Zwembad klaar maken voor het mooie weer – wonenvoorjou

0 Shares
0
0
0

Na een zeer natte herfst en winter is eindelijk het voorjaar weer aangebroken. Hoewel het nu nog vroeg lijkt om een duik in je buitenzwembad te nemen, kunnen de temperaturen zo omhoogschieten. Dan wil jij dat je zwembad helemaal klaar is voor een frisse duik.

Stap 1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alle spullen bij de hand hebt voordat je gaat beginnen. We raden aan om een hogedrukreiniger, zwembadborstel, schepnet, pH-strips en zwembadchloor klaar te leggen.

Stap 2. Winterafdekking eraf halen

De winter is voorbij en de winterafdekking mag er dus gelukkig weer af. Let op dat er geen vuiligheid van de winterafdekking in het zwembadwater terecht komt. Het is raadzaam om met een hogedrukreiniger het grove vuil eraf te spuiten. Het kan dat er water op de waterafdekking ligt. Let op dat ook dit water niet in het zwembad stroomt. Dit is een klusje waarbij hulp wel handig is. 

Als je de winterafdekking van het zwembad hebt verwijderd, maak deze dan goed schoon en laat het goed drogen voordat je die opbergt.

Stap 3. Zwembad schoonmaken

Verwijder bladeren, takken en ander vuil uit het water. Maak de bodem en de wanden van het zwembad schoon met een zwembadborstel om algen en vuil te verwijderen. Reinig ook de skimmermandjes en de pompfilter. Om je het jezelf makkelijker te maken kan een professionele zwembadstofzuiger uitkomst bieden.

Let op, we raden aan om je zwembad niet leeg te laten lopen. Dit kan zelfs schade aan je zwembad veroorzaken. Wel adviseren we om het waterniveau, indien nodig, met kraanwater aan te vullen tot het aanbevolen niveau.

Stap 4. Filters en Pompen

Controleer de filters en zorg ervoor dat ze schoon zijn en naar behoren functioneren. Vervang indien nodig de filtermaterialen of reinig ze grondig. Start daarna de pomp en het filtersysteem om het water te circuleren en te filteren. Dit is ook een goed moment om de verwarming te testen, als je zwembad hiermee is uitgerust.

Stap 5. pH-waarde zwembad testen

Nu is het tijd om de waterkwaliteit te testen. Gebruik pH-strips of een digitale pH-meter om de pH-waarde van het zwemwater  meten. De ideale pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6. Als de pH-waarde te hoog (te basisch) is, dan kan er kalkaanslag en algenvorming ontstaan. Ook is het niet gezond voor je ogen en huid. Is de pH-waarde te laag en je zwembadwater te zuur, dan kan dit oogirritatie geven. Daarnaast kunnen metalen in het zwemwater zich afzetten tegen de wanden en de zwembadpomp. Je kunt de pH-waarde van het zwemwater verbeteren door pH-plus of pH-minpoeder aan het water toe te voegen.

Stap 6. Controleer chloorniveau

Nadat het pH-niveau weer op peil is, wordt het tijd om het chloorniveau te meten. Zwembadchloor is nodig om je zwemwater schoon te houden. Voor buitenzwembaden geldt een gewenst chloorniveau van 0,5 tot 3,0 milligram per liter. Dit kun je checken met teststrips. Wanneer het chloorniveau te laag is, adviseren we een chloorshock. Hiermee breng je het chloorgehalte weer op het juiste niveau door in één keer een grote hoeveelheid chloor aan het water toe te voegen. 

Controleer vervolgens iedere week het chloorniveau en voeg chloor voor je zwembad toe indien nodig. We adviseren hier de webshop Huchem.nl voor waarin je zowel vloeibaar chloor als chloortabletten kunt vinden.

Stap 7. Laat de pomp 3 dagen draaien

Je bent bijna klaar. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de pomp 3 dagen lang non-stop te laten draaien. Zorg dat je iedere dag de filter schoonmaakt totdat het zwemwater mooi helder is. Zie je de bodem van het zwembad, dan is het zwemwater klaar om een lekkere duik te nemen. Veel succes en plezier!

0 Shares
Ook interessant