Waar je op moet letten bij het bouwen van een tuinhuis

0 Shares
0
0
0

Geweldig! Je bent recentelijk verhuisd, hebt eindelijk alles verbouwd en kan bijna genieten van het huis van je dromen. Nog niet helemaal dus, want er is nog één tamelijk groot project waar je je vingers nog niet aan hebt durven branden: de tuin. De tuin waarin je wat gras wil, ruimte voor een tuinset en in de hoek een tuinhuis wil wegmoffelen.

Een tuinhuis? Jazeker, een tuinhuis. Een tuinhuis kan een geweldige aanvulling zijn op je woning. Het biedt extra opslagruimte en kan zelfs dienen als een hobbyruimte. Voordat je echter begint met het bouwen van een tuinhuis, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Een aantal van de belangrijkste zaken lees je in dit artikel!

De basis

Allereerst is het natuurlijk handig om te kijken naar de basis. We doelen bij de basis op meerdere aspecten, die we netjes op een rij voor je zullen zetten. Lees:

  • Doel
    Voordat je aan de slag gaat, is het essentieel om het doel van je tuinhuis te bepalen. Wil je het gebruiken als opslagruimte voor tuingereedschap, fietsen of andere spullen? Of wil je het inrichten als een gezellige plek om te ontspannen of als een thuiskantoor? Het doel van je tuinhuis zal bepalen hoe je het ontwerpt en inricht, dus denk hier goed over na.
  • Locatie
    De locatie van je tuinhuis is van cruciaal belang. Kies een plek die goed past bij het beoogde doel. Als je het wilt gebruiken als een rustige plek om te lezen of te werken, overweeg dan een plek in de tuin waar je kunt genieten van natuurlijk licht. Zorg er ook voor dat de locatie gemakkelijk toegankelijk is en dat het tuinhuis niet te veel schaduw krijgt van omliggende bomen of gebouwen.
  • Vergunningen
    Controleer de bouwvoorschriften en vergunningseisen voordat je begint met de bouw van je tuinhuis. In sommige gevallen heb je mogelijk een bouwvergunning nodig, afhankelijk van de grootte en het doel van het tuinhuis. Het is essentieel om aan alle wettelijke vereisten te voldoen, voordat je de eerste spaanplaatschroeven er in schroeft en dus al eigenlijk met de bouw bent gestart.

Bovenstaande punten zijn allemaal punten die absoluut niet onbelangrijk zijn om mee te nemen in het proces.

De bouw

Mocht alles helemaal in orde zijn, dan is het tijd om na te gaan denken over de bouw. Een tuinhuis is namelijk veel meer dan vier houten wanden en een dak. Je moet denken aan een fundering, de aanleg van elektra, de plaatsing van de draagbalken en nog zo veel meer. Als je nog niet het verschil tussen RVS en verzinkte tellerkopschroeven weet of niet eens weet wat zo’n schroef is, dien je te overwegen om eerst maar eens wat kennis op te doen. Geloof ons als we je zeggen dat je die schroeven waarschijnlijk nodig gaat hebben.

Denk dus na over het ontwerp, het gebruik van materialen, de fundering, de eventuele aanleg van elektriciteit en water én over de indeling die het huisje uiteindelijk moet gaan hebben. Mocht je vragen hebben, dan is het wellicht handig een professional in te schakelen. Verder wensen we je veel succes en zien graag wat je ervan gemaakt hebt!

0 Shares
Ook interessant

Een duurzame woning

Als huizenbezitter ben je wellicht al op zoek naar manieren om je woning te verbeteren en tegelijkertijd het…