuning naar beneden, dan wanneer ze voelen dat deze beweegt, om maar een voorbeeld te geven. We zouden zeggen, bezoek een winkel met trapleuningen en voeg écht iets toe aan je interieur.

0 Shares
Ook interessant