De mooiste schaduwplanten voor in je tuin

0 Shares
0
0
0

Schaduwplanten zijn planten die weinig of geen direct zonlicht nodig hebben om te groeien en te bloeien. Ze zijn ideaal voor gebieden in uw tuin waar weinig zonlicht binnenkomt, zoals onder bomen, langs muren of in de buurt van gebouwen. Er zijn veel verschillende soorten schaduwplanten die beschikbaar zijn, elk met hun eigen unieke eigenschappen en schoonheid. Hieronder beschrijven we enkele van de mooiste schaduwplanten die je kunt overwegen voor je buitenruimte.

Hosta

Hostás zijn een populaire keuze voor schaduwtuinen vanwege hun prachtige, grote bladeren in verschillende kleuren en patronen. Ze komen in een scala van groen, blauwgroen, geel, wit en blauw, en kunnen worden geplant in groepen voor een spectaculaire uitstraling. Hosta’s bloeien ook met lange spikes van lila of wit bloemen, die in de zomer verschijnen. Deze planten zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn resistent tegen slakken.

Epimedium

Epimediums zijn een andere populaire keuze voor schaduwtuinen vanwege hun delicate bloemen en prachtige bladeren. Deze planten hebben unieke, hartvormige bladeren die vaak paarsachtig, roodachtig of bronskleurig zijn. In het voorjaar produceren ze kleine, steriele bloemen in verschillende kleuren zoals roze, wit of lichtgeel. De nectarrijke bloemen zijn ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Varens

Varens zijn een andere geweldige keuze voor schaduwtuinen. Ze komen in een verscheidenheid aan groottes, vormen en kleuren, van klein en compact tot groot en uitgebreid. Veel varensoorten hebben prachtige, decoratieve bladeren in verschillende tinten groen, geel, bruin en paars. Sommige soorten, zoals de Japanse varen (Athyrium niponicum), hebben zelfs roze of rood gekleurde bladeren. Varens zijn gemakkelijk te verzorgen en vereisen weinig tot geen onderhoud.

Immergroene schaduwplanten

Zoals de Japanse scheermes (Microlepis), de Japanse andoorn (Mahonia) en de Japanse pieris (Pieris japonica), zijn een geweldige keuze voor een groenblijvende tuin in de schaduw. Deze planten hebben fraai gevormde, glanzende bladeren die een aantrekkelijke aanvulling zijn op elke tuin. De Japanse scheermes is een van de kleinere soorten en heeft kleine, schitterende bladeren in verschillende tinten groen. De Japanse andoorn heeft grotere, blauwachtig-groene bladeren en mooie gele bloemen die in de lente verschijnen. De Japanse pieris heeft prachtige, roodachtige knoppen die in de lente opengaan en wit-roze bloemen produceren.

Schaduwroos (Helleborus)

Schaduwrozen, ook wel bekend als Helleborus, zijn een prachtige keuze voor een schaduwtuin. Deze planten produceren grote, rijkbloeiende bloemen in verschillende kleuren, zoals wit, roze, rood of lavendel, en komen vaak vroeg in het seizoen in bloei. Hun donkere, glossy bladeren zijn ook een aantrekkelijke toevoeging aan de tuin. Schaduwrozen zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn resistent tegen slakken.

Schaduwstruik (Camellia)

Zijn een andere geweldige keuze voor schaduwtuinen. Deze planten zijn beroemd om hun prachtige bloemen die in de lente in verschillende kleuren, zoals wit, roze en rood, verschijnen. Camellia’s hebben ook glanzende, donkergroene bladeren die een mooie achtergrond vormen voor de bloemen. Deze struiken zijn gemakkelijk te verzorgen en vereisen weinig tot geen onderhoud.

Nog enkele voorbeelden van schaduwplanten die u kunt overwegen voor uw buitenruimte zijn:

Jack-in-the-pulpit (Arisaema triphyllum) – deze plant heeft unieke, groene bloemen in de vorm van een preHistorisch ‘Jack-in-the-pulpit’ en heeft rode bessen in de herfst.

Grote maagdenpalm (Podophyllum peltatum) – deze plant heeft grote, paarse bloemen die in de lente verschijnen en grote, groene bladeren die in de zomer bloeien.

Schaduwlelie (Erythronium) – deze plant heeft delicate, gekleurde bloemen die in het voorjaar verschijnen, vaak wit, roze of paars en heeft interessante, gekleurde bladeren.

Schaduw Primula (Primula) – deze planten hebben verschillende kleuren bloemen, van geel tot roze en vaak in bolvormige of pluizige bloemhoofdjes, en komen vaak vroeg in het seizoen in bloei

Wilde ginger (Asarum canadense) – deze plant heeft donkergroene, hartvormige bladeren en kleine, bruinachtige bloemen die onder de bladeren verschijnen.

Schaduw begonia (Begonia) – een veelkleurige plant met veel verschillende soorten bladeren, