Zwarte kozijnen nadelen, en is het ook geschikt voor binnen in een klein huis?

0 Shares
0
0
0

Het hebben van zwarte kozijnen is een trend van de laatste jaren. Ze voegen een eigentijdse en stijlvolle uitstraling toe aan huizen. Verder creëren ze een opvallend contrast met de omringende architectuur.

Maar, hoewel zwarte kozijnen fantastisch lijken, is het belangrijk dat je ook mogelijke nadelen in je achterhoofd houdt. Daarom zullen we in deze blog de nadelen van zwarte kozijnen bespreken. Verder zullen we ingaan op het verkennen van alternatieven, de geschiktheid van zwarte kozijnen in een klein huis en geven we een aantal stylingtips om het beste uit zwarte kozijnen te halen.

Nadelen van zwarte kozijnen

We beginnen met het hoofdonderwerp van deze blog: de nadelen van de zwarte kozijnen. We hebben de nadelen uitvoerig beschreven. Niet om je bang te maken, maar slechts voor een stukje bewustwording. Wil je nog steeds zwarte kozijnen na het lezen van de nadelen? Go you, we would say.

#1 Onderhoudsproblemen

Hoewel zwarte kozijnen er prachtig uitzien, zijn ze een stuk gevoeliger voor vuil, vlekken en vingerafdrukken. Zwart trekt meer zichtbaar stof en vuil aan dan lichtere kleuren, waardoor regelmatig onderhoud noodzakelijk is om ze er netjes uit te laten zien. Gebruik bovendien geschikte reinigingsmethoden en maak regelmatig schoon, om de levensduur van de kozijnen te verlengen. Is schoonmaken niet je favoriete bezigheid? (Van wie wel, eigenlijk?) Dan raden we je aan de zwarte kleur over te slaan.

#2 Warmteabsorptie

Een ander nadeel aan zwarte kozijnen, of de zwarte kleur in het algemeen, is het vermogen om warmte te absorberen. Donkere kleuren trekken warmte aan en hebben de neiging het vast te houden, waardoor de kans op een warme kamer aanzienlijk groter wordt. Met name als je grote ramen hebt in combinatie met direct zonlicht, zit jij er achter de ramen gebakken bij. In de zomer wordt een airco bijna noodzakelijk. Houd het in ieder geval in gedachten, vooral als je te maken hebt met kozijnen op het zuiden of in een warm klimaat woont.

#3 Vervaging en verkleuring

Grote kans dat de zwarte kozijnen na verloop van tijd vervagen en verkleuren als ze worden blootgesteld aan de elementen. Die elementen zijn onder andere de uv-straling van de zon en Nederlandse weersinvloeden. De esthetische aantrekkingskracht wordt minder en minder. Natuurlijk zal je hier ook bij lichte kozijnen tegenaan lopen, maar daar vallen beschadigingen en verkleuringen wat minder op.

#4 Beperkte ontwerp-mogelijkheden

Hoewel zwarte keuzen een trendy keuze zijn, kunnen ze enige beperkingen opleggen aan het ontwerp van de woning. Ze passen misschien niet goed bij bepaalde architecturale stijlen of overheersen het uiterlijk van het huis als ze niet op de juiste manier worden toegepast. Houd rekening met de algehele esthetiek van de woning en huur bijvoorbeeld een architect in om samen te kunnen sparren. Zwarte kozijnen zijn overigens ook niet heel tijdloos, als je het dan toch over een ‘investering’ in de toekomst hebt.

Alternatieven voor zwarte kozijnen

Als je geen zwarte kozijnen moet nemen, wat dan wel? We geven je een aantal alternatieven, die misschien wat meer overeenkomen met de smaak en behoefte van jou als bewoner. Lees:

  • Witte kozijnen (kleur)
    Witte kozijnen: een tijdloze keuze, die goed past bij verschillende interieurstijlen en architectuur. Ze bieden een frissen en lichte uitstraling en kunnen de ruimte groter doen lijken. Ze zijn goed te onderhouden, de verfsoorten zijn eindeloos en geven iets klassieks aan je huis. Af en toe een lapje er overheen tijdens het lappen van de ramen en klaar, niks meer ‘an’ doen.
  • Houten kozijnen (materiaal)
    Warm, authenticiteit en een gezellig gevoel krijg je bij houten kozijnen. We bedoelen niet dat je dan de houten kozijnen verft, maar lakt in de kleur die favoriet is. Ze worden gezien als zowel klassiek als modern. Echter vereisen houten kozijnen regelmatig onderhoud om ze in goede staat te houden en zijn soms duurder dan alternatieven. Dus, ga je hiervoor, of kies je toch wat anders?
  • Aluminium kozijnen (materiaal)
    Met een strak en modern uiterlijk passen ze goed bij het tegenwoordige beeld dat men van een huis heeft. De kozijnen van aluminium zijn stevig, duurzaam en relatief onderhoudsarm. Je kan ze krijgen in verschillende kleuren, ja, zelfs in een zwarte kleur. Met een uitstekende warmte-isolerende eigenschappen en hun bestandheid tegen vervaging en corrosie, wil je niet meer anders.

Zwarte kozijnen binnen een klein huis, kan dat?

Ja. Alles kan. Dus ook zwarte kozijnen binnen een klein huis plaatsen. Deze vraag is specifiek gericht op het interieur, gezien het daar het meeste invloed op zal hebben.

Dat we gelijk ja op de vraag antwoorden is natuurlijk een beetje flauw. Want, eerlijk is eerlijk, zwarte kozijnen doen echt wel iets met de ruimte. Zo moet je nadenken over de ruimteoptimalisatie. Zwart trekt de aandacht, verlegt de focus van de ogen van de kijker en maakt het optisch wat groter. Denk maar eens aan een lange hal waar je het uiteinde in een donker kleur verft. De hal lijkt groter dan eerst. In ieder geval kan je de ruimte optimaliseren door te spelen met kleur. Het contrast wordt door het zwarte vergroot en dat maakt het speels. Je voegt diepte en elegantie toe, zonder de ruimte te overweldigen.

Druk, druk, druk, is het volgende dat bij ons naar voren kwam bij het idee van zwarte kozijnen binnen een klein huis. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Denk maar eens aan zwarte kozijnen in een strak, minimalistisch en industrieel interieur. Het voegt juist iets toe, in plaats van dat het de boel verstoord. Combineer een witte muur met de zwarte kozijn et voilà, je hoeft niks meer te doen.

Een andere stylingtip die we (over het algemeen) nog willen meegeven is het gebruik van natuurlijke materialen. De warmte en authenticiteit vergroot je met dit soort materiaal. Denk aan houten meubels, natuurstenen accenten en planten. Met textuur en een organisch gevoel creëer je in de ruimte een harmonieus samenspel tussen de verschillende elementen.

Conclusie

Er bestaan nadelen van zwarte kozijnen, maar zo is er wel voor alles wat te zeggen. Dus, kunnen zwarte kozijnen óók binnen een klein huis? Maar natuurlijk, antwoorden wij graag. Het hangt namelijk allemaal af van persoonlijke smaak en je eigen voorkeuren. Wil jij alles graag zwart maken, doe dat dan lekker. Houd wel even rekening met bepaalde eisen aan de buitenkant van het huis. Zo mag op sommige plekken niet zo maar iets geverfd worden, vanwege het stedelijk aangezicht etcetera.

0 Shares
Ook interessant