Houtkachels blijven de perfecte sfeermakers in huis

0 Shares
0
0
0

Vroeger, toen de centrale verwarming nog niet was uitgevonden, stond in vrijwel elk huis een kachel. Nog weer wat eerder in de tijd hadden we alleen maar de open haard. En hoewel de nieuwere systemen zorgden voor een beter verwarmde woning, zijn de open haard en de houtkachel nooit helemaal verdwenen. Ze worden alleen tegenwoordig niet meer gebruikt als basis voor het verwarmen van een woning. Het is meer een sfeermaker geworden en dat is niet zonder reden.

Knus en gezellig

Wanneer mensen het hebben over een knus en gezellig interieur, komt daarbij al snel de traditionele kachel in beeld. Het is een bekend gegeven dat een kleine houtkachel zorgt voor een authentieke sfeer in huis die veel mensen nog altijd omarmen. De dansende vlammen, het geluid van het knisperende vuur en die authentieke geur van verbrand hout doet iets met ons. Het bezorgt ons een gevoel van rust en ontspanning. We voelen ons helemaal thuis en dat is precies de bedoeling van je eigen huis. Geen wonder dus dat houtkachels ook vandaag de dag nog altijd geliefd zijn.

Geen schoorsteen? Geen punt!

Het is een misverstand om te denken dat je een houtkachel uitsluitend zou kunnen plaatsen in een woning die is voorzien van een gemetselde schoorsteen. Ook wanneer die er niet is, kun je heel goed een vrijstaande houtkachel opnemen in je interieur. Vanuit de kachel loopt dan een buizenstelsel naar buiten, zodat de rook netjes kan worden afgevoerd. Bovendien zijn dergelijke houtkachels verkrijgbaar in allerlei modellen, van klassiek tot modern of een wat meer tijdloos model. Over het algemeen gebruiken mensen hun houtkachel tegenwoordig niet dagelijks, maar zo nu en dan. Feit is natuurlijk wel dat de overige stookkosten omlaag gaan, zolang de houtkachel zijn werk doet.

Regelgeving

De laatste jaren is het gebruik van houtkachels aan strengere regels gebonden. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat houtkachels zorgen voor de uitstoot van minuscule roetdeeltjes, die schade zouden kunnen toebrengen aan de gezondheid. Bij correct gebruik van de houtkachel en goed onderhouden rookkanalen hoef je echter niet bezorgd te zijn dat er iets mis kan gaan. Wel is het raadzaam om goed naar de regels te kijken. Daarin is bijvoorbeeld bepaald dat je in een houtkachel geen afvalstoffen mag stoken. In principe mag je er alleen onbehandeld (ongeverfd) hout in stoken. Maar ach, dat zegt de naam al!

0 Shares
Ook interessant

Kunststof wandpanelen

Wandpanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Een populaire soort wandpaneel is degene van kunststof. Deze zijn…