Vormgeving van een woonkamer met open keuken: een praktische gids

0 Shares
0
0
0

Het tegenwoordig veelvoorkomend dat mensen een woonkamer hebben die grenst aan een open keuken. De vormgeving daarvan is een spannende uitdaging die zowel stijlvol als functioneel moet zijn. Voor het creëren van een naadloze overgang tussen de woonkamer heb je een zorgvuldige planning met aandacht voor detail nodig.

Om je hierbij te helpen, presenteren we in deze blog een praktische gids voor het ontwerp van een woonkamer met open keuken. Aangevuld met inspirerende ideeën zal het je ongetwijfeld wat opleveren. Scroll snel verder om te ontdekken waar we precies op doelen.

De juiste indeling kiezen

Een cruciaal aspect van het ontwerpen van een woonkamer met open keuken is het creëren van een goede ‘stroming’ tussen de twee gebieden en dit begint natuurlijk met de indeling. We gaan hierbij niet zo zeer in op hoe je de keuken moet vormgeven, maar meer op hoe je de overgang zo vloeiend mogelijk kan maken. Let in ieder geval op de volgende aspecten:

 • Licht en kleur
  Licht en kleur spelen een grote rol in het ontwerp van een open woonkamer met keuken. Gebruik lichte kleuren om een gevoel van ruimte te behouden en zorg voor voldoende natuurlijk licht. Kleur kan je overigens ook goed gebruiken om alsnog een soort ‘scheiding’ te maken tussen keuken en woonkamer. Op de grens kan je bijvoorbeeld van lichtbruin naar meer beige achtige kleur gaan.
 • Materialen en texturen
  Dat scheiden, dat kan je natuurlijk ook doen met materialen en textuur. Denk aan een overgang van materiaal in de vloer (tegels naar laminaat) of door het gebruik van een meubel. Plaats bijvoorbeeld als een soort blokkade een mooie bartafel aan de rand van de keuken. Zo heb je meteen een plek van samenkomst én is er een duidelijke afbakening.

Zo zie je maar weer dat je eigenlijk erg goed kan spelen met materiaal, kleur en licht om van één grote ruimte toch nog twee ruimtes te maken. Mocht je aan de start staan van een grootste verbouwing, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de ruimtes juist in elkaar te verweven. Denk aan een kookeiland als centraal punt van de ruimte of een televisie die goed te bekijken is vanaf de eettafel én bank.

Praktische overwegingen

En waar moet je dan nog meer op letten, bij zo’n woonkamer met open keuken? We zetten enkele praktische overwegingen voor je op een rij:

 • Voldoende opbergruimte
  Gezien het in een woonkamer met open keuken nogal gauw een rommeltje kan worden, is het goed om voldoende opbergruimte te creëren. Heb voor alles een plek: van het huiswerk van de kinderen tot aan leesboeken, je wil het ergens kwijt.
 • Meubels
  Zorg ervoor dat je comfortabele zitplaatsen hebt, zowel in de woonkamer als aan de eettafel in de keuken. Bij het meubels kopen wil je daarom liever investeren in kwaliteit dan voor iets te kiezen, alleen maar omdat het ‘goedkoop’ is.
 • Verlichting
  Verlichting kan de sfeer in zowel de woonkamer als de keuken verbeteren. Denk aan sfeerverlichting met kleine, dimbare spotjes en een echte ‘eye catcher‘ boven de eettafel.
 • Geluid
  Om de weerkaatsing van het geluid wat te dempen, kan je kiezen voor tapijten en zachte meubels, die als het ware het geluid tegenhouden. Dat houdt de sfeer wat meer sereen.

Het vormgeven van een woonkamer met een open keuken is een boeiend proces dat esthetiek en functionaliteit combineert. Met de juiste planning en aandacht voor detail kun je een ruimte creëren die uitnodigend en praktisch is. We hopen dat je wat hebt gehad aan onze tips en voorlopig genoeg inspiratie hebt om aan de slag te gaan.

0 Shares
Ook interessant

Kunststof wandpanelen

Wandpanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Een populaire soort wandpaneel is degene van kunststof. Deze zijn…