Zo benut je de ruimte in jouw keuken zo optimaal mogelijk

0 Shares
0
0
0

Het inrichten van een nieuwe keuken kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je wilt de beschikbare ruimte natuurlijk zo optimaal mogelijk benutten, maar hoe doe je dat? Er zijn wat ongeschreven wetten die min of meer voorschrijven hoe de indeling van de keuken eruit zou moeten zien. Dit kant er ook een beetje van af of je links- of rechtshandig bent, want de perfecte keuken is daarop afgestemd. Veel hangt natuurlijk ook af van de vorm van de ruimte waarin de keuken geplaatst moeten hebben, met daarbij de positie van ramen en deuren. In dit artikel lees je handige tips om de ruimte in jouw keuken zo optimaal mogelijk te benutten.

Rechte keuken altijd het uitgangspunt

Je hebt keukens in allerlei vormen en maten. Toch is alles te herleiden tot het basisprincipe van een recht keukenblok. Dat wil zeggen: alles staat in één lijn tegen de muur aan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een keuken in een iets uitgebreidere versie, door een L-vorm of een U-vorm in te richten. De korte zijde van de L-vormige keuken kun je zowel tegen een blinde wand als onder een raamkozijn plaatsen. Dat laatste heeft als extra voordeel dat je lekker veel direct daglicht in je keuken hebt. Voor de U-vorige keuken geldt hetzelfde, waarbij je er rekening mee moet houden dat een minimale vrije ruimte tussen de beide lange zijden van de L-vorm van een meter erg prettig is. Voor een kookeiland is deze regel ook van toepassing.

Maatwerk voor meer efficiency

Er zijn mooie keukens genoeg verkrijgbaar, maar je zult zien dat het door jou gekozen model qua afmetingen net niet mooi past. Je houdt bijvoorbeeld een stukje muur over en dat is zonde. Daarmee creëer je namelijk een loze hoek in je keuken waar je verder niets meer mee kunt. Door te kiezen voor een maatwerk keuken, weet je zeker dat alles precies past in de ruimte die je ervoor beschikbaar hebt. Geen verspilling van ruimte dus, maar een keuken die perfect past en je dus zo optimaal mogelijk laat profiteren van de omstandigheden.

Monteer planken aan de wand

Een beproefde methode om meer opslagruimte in de keuken te krijgen, is het monteren van planken aan de wand. Door wat planken op te hangen, kun je veel spullen kwijt, zoals voorraadbussen, potjes met kruiden of de waterkoker. Zorg er wel voor dat je de planken netjes en schoon houdt en niet te vol zet, want anders oogt de keuken al snel te rommelig.

Koop stapelbare voorraadbussen

Je kent ze vast wel, die modulair stapelbare transparante kunststof voorraadbussen met een platte deksel. Deze voorraadbussen zijn ideaal, want door ze te stapelen, kun je er veel meer van kwijt in je keukenkastjes. Doordat ze transparant zijn, zie je direct wat erin zit. Je moet misschien af en toe één of twee bussen verplaatsen om bij het gewenste voorraadproduct te komen, maar je hebt wel alles netjes opgeruimd zonder veel ruimte te verspillen.

Het is niet verstandig om een spoelbak aan het eind van een werkblad te plaatsen. Beter kun je zowel links als rechts een halve meter werkruimte creëren. Je hebt die ruimte nodig wanneer je in de spoelbak aan het werk bent, bijvoorbeeld om dingen snel te kunnen afleggen en je wil ook niet dat je vloer glad wordt omdat deze vol met (water)spetters komt te liggen.

Check de draairichting van deurtjes

Het is belangrijk om goed te checken in welke richting de deurtjes van kastjes draaien. Vooral in combinatie met een vaatwasser wordt dit soms vergeten. De klep van dat apparaat moet immers probleemloos open kunnen en dat wordt lastiger wanneer deurtjes van kastjes in de weg staan.

0 Shares
Ook interessant