Beste Trapverlichting (Beoordeeld in 2023)

0 Shares
0
0
0

Best beoordeelde Trapverlichting – onze nummer 1 van 2023

Stotende tenen en blauwe plekken van het traprollen zijn met mooie trapverlichting verleden tijd. Uit deze test is gebleken dat de mooiste trapverlichting de LED Lamp met Bewegingssensor blijkt te zijn. Zeg hallo tegen bewegingssensoren en zeg tot ziens tegen turen in het donker. Zeg hallo tegen… Licht.

Introductie

Trapverlichting geef niet alleen sfeer aan een ruimte, nee het zorgt ook voor extra veiligheid. Het risico op struikelen of vallen wordt aanzienlijk verminderd als er in het donker licht is bij de trap. Bovendien kan het helpen om zoiets als energie te besparen. In plaats van volledige lampen aan te zetten, gaan de meeste van de trapverlichting vanzelf weer uit en zit je niet met een verhoogde energierekening.

Het is zelf zo dat een aantal van de trapverlichtingen gemakkelijk zijn om te monteren. Al met twee rechterhanden en een waterpas kom je een heel eind, mocht je van recht houden. Je leest in deze blog de vijf beste trapverlichtingen. En om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken, wordt deze top 5 aangevuld met koopgids én antwoorden op veelgestelde vragen. In ieder geval jij zal niet de persoon zijn die met een verzwikte enkel op het werk komt aangestrompeld.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Trapverlichting

Lees de volgende tips aandachtig door en maak in keuze in welke trapverlichting van de onderstaande 5 beste producten je zal aanschaffen.

 1. Montage
  Voordat je een trapverlichting in werking kan stellen, zal je deze eerst moeten monteren. Gezien de rest van de verbouwing al duur genoeg was, wil je dit ongetwijfeld zelf doen. Heb jij even geluk, want er bestaat een heel aantal soorten verlichting dat binnen een uur strak op je trap zit. Moet je wel even in de omschrijving lezen dat dat kan, natuurlijk.
 2. Type verlichting
  Overweeg welk type verlichting het beste bij je behoeften past. Neem je genoegen met een witte, saaie kleur, of wil je toegang hebben tot alle kleuren van de regenboog? Verder heb je nog de keuze tussen LED strips of bijvoorbeeld individuele trapverlichtingsarmaturen.
 3. Energie
  LED… uh… let op het energieverbruik van de trapverlichting. LED licht is over het algemeen vrij duurzaam en gaat lang mee. Je bent een vriend van je eigen portemonnee en denkt ook nog eens aan het milieu. Fijn he?
 4. Bewegingssensor
  Moet je bepaalde tijden instellen waarop het licht aangaat, of gaat het licht aan met een bewegingssensor. En als je dan een bewegingssensor hebt, hoe gevoelig is deze dan? Zal een langs vliegende mug al actie creëeren of gebeurt er pas iets als die vrolijke viervoeter van je langsloop?
 5. Duurzaamheid en kwaliteit
  Zoek naar producten die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen slijtage en lang meegaan. Lees beoordelingen van andere gebruikers om inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid van het product. Mensen in recensies zijn soms wat extreem, maar vaak wel eerlijk.

5 Beste Producten

#1 LED Lamp met Bewegingssensor

Prijs: €12,50 (per lamp)

+ ontzettend makkelijk om te monteren
+ energiebesparende functie bij licht
– 3 AAA batterijen per lamp nodig

Op nummer een schijnt letterlijk het licht en al helemaal als jij eraan komt. Deze trapverlichting gaat namelijk alleen aan als hij beweging detecteert. Loop je direct door, dan zal het lichtje na 15 seconden automatisch uitschakelen.

De lamp werkt op batterijen. Dat maakt deze vorm van trapverlichting alleen nog maar handiger, omdat je het zelf, zonder al te veel moeite, kan monteren. Geen gehannes met muren die opengebroken moeten worden, geen gehannes met elektriciteit, gewoon, what you see is what you get. Het is zelfs zo geregeld, dat je ook niet hoeft te boren. Aan de achterkant van de lamp zit namelijk een plaksticker. Het enige dat je dan nodig hebt, is een timmermansoog of een waterpas, zodat je lampje wel recht wordt gemonteerd. Dankzij de magneet in de lamp, kan je het zonder plaksticker bijvoorbeeld aan de koelkast hangen. Een kind kan de was doen, maar dan anders dus. De LED Lamp met Bewegingssensor is een pareltje, als je het ons vraagt. Zo simpel en toch zo functioneel. Alleen de uiterlijke kenmerken kunnen je misschien wat tegenvallen.

