Eten hoe je wil binnen én buiten de deur

0 Shares
0
0
0

Vegetarisch, veganistisch, pescotarisch, lactosevrij, gluten-arm, biologisch en bewust-maar-lekker. Het zijn eetgewoonten die je tegenwoordig om de oren vliegen. Misschien heb je er zelf ook wel voor gekozen om een van deze gewoontes aan te nemen. Geen probleem natuurlijk, al zal het af en toe wel wat moeilijkheden opleveren. Je partner die per ongeluk het gehakt al door de macaroni heeft gemixt of een restaurant dat niet kan garanderen dat alles glutenvrij is. Het is toch wat, al die ‘problemen’. Gelukkig is er voor alles een oplossing en vertellen wij je graag hoe je binnen en buiten de deur kan eten hoe je wil.

Een bepaalde eetgewoonte integreren in het gezin

Allereerst is het zaak dat je thuis de nieuwe eetgewoonte gaat integreren. Begin in ieder geval met de communicatie waarom je deze eetgewoonte gaat doorvoeren. Wellicht heb je daadwerkelijk een allergie of intolerantie of kies je voor bijvoorbeeld een vegetarische levensstijl vanwege het dierenleed. Als je aan zo’n nieuwe gewoonte begint, zorg dan wel dat je nog voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. In veel diëten voeg je indien nodig bijvoorbeeld supplementen toe. Natuurlijk kan je ook op zoek gaan naar ‘natuurlijke’ vervangers. Dus bijvoorbeeld plantaardige melk in plaats van koemelk in de koffie, om maar een voorbeeld te noemen.

Eetgewoontes en restaurants

Gelukkig is het tegenwoordig op steeds meer plekken buiten de deur mogelijk om volgens je dieet iets te consumeren. Zo heb je restaurants die geheel vegan zijn en bestaan er menukaarten met allergie indicatoren. Die indicatoren geven aan of een bepaald product, zoals vlees, vis, gluten en lactose, in een gerecht is verwerkt.

Technologie

Hoewel je er misschien niet zo snel aan denkt, heeft de technologie ook aan de ontwikkeling van restaurants bijgedragen. Het maakt bijvoorbeeld minder uit dat er voor de glutenvrije personen een stukje biefstuk apart moet worden gehouden. Wordt het op een avond niet gebruikt, dan gebruik je gewoon een vacumeermachine om het goed te houden. Bovendien houd je het dan ook meteen veilig van andere, ‘gevaarlijke’ voedingsstoffen. Vroeger zou het vlees to waste gaan, met meer voedselverspilling tot gevolg.

Het verschil tussen een intolerantie en allergie

Mocht je er een bepaalde eetgewoonte op nalaten vanwege een intolerantie of allergie, dan wordt het eten buiten de deur onder andere beïnvloed door het feit met welke van de twee problemen je kampt. Bij een allergie is het namelijk misschien nog nét wat belangrijker dat er in de keuken strikt wordt omgegaan met het eten. Een intolerantie zal pas bij een bepaalde hoeveelheid van een voedingsmiddel een reactie uitlokken, terwijl een allergische reactie direct een immuunreactie geeft op de stoffen die binnenkomen. Wat je dus wil doen bij een allergie, is vragen of de keuken haar keukenapparatuur spic en span houdt. Stel daarover liever een vraag teveel, dan dat iemand in je tas moet zoeken naar een EpiPen.

Eten is noodzakelijk

Mocht je een bepaalde eetgewoonte aanhouden, dan is het van groot belang dat je je prettig voelt om dit over door te voeren. Thuis is dat wat makkelijk in een restaurant, maar ook daar zijn de mensen er om je te helpen. Vraag naar lactose-vrije varianten van producten of geef duidelijk aan dat er geen noot bij het eten in de buurt kan komen. Eten is een noodzakelijk goed voor de mens. Daarom moet je ervoor zorgen dat ook jij dat op een veilige manier kan doen.

0 Shares
Ook interessant