Huren of kopen: wat is de beste optie?

0 Shares
0
0
0

Het is anno 2023 erg lastig om aan een woning te komen. Hoewel er op de koopmarkt wat meer te kiezen is, liggen de prijzen nog altijd enorm hoog. Daar komt bij dat ook de rente de pan uit rijst. Een hypotheek regelen is dus voor veel mensen onmogelijk. Dus dan maar een huurwoning. Maar ook daarvoor moet je diep in de buidel tasten. Een sociale huurwoning is alleen weggelegd voor mensen met een laag inkomen. En als je er al voor in aanmerking komt sta je vaak jaren op de wachtlijst. Huren in de vrije sector is de laatste optie. Daar zitten ook de nodige haken en ogen aan. Als je geen woning kunt kopen omdat je inkomen te laag is dan heb je natuurlijk niet zo veel te kiezen.

Hoe vind je een huurwoning?

Als je hebt besloten dat je kiest voor een huurwoning dan kun je die op verschillende manieren proberen te vinden. Je kunt online zoeken naar huurwoningen in Groningen, Rotterdam, Eindhoven of een andere stad. Het gaat dan meestal om huizen met een huurprijs in de vrije sector. Je betaalt dan al snel 1.000 euro per maand of meer. De regering wil de huren van een deel van de vrije sector reguleren. De huurprijs wordt dan bepaald aan de hand van hetzelfde puntensysteem als voor sociale huurwoningen. Als een woning een bepaald maximum aantal punten behaalt wordt de huur beperkt, alsmede de jaarlijkse huurverhoging.

Ook makelaars bemiddelen in huurwoningen

Het is niet bij iedereen bekend maar je kunt ook bij een makelaar terecht als je een huurwoning zoekt. Een makelaar in Groningen kan je wensen noteren en bekijken of er een geschikte huurwoning is of contact met je opnemen als er een woning beschikbaar komt. Vaak kiezen mensen ook voor huren om flexibel te zijn. Als je wilt verhuizen dan hoef je alleen maar de huur op te zeggen en de sleutels in te leveren. Je hoeft je geen zorgen te maken over verkoop en hoelang dat gaat duren.

Wat zijn de voordelen van kopen?

Een huis kopen heeft natuurlijk ook voordelen. Het belangrijkste is dat je vermogen opbouwt. Met het aflossen van de hypotheek wordt het huis immers steeds een stukje meer van jou. Daarnaast profiteer je van prijsstijgingen. Als je 30 jaar in een koophuis woont en de hypotheek is afgelost dan kun je de winst bij verkoop als je kleiner wilt gaan wonen direct in je zak steken. Ook kun je een koophuis aanpassen naar je eigen wensen. En je mag er doen wat je wilt. In sommige huurwoningen mag je niet met kinderen of huisdieren wonen. Als je een baby krijgt of als je graag een hond wilt moet je dus gaan verhuizen. Ook worden er nu voor veel huurwoningen nog woekerprijzen gevraagd. Vaak kun je voor veel minder dan het bedrag dat je aan huur betaalt een heel fatsoenlijke woning kopen.

0 Shares
Ook interessant