Vochtproblemen in huis tegengaan

0 Shares
0
0
0

Vochtproblemen in huis kunnen een echte nachtmerrie zijn. Ze kunnen leiden tot schimmelgroei, beschadigde muren en zelfs gezondheidsproblemen. Het probleem is tegenwoordig geregeld het gevolg van een eenzelfde oorzaak en wij hebben misschien wel de oplossing daarvoor. Dus, maak je maar geen zorgen, want in deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van vochtproblemen en bieden we effectieve oplossingen om je huis gezond te houden.

De oorzaken van vochtproblemen

Hoewel vochtproblemen in huis verschillende oorzaken kunnen hebben, is er toch een oorzaak die tegenwoordig veelal wordt gezien. Dat probleem, dat heet het ‘niet aanzetten van de verwarming’. Koude lucht kan minder vocht opnemen dan warme lucht en dus zal een te koude temperatuur in huis leiden tot een grote hoeveelheid vocht.

Maar, we begrijpen maar al te goed dat je met de huidige gasprijzen in sommige ruimtes de verwarming eigenlijk niet of nauwelijks aan wil zetten. Dat de aanbevolen temperatuur in huis op zo’n 18 tot 20 graden Celsius ligt, is dan ook geen fijn nieuws.

Andere vormen van vochtproblemen zijn:

 • Lekkages
  Lekkages in het dak of de waterleidingen kunnen ernstige vochtproblemen veroorzaken. Het trekt zich in muren en kan zelfs meubels en andere spullen in huis beschadigen.
 • Grondwater
  Een hoge grondwaterstand kan leiden tot vochtproblemen in de kelder. Dit komt voor bij veel regenval en bijvoorbeeld bij een gedeeltelijke overstroming van rivieren. Het water kan geen kant op en zal uiteindelijk je huis binnendringen.

Gevolgen van vochtproblemen

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het zaak dat je de mogelijke gevolgen van vochtproblemen gaat begrijpen. We hebben er al een aantal benoemd, maar de meest vervelende gevolgen zijn misschien toch wel de schimmelvorming en schade aan materialen. Vochtige omgevingen bevorderen schimmelgroei en dat doet je gezondheid niet veel ten goede. Qua schade aan materialen moet je denken aan alles wat in de ruimte staat dat te vochtig wordt, maar ook aan de structurele schade aan muren en vloeren. Slinger die elektrische kachel als bijverwarming dus maar alvast aan, want dit zijn dingen die je absoluut niet wil!

Effectieve oplossingen

Ook over de oplossingen heb je tussen de regels door waarschijnlijk al het een en ander kunnen lezen. Toch zetten we alles nog eens goed voor je op een rijtje.

 • Een warmer huis
  Een huis waar het overal tussen de 18 en 20 graden Celsius is, is een grote uitdaging. In plaats van stoken op gas zou je bijvoorbeeld kiezen voor zo’n elektrische verwarming. Een andere, populaire oplossing voor het creëren van warmte in huis is de aanschaf van een infrarood verwarming.
 • Isoleren en ventilatie
  Ja, de warmte in huis wordt veel beter behouden als je alles goed hebt geïsoleerd, maar nee, dat betekent niet dat je alle ramen altijd potdicht moet houden. Door het ventileren geef je het vocht namelijk de kans om naar buiten te laten, in plaats van in huis te houden.
 • Professionele hulp
  Als de vochtproblemen ernstig zijn, omdat je bijvoorbeeld een lekkage hebt, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Zij zijn in staat te detecteren waar het probleem vandaan komt en weten exact wat ze moeten doen om het te repareren/ om erger te voorkomen.

Conclusie

Vochtproblemen in huis kunnen ernstige schade veroorzaken, maar met de juiste aanpak kunnen ze effectief worden aangepakt. Door de aanschaf van andere bronnen van verwarming, te ventileren en professionele hulp in te schakelen, kun je je huis droog en gezond houden.

0 Shares
Ook interessant

Hoe douche jij het liefst?

Een badkamerverbouwing staat bij veel mensen bovenaan het lijstje van dingen die ze willen doen om het woongenot…

Wat is Diamond Painting?

Diamond painting is een populaire ambachtelijke hobby die steeds meer mensen aantrekt. Het is een creatieve bezigheid waarbij…