Kunststof wandpanelen

0 Shares
0
0
0

Wandpanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Een populaire soort wandpaneel is degene van kunststof. Deze zijn veelal vochtbestendig en ook vuil zal er niet doorheenkomen. Het is dan ook niet gek dat deze wandpanelen veel in badkamers te zien zijn. Overigens betekent dat niet dat het de enige plek is, waar je deze wandpanelen terugziet.

Maar goed, een wandpaneel. Alleen al als we er zelf aan denken, roept dat verschillende vragen op. Waarom zou je kiezen voor een wandpaneel? Hoe duur is het eigenlijk? En wat is het voordeel ten opzichte van andere materialen? In deze blog lees je van alles over kunststof wandpanelen. Je vindt, naast antwoord op al deze vragen, ook bijvoorbeeld waar je ze kan kopen en wat verschillen tussen verschillende kunststoffen zijn. Dus, wacht niet langer en lees gauw door!

Soorten kunststof wandpanelen

We zullen allereerst ingaan op, in ieder geval een aantal, soorten kunststof wandpanelen. Wat is het voordeel ten opzichte van de ander? En wat zijn de belangrijkste kenmerken?

#1 Plexiglas

Een bekende en populaire soort kunststof wandpaneel, is gemaakt van plexiglas. Zie dit als een vervanger van regulier glas. Het voordeel aan plexiglas is dat het maar weinig weegt en ontzettend sterk is. Bovendien is het een stuk goedkoper dan glas. Je houdt het makkelijk schoon en het plexiglas-acrylaat, want dat is wat het eigenlijk is, blijft lang mooi. Mits je het natuurlijk goed onderhoud. Het enige nadeel aan het plexiglas is dat het redelijk snel krast. Pas goed op met schoonmaken en krassende substanties, zoals zand of zelfs een scrub.

+ lichtgewicht, goedkoop, sterk
– krast snel

#2 HPL

HPL (High Pressure Laminate) is oersterk. Het laat geen vocht door en is vuilafstotend, terwijl je dat in eerste instantie misschien niet denkt. Tenminste, als je weet uit wat het is opgebouwd. De kernlaag bestaat uit papier en houtvezels. Deze worden met een ander ‘ingrediënt’ onder hoge druk en temperatuur samengeperst. Het is echter de toplaag (aan zowel onder- als bovenkant) die ervoor zorgt dat het zo sterk is als het is. Het maakt het niet alleen geschikt voor in een badkamer, maar ook buiten, op de gevel. Sommige aanbieders hebben hiervoor een speciale versie met wat textuur/ structuur. Wel zal je even je spierballen mee moeten nemen, want heel licht is het niet.

+ vocht- en vuilafstotend
+ ook te gebruiken buiten (op gevels en dakkapellen)
– zwaar

#3 Polycarbonaat

UV-bestendig, een hoge helderheid, slag- en kreukvast. You name it en deze krachtpatser heeft het wel. Het is inderdaad een hevige krachtpatser, dat polycarbonaat. Het is hiermee eigenlijk niet echt een wandpaneel, maar eerder een vervanging van glas. Denk bijvoorbeeld aan ramen in caravans of veiligheidsglas in andere ruimtes. Het is bijvoorbeeld ook nog eens brandwerend. Weet dat polycarbonaat ontzettend veel benamingen heeft en dat het dus niet altijd zo duidelijk kan zijn.

+ krachtpatser met eindeloze voordelen
– wordt doorgaans niet gebruikt als wandpaneel

#4 Alupanel

Alupanel wordt het meest gebruikt in de reclamewereld. Je ziet het dan ook vaak buiten en laat Alupanel nou daar erg goed geschikt voor zijn. Zo is het weerbestendig (UV-straling en vocht) en is het ontzettend sterk. Dat het sterk is, betekent in dit geval niet dat het erg zwaar is. In enkele andere gevallen wordt het wel echt als wandpaneel gebruikt, maar dan vaker in de keuken dan ergens anders. Het vormt de achterwand boven je aanrecht. Jij kan vast wel raden dat het ook erg gemakkelijk is schoon te maken, gezien de keuken een plek is waar vuil doorgaans voorkomt.

+ als achterwand in de keuken, sterke eigenschappen
– veel buiten gebruikt

Weet dat bijna elk soort wandpaneel vaak ook andere benamingen heeft. Staat degene ‘van jou’ er niet tussen, zoek dan even synoniemen op.

Waarom kiezen voor een wandpaneel?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand voor een wandpaneel kiest. Het is immers een makkelijke oplossing om je interieur een opfrisbeurt te geven. Dat het redelijk kosten proof is, maakt dat natuurlijk nog beter. In plaats van dat je een hele badkamer eruit sloopt, plak je er gewoon wandpanelen overheen. Je problemen zijn als sneeuw voor de zon verholpen.

Andere voordelen van wandpanelen zijn:

 • Duurzaamheid
  Kunststof wandpanelen zijn duurzaam en bestand tegen slijtage. Enkele, veel voorkomende voordelen zijn vochtbestendigheid, vuil afstotende werking, bestand tegen UV-straling en een lang kwaliteitsbehoud. Verder zijn ze ideaal voor ruimtes waar veel mensen komen, zoals keukens en badkamers.
 • Weinig onderhoud
  Het onderhouden van kunststof wandpanelen is eenvoudig en kosteneffectief. Ze kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt. Weet wel dat elk materiaal een andere manier van schoonmaken vereist. Waar de ene niet krasbestendig is, zal je de ander met van alles kunnen behandelen.
 • Lage kosten
  In vergelijking met traditionele wandbekleding zijn kunststof wandpanelen betaalbaar en kunnen ze helpen om renovatiekosten te minimaliseren.
 • Ontwerpen
  De ontwerpmogelijkheden zijn eindeloos. Wandpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor je je interieur moeiteloos kunt personaliseren.
 • Montage
  Over het algemeen is het niet heel erg moeilijk om wandpanelen te monteren. Zelfs niet voor de personen met twee linkerhanden: ook zij zouden het moeten kunnen. De montage zal echter variëren door het materiaal, maar soms ook door de plek waar je het ophangt. Het inschakelen van een professional zal altijd nog kunnen.

Wandpanelen kopen

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel aanbieders van wandpanelen. Het is immers erg populair en zoals je wel hebt gelezen, lijken de voordelen eindeloos. Dat er veel aanbieders zijn, maakt dat de prijzen goed geprijsd zijn. Hoe duur bepaalde materialen precies zijn, is overigens nog steeds niet te zeggen. Ga in ieder geval uit van een minimum van €50,- per m2, mocht je het op maat laten maken. Echter loopt het gemakkelijk op tot wel bijna €100,- per m2, maar dat hangt ook af van het materiaal, de bewerking en de aanbieder.

Conclusie

Kunststof wandpanelen zijn een uitstekende keuze voor je interieur, dankzij hun duurzaamheid, veelzijdigheid en lage onderhoudseisen. Met een scala aan materialen en ontwerpmogelijkheden zullen ze meerdere ruimtes verbeteren. Investeer in kunststof wandpanelen om een stijlvolle, praktische en kosteneffectieve oplossing te creëren voor je wandbekledingsbehoeften.

0 Shares
Ook interessant