Op zoek naar een nieuw huis: hoe doe je dat?

0 Shares
0
0
0

Het vinden van een huis is vrijwel altijd een opwindende, maar soms ook overweldigende ervaring. Of je nu op zoek bent naar je eerste huis of op zoek bent naar een upgrade, het proces vereist een zorgvuldige planning en overweging. Alleen al daarom kan het zijn dat mensen het zoeken naar een nieuw huis uitstellen en maar voor zich uit blijven schuiven.

Dus, om die rompslomp te voorkomen, zullen we in deze blog een aantal stappen en tips bespreken, waardoor dat gevoel voor jou niet of minder zal gelden. Een beslissing als deze bepaald in zekere zin toch je leven en we willen niet dat je er daar meer stress van krijgt dan nodig is.

Stap 1: Bepaal je behoeften en wensen

Voordat je überhaupt de site van Funda opent, is het wellicht handig om duidelijk te zijn over wat je precies zoekt. Denk aan:

  • Ruimte en grootte
    Denk na over hoeveel ruimte je nodig hebt, zowel binnen als buiten het huis. Overweeg het aantal slaapkamers, badkamers, en of je extra ruimte zoals een kantoor of een tuin nodig hebt. Althans, eigen kunnen we beter spreken over ‘wensen’ dan ‘nodig hebben’. Stel je vindt je droomhuis, maar de tuin is 5m2 ‘te klein’, dan laat je die kans toch niet aan je voorbij gaan?
  • Locatie en buurt
    De locatie van je nieuwe huis is cruciaal. Overweeg factoren zoals de nabijheid van je werk, scholen, openbaar vervoer en voorzieningen zoals winkels en parken. Onderzoek ook de veiligheid en kwaliteit van de buurt.

Heb je een redelijke indicatie van wat je wil, dan is het tijd om verder te gaan naar stap 2.

Stap 2: Stel een budget vast

Misschien woon je al ergens en wil je eerst je huis verkopen, om te weten hoeveel budget je voor de volgende hebt. Analyseer ook de rest van je financiën goed en laat door een adviseur vaststellen hoeveel je comfortabel zou kunnen uitgeven aan een nieuw huis. Vergeet niet rekening te houden met bijkomende kosten, zoals een verbouwing, kosten voor de notaris, de overdracht van het huis en verduurzaming.

Stap 3: Zoek naar opties

Nu je weet wat je zoekt en wat je budget is, is het tijd om op zoek te gaan naar mogelijke opties. Je kan zelf op zoek gaan via zoekmachines zoals Funda. Het fijne hieraan is, is dat je kan filteren op behoeften en alleen hoeft te zien wat aan jouw eisen voldoet. Een andere optie is om een makelaar in te schakelen. Zij kennen de markt, hebben lijntjes uitstaan met collega’s en hebben soms toegang tot exclusieve aanbiedingen. Bovendien kunnen ze ook onderhandelen namens jou, dat scheelt weer. Wat je ook zou kunnen doen is zoiets als Sons Real Estate inschakelen. Dat is een expert in het vak en wat wil je liever dan dat?

Het zetten van vervolgstappen

Vanaf het moment dat er interessante huizen voor jouw op de markt staan, is het tijd om bepaalde vervolgstappen te zetten. Dit omvat de bezichtiging, eventueel het laten onderzoeken van de bouwkundige staat van het huis, het rondbreien van de financiering, de daadwerkelijke overdracht, verbouwingen en nog veel meer. Maar goed, dat zullen we je in een andere blog vertellen, want voor nu laten we het hierbij. We wensen je veel succes met al het bovenstaande. Uiteindelijk zal ook jij je droomhuis vinden!

0 Shares
Ook interessant