Zo richt je de hal perfect in

0 Shares
0
0
0

De hal is de eerste ruimte die je binnenkomt in je huis. Het is ook de eerste ruimte die gasten zien als ze voor de deur staan. Een hal geeft dus de eerste indruk van de rest van je inrichting, het is het visitekaartje van je woning.

De meeste woningen hebben geen grote hal. Het is vaak een smalle ruimte die leidt naar de verschillende ruimtes in een huis. Of misschien heb je wel een bovenwoning, en gaat de hal gelijk over in de trap.

Hoe groot of klein een hal ook is, het is meer dan een plaats waar jij je jas ophangt en je schoenen neerzet: het is een volwaardige ruimte in het huis die het verdient mooi ingericht te worden.

Wil jij je hal praktisch, uitnodigend en stijlvol inrichten? Volg dan deze slimme stappen!

Stap 1: bepaal de stijl

Welke stijl wil je in de hal? De meeste mensen kiezen voor dezelfde stijl als de rest van het interieur zodat de ruimtes vloeiend in elkaar overlopen. Maar je kunt ook kiezen voor een neutrale stijl, bijvoorbeeld omdat je interieurstijl veel kleur of meubelen heeft en je een kleine hal hebt waar bonte kleuren en veel objecten de ruimte klein en druk laten lijken.

Stap 2: bepaal de kleur

Heb je een kleine hal? Kies dan voor neutrale, lichtere kleuren. Eén of twee kleuren uit hetzelfde palet zijn vaak voldoende voor zowel een ruimtelijke als uitnodigende sfeer. Kleuren als crèmewit, pastel roze en licht grijs passen goed in een kleine ruimte, en passen bovendien bij veel verschillende woonstijlen. Heb je een grotere hal, dan kun je meer experimenteren met verschillende kleuren, bijvoorbeeld door de grotere oppervlakten een lichte kleur te geven en deze te combineren met accentkleuren in de vorm van accessoires, of zelfs één wand een accentkleur te geven.

Stap 3: kies de verlichting

Heb je een raam in de deur of een muur met een raam? Dan maak je gebruik van natuurlijk licht. Maar als het buiten donker is heb je hier weinig aan. Slim is het kiezen voor spotjes in de hal. Deze kun je zo verstellen dat er geen hoekje donker blijft. Kies je voor dimbare spotjes, dan bepaal je zelf de sfeer in de hal. Heb je meer ruimte in de hal en bijvoorbeeld een landelijk of bohemien interieur? Grotere hanglampen van bijvoorbeeld rotan of canvas doen het daarbij heel goed.

Stap 4: de juiste raamdecoratie

Heb je een raam in de voordeur, of een smal raam (zijraam) langs de deur? Dat zorgt voor extra licht in de hal, maar je krijgt er ook extra inkijk mee. Goede raamdecoratie is de oplossing. Daarvoor heb je veel verschillende keuzes. Wil je helemaal geen inkijk, maar ook geen lichtinval van bijvoorbeeld felle zon of straatlantaarns, dan kies je voor verduisterende (rol)gordijnen. Wil je geen inkijk maar wel licht? Kies dan voor semi-transparante plisségordijnen, vitrage of overgordijnen. Een gordijn voor de voordeur kan ook, waarmee je of alleen het zijraam bedekt, of zelfs de hele deur. Afhankelijk van het soort gordijn heeft het een zonwerende en isolerende functie, wat prettig is op warme dagen als de zon fel in de hal schijnt en je de warmte buiten wilt houden, of op koude, winderige dagen waarop je de kou buiten en de warmte binnen wilt houden.

De brede hal

Een brede hal is de entree van je woning, maar je kunt hem ook gebruiken als extra woonoppervlakte. Bijvoorbeeld door er een stoel te plaatsen, of een kast voor extra opbergruimte. Ook leuk is de muurdecoratie door te trekken naar de hal. Heb je bijvoorbeeld schilderijen in een bepaalde stijl aan de muur van de woonkamer? Hang er dan ook één of twee in de hal, en kies voor dezelfde kleur muur als in de woonkamer. Of kies voor een stoel of kast in de hal in dezelfde meubelstijl als de rest van het huis. Op die manier laat je beide ruimtes naadloos in elkaar overgaan. Bovendien laat je gasten gelijk zien wat ze van de rest van het interieur kunnen verwachten.

De smalle hal

Heb je een smalle hal? Kies dan voor lichte kleuren. Deze maken de hal optisch groter. Ook een grote spiegel aan de muur helpt hierbij. Bovendien komt een spiegel altijd van pas om je outfit nog even te controleren voordat je de deur uit gaat.

In een smalle hal kun je beter zo min mogelijk op de grond zetten. Hoe meer vloeroppervlakte, des te meer bewegingsruimte heb je. Wil je toch bijvoorbeeld een schoenenrek? Kies dan voor een rek met een open structuur, bijvoorbeeld een metalen frame. Een kastje kun je aan de muur bevestigen zodat hij boven de grond ‘zweeft’. Daardoor heb je niet alleen meer ruimte, je kunt de hal ook gemakkelijker schoonmaken.

0 Shares
Ook interessant

Hoe douche jij het liefst?

Een badkamerverbouwing staat bij veel mensen bovenaan het lijstje van dingen die ze willen doen om het woongenot…
woman holding garden fork

Tuinieren

Het tuinieren is meer dan alleen het onderhouden van een groene omgeving. Het is een kunstvorm die een…

Haal hout in huis!

Hout was vroeger in vrijwel elk huis terug te vinden. Toen was hout nog makkelijk te verkrijgen, en…