Alleen in de nacht of wanneer het donker is, zal de lamp aan gaan. Overdag hoef je dus niet bang te zijn dat de lamp aangaat en daarmee energie van je batterij verspilt. Daarentegen gaat een lamp in een donkere kelder overdag wel gewoon aan. In plaats van een dag- en nacht sensor, kan je daarom spreken over een licht en donker sensor. Voordat de lamp in gebruik kan worden genomen, is het wel belangrijk dat je genoeg batterijen in huis hebt. Per lamp heb je namelijk 3 AAA batterijen nodig (van die kleine). De aanschaf van de lampjes wordt hierdoor iets duurder. Het aantal lampjes dat je nodig hebt, hangt overigens van de traphoogte af. Je zou kunnen aanhouden dat je per twee traptreden een lamp nodig hebt. Mocht je meer of minder licht nodig hebben, dan ben je natuurlijk vrij om van het advies af te stappen (niet letterlijk, natuurlijk).

#2 LED Trapverlichting set met bewegingssensor

Prijs: €149,99

+ verlichting onder traptrede weggewerkt
+ meerdere bewegingssensoren meegeleverd
– duur, erg duur
– plakstrip laat soms los

Anders dan de voorganger in deze lijst, bestaat deze set uit meerdere lampjes. Dat zijn niet zomaar lampjes, maar LED strips. In het pakket zitten maar liefst 15 strips van 80 centimeter, genoeg voor de standaard trap, zoals deze in Nederland vaak voorkomt. De strips plak je logischerwijs onder de traptreden, waardoor de strip zelf eigenlijk niet tot nauwelijks zichtbaar is. Al helemaal wanneer je naar beneden loopt, zal je genieten van alleen het licht dat de LED strip afgeeft.

Het licht gaat natuurlijk niet vanzelf branden. Met de bijgeleverde bewegingssensoren, gebeurt dat wel. Je krijgt er twee meegeleverd en dat is handig, want dan kun je er zowel een boven- als eentje onderaan de trap monteren. Anders dan de nummer 1 die bovenaan deze blog aan het shinen is werkt deze LED Trapverlichting set met bewegingssensor op het netstroom. Het is daarom vrij handig als er een energiepunt dichtbij de trap zit, om gesjoemel met het net te voorkomen. Een nadeel aan de montage van de set is toch wel dat de plakstrips niet zo goed werken als gehoopt. Op verschillende soorten materiaal zou de plakstrip soms loslaten.

Je krijg met deze trapverlichting set een set die helder, mooi, wit licht uitstraalt. Hoewel je dus geen disco van je trap kan maken, schijnt het wel zo te zijn dat je de helderheid van het licht kan aanpassen. Dat lijkt ons nog wel redelijk prettig, gezien je ‘s nachts misschien niet zit te wachten op het verblinden van je ogen. De verlichting heeft overigens een levensduur van wel 30000 uur, wat ongeveer gelijk staat 1250 dagen aaneengesloten branden. Dat is mooi, maar misschien wat minder mooi als je hoort dat er een energielabel G aan het pakket wordt gegeven. Dat klinkt wat tegenstrijdig, gezien er in de beschrijving wordt aangegeven dat het gaat om energiezuinige LED strips. Wat is wijsheid? Vertel het ons maar. De lampen staan lang niet de hele dag aan en wellicht zal het wel meevallen.

#3 LED Verlichting Met Bewegingssensor

Prijs: €11,49

+ gemakkelijk in gebruik
+ goede prijs-kwaliteitverhouding
– schakelt uit wanneer er een lichtbron op schijnt
– niet veel bekend over de kwaliteit van het merk

Je hebt een kind dat kampt met veel nachtelijke plasbeurten. Gezien hij niet de grootste fan is van het donker en een nachtlampje niet alle schrik van de donkere kamer weghoudt, gaat het nog weleens verkeerd. Niet alleen vervelend voor hem, maar ook voor jou (en je partner). Een oplossing voor de donkere trap is deze LED verlichting met bewegingssensor, die van het pad naar het toilet ineens een (tijdelijke) oase van licht maakt.

Met het voorbeeld proberen we duidelijk te maken dat de LED verlichting natuurlijk multifunctioneel is. Natuurlijk, zonder twijfels en absoluut kan je deze verlichting als trapverlichting gebruiken. De werkt op batterijen, is met een magneet of plakstrip te bevestigen en schakelt automatisch uit. Je voorkomt er in ieder geval mee dat je van de trap af rolt, omdat je alwéér de eerst traptrede hebt gemist. De blauwe plekken op je benen, armen en de rest van je lichaam, zijn daarmee verleden tijd. Ook oudere mensen schijnen veel baat te hebben bij trapverlichting, omdat ze de focus volledig kunnen leggen op het lopen zelf, in plaats van waar ze precies lopen. Houd er wel rekening mee dat de LED Verlichting Met Bewegingssensor maar aan één kan van de trap kan worden gemonteerd. Als je ze wel tegenover elkaar neerzet, schakelt een van beide over naar de dagmodus en zal deze niet aangaan. Hetzelfde geldt natuurlijk als er een lichtbron van verder op de lamp schijnt.

Ga je voor iets dat kwaliteit lijkt, waarvan je eigenlijk niet weet waar het vandaan komt. Nou ja, de kans is groot dat er Made in China op de verpakking staat, maar dat is niet helemaal hetzelfde als er wordt bedoeld. Het gaat om het relatief onbekende merk dat via een andere aanbieder verkocht wordt. De vraag is of je het merk in zeker mate vertrouwd, dat je het waard vindt hier het een en ander van aan te schaffen. Voor die elf-en-een-halve euro krijg je namelijk maar één lamp en geloof ons, dat is niet genoeg.

#4 WiZ Ledstrip Starterset Slimme LED Verlichting

Prijs: €39,-

+ via telefoon aan te sturen
– je hebt maar twee meter strip en dus al gauw een uitbreidingsset nodig

Een heel andere variant van trapverlichting is de WiZ Ledstrip Starterset Slimme LED Verlichting. Gezien je deze niet zo makkelijk onder een trede kan wegwerken, kies je om dit onder de trapleuning te monteren. Het is dan meteen handig dat je een uitbreidingsset aanschaft, want met alleen deze twee meter kom je nog niet eens halverwege.

Via een app en het WiFi-netwerk stel je de lamp in. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde tijden instellen wanneer de lampjes aan- en uitgaan, maar zit het wel zo in elkaar dat je die tijden altijd kan overrulen. Mocht het dus zijn dat je eerder naar bed wil of niet thuis bent, dan schakel je de lampjes gewoon uit. Bovendien is die instelling handig als je je iets over de zomer- en wintertijd realiseert. In de zomer zijn de lampjes over het algemeen een stuk minder nodig dan in de koude, donkere winterdagen.

Een voordeel van deze lampjes ten opzichte van de besproken lampjes, is dat je in dit geval inderdaad een disco van je trap kan maken. Daarnaast kan je de felheid van de lampjes aanpassen en dus midden in de nacht kiezen voor een zacht, rood licht. Vriendelijk voor je ogen, vriendelijk voor de ogen van je kinderen. Helaas zit er ook aan deze lampjes een maar. Zo zouden ze een licht zoemend geluid maken. Verder is de connectie tussen de starterskit en de uitbreidingsset niet altijd fantastisch en zal je bij het eerste gebruik goe moeten letten op de aansluiting. Verder is de strip ietwat aan de dure kant, al helemaal als je je realiseert dat je aan de standaard twee meter ongetwijfeld niet genoeg hebt. Wat dan weer wel erg op ons enthousiasme werkt is de mogelijkheid van de strip om te werken met Google Assistent. De besturing is dan al helemaal handsfree. Het gebruiksgemak van deze LED strip krijgt daarmee zeker wel een goed tot zeer goed.

#5 WiseGoods – Premium Trapverlichting LED Bewegingssensor

Prijs: €24,95

+ altijd-aan functie
– duur in vergelijking tot de nummer 1 en 3 uit deze lijst

Deze lampjes kies je als je wil gaan voor een iets luxere functiepakket, maar ook een luxueuze uitstraling. Naast de automatische inschakeling bij beweging in het donker, kan je namelijk ook kiezen voor een altijd-aan functie. Het lichtje blijft dag en nacht schijnen. Met name in grote villa’s of in huizen met een donker interieur zal dit prachtig staan. De trap bekleed met zwart tapijt, blijft nu voor altijd in het licht staan.

De WiseGoods – Premium Trapverlichting LED Bewegingssensor werken op batterijen, die er jammer genoeg niet bij worden geleverd. Daarentegen kan je jezelf wel weer opvrolijken als je hoort dat je zelfs de tijd op de lamp kan zien. Tijdens je nachtelijke avonturen wordt je meteen met je neus op de feiten gedrukt: hoe laat heb je het nu al wel niet gemaakt? Al vanaf een afstand van drie meter weet de de lamp dat je eraan komt. En dankzij de 120 graden detectiehoek kom je er in geen mogelijkheid ongezien omheen. Nu heeft een lamp geen gevoel, kan niet voor je denken en heeft daarmee absoluut geen mening. Toch is het erg fijn dat je weet dat deze elegante, prachtige verlichtingssoort je biedt wat je nodig hebt. Sterker nog, de lamp zal alleen iets doen bij aansturing door een mens of beweging van mens (en/ of huisdier). De energie wordt alleen verbruikt als het écht nodig is.

Het klinkt allemaal fantastisch, maar er zijn ook een aantal nadelen aan deze, toch wel, stijlvolle lampjes te benoemen. Zo betaal je in zin eigenlijk ontzettend veel voor een lamp die niet altijd even goed lijkt te werken. Een ander nadeel is dat het licht van de lampjes maar in één kleur naar buiten komt en nog niet eens heel mooi is. Dus hoewel het design prachtig is en er wel een extra functie aan toegevoegd is, kan je je afvragen of je deze zou willen aanschaffen. Maak voor jezelf de afweging over bijvoorbeeld de urgentie van de lampjes. Heb je ze echt nodig, of is het gewoon voor de sier?

Conclusie

Er is veel gaande, in de wereld van trapverlichtingen. Er bestaan verschillende soorten en maten en als je dan een soort hebt gevonden, dan kom je erachter dat de lamp nog steeds multifunctioneel is. Trapverlichting bestaat in ieder geval in meerdere prijsklassen en er zal er ongetwijfeld eentje aan jouw eisen voldoen. Ook bij andere eisen, zoals soort verlichting, energiebesparende functies en mate van bewegingssensoren, kom je veel van het bovenstaande aanbod tegen. In deze blog zijn vijf prachtige trapverlichtingen uitgelicht en het is aan jou om er eentje van uit te kiezen. Als wij het zouden mogen zeggen, gaan we natuurlijk voor de gebruiksvriendelijke nummer één uit deze lijst.

Veelgestelde vragen

Wat voor meerwaarde heeft trapverlichting voor de rest van het huis?

Naast het fijne van de verlichting dat het je trap veiliger maakt, heeft het wel degelijk een meerwaarde voor de rest van het huis. De trap bevindt zich meestal in de gang of hal waar gasten binnenkomen. De trapverlichting, die op dat moment natuurlijk aan staat, geeft een boel sfeer. Zo krijgen gasten een warm onthaal en weet je dat iemand zich sneller thuisvoelt.

Wat zijn de nadelen van trapverlichting?

Er zijn niet echt nadelen aan trapverlichting toe te schrijven. Het enige wat misschien je tegenstaat is de aanschaf prijs. De meeste lampjes komen niet voor niets met een pakketje naar je deur gevlogen. Echter geldt wel dat als je de juiste verlichting aanschaft, dat je er ook jaren mee vooruit kan.

Welk soort trapverlichting bestaat er?

Deze blog is voornamelijk gericht op trapverlichting die je nog zelf kan toevoegen aan een al bestaande trap. Denk hierbij aan lampjes aan de zijkant van de treden, of LED strips aan de onderkant van de trede. Desalniettemin bestaan er ook meerdere soorten trapverlichting waarbij er van alles in de trap zelf is weggewerkt. Voorbeelden hiervan zijn lampen in de trapleuning of lampen in de muur. Waarschijnlijk zal dit je ook een stuk meer geld kosten.

Wat is de zuinigste lamp?

De zuinigste lampen zijn LED-lampen. LED-verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. LED-lampen hebben een langere levensduur, produceren weinig warmte en zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren en helderheidsniveaus. Ze zijn een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze voor verlichtingstoepassingen.

0 Shares
Ook interessant