Dit zijn de meest opvallende tuintrends in 2024

0 Shares
0
0
0

Sinds de pandemie verlangen we steeds meer naar meer ruimte om ons heen. Het is niet voor niets het geval dat menig Nederlander uit de Randstad in die periode naar een meer landelijk gebied is verhuisd. De tuin is vandaag de dag een verlengstuk van onze woonruimte en dat zien we terug in de nieuwste tuintrends voor 2024.

Het is een plek waar we het liefst in alle seizoenen zijn en waar we gebruikmaken van slimme tuinapparaten. Daar komt een geïsoleerde schuur en een fijne overdekte zitplek goed bij van pas. In dit artikel vertellen we je meer over de meest opvallende tuintrends voor dit jaar, zodat jij ook voor de lente weer begint optimaal van je tuin kunt genieten.

Geïsoleerde schuur mag niet ontbreken in moderne tuin

Een van de meest opvallende trends in tuinontwerp voor 2024 is de opkomst van geïsoleerde schuren als multifunctionele plek. Schuren zijn namelijk niet langer alleen meer een plek om tuingereedschap in op te slaan; ze worden steeds vaker gebruikt als een uitbreiding van onze leefruimte. Daarom is het des te fijner dat de schuren van nu geïsoleerd zijn. Dat betekent dat je het hele jaar door gebruik kunt maken van zo’n extra ruimte, ongeacht waar je mee bezig bent. 

Zo is een geïsoleerde schuur ideaal voor sporten zoals fitness en boksen en kun je de ruimte zelfs gebruiken als een thuiskantoor. Het grote voordeel van isolatie is dat de buitenruimte lekker warm (of in de zomer lekker koel) blijft, terwijl je wel in het groen bent. Dat maakt zo’n geïsoleerde schuur niet alleen comfortabel, maar ook milieuvriendelijk. Het is raadzaam om samen te werken met een professional op het gebied van dit soort schuren om zo een echte match te vinden met (de vorm van) je tuin. In een landelijke tuin is een schuur met veel zichtbaar hout(kleur) een aanrader, terwijl in een moderne tuin een zwarte schuur erg goed past.

Eten uit eigen tuin: moestuinieren is enorm hip

Wat we ook zien in 2024 is dat het telen van je eigen voedsel steeds populairder wordt. Moestuinieren is iets dat al ontzettend lang bestaat, maar dat de laatste jaren toeneemt in populariteit in Nederland. Het leuke voordeel van je eigen moestuin is dat je daarmee in iedere soort tuin kunt beginnen. Het enige wat je nodig hebt, is wat ruimte voor grond of bakken waarin je je eigen groenten, fruit en kruiden kunt telen. Zo’n moestuin kun je overigens heel goed combineren met sierplanten voor een mooi geheel.

Zo kunnen tomatenplanten heel goed naast decoratieve bloemen en kun je bloemkolen afwisselen met groene planten. Wat goed is om te weten, is dat je in eetbare tuinen vaak meerjarige planten en kruiden ziet. Dat is ideaal voor iedereen; zelfs voor mensen zonder groene vingers, omdat dit soort planten minder onderhoud vereisen. Kruiden zoals rozemarijn, tijm en munt zijn gemakkelijk te kweken en lekker voor dagelijks gebruik. En psst… door je eigen eten te telen, ben je zelfvoorzienend bezig! Dat is ook hartstikke hip tegenwoordig.

Slimme tuinapparatuur en andere technologische snufjes

Wat anno 2024 uiteraard niet mag ontbreken, zijn slimme tuinapparaten. Traditionele tuinen zijn de laatste jaren al omgetoverd tot geavanceerde groene oases waar van alles te vinden is op het gebied van smart home. De grootste reden daarvoor is gemak en comfort; daarnaast zorgen dit soort apparaten voor meer duurzaamheid en meer efficiëntie, wat uiteraard ook mooi meegenomen is. Er zijn verschillende soorten apparaten die je in je tuin kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een slim bewateringssysteem; systemen die zich aanpassen aan de specifieke behoeften van bepaalde planten.

Of kies voor slimme tuinverlichting in je tuin, bijvoorbeeld in de loungehoek of bij de geïsoleerde schuur. Dit soort verlichtingssystemen worden alsmaar populairder in de tuin, omdat ze heel sfeervol zijn. Je kunt ze aan- en uitzetten via een app op je smartphone, waardoor je ze ook op afstand kunt besturen. Andere handige slimme gadgets voor in je tuin zijn robotmaaiers die met behulp van sensoren precies weten waar ze wel en niet moeten maaien. En wat dacht je van zonneschermen die aangestuurd worden door zonne-energie?

Duurzame materialen in je tuin in 2024

Tot slot moet je weten dat duurzaamheid in 2024 ook nog steeds een belangrijk onderwerp is in en buiten je huis. Dat zien we alleen al terug in schuren die volledig geïsoleerd worden en slimme gadgets die op basis van zonne-energie werken. Hierin kun je nog een stapje verder gaan door te kiezen voor duurzame materialen in je tuin. Ga bijvoorbeeld voor tuinmeubels en decoratie die gemaakt zijn van gerecyclede en/of duurzame materialen zoals houten pallets of bamboe.

Je herkent duurzaam gekapt hout aan keurmerken zoals FSC (Forest Stewardship Council). Dit soort hout wordt onder andere gebruikt voor tuinmeubilair, pergola’s, een geïsoleerde schuur en houten terrassen. Ook andere soort gerecyclede materialen, zoals gerecycled kunststof, wordt in de tuin gebruikt voor onder andere plantenbakken en tuindecoratie. Denk ook aan natuursteen en hergebruikt steen voor bestrating en paden in je tuin.

0 Shares
Ook interessant
brown and red house near trees

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een verzekering die schade aan je woning of inboedel dekt. Het is een overkoepelende term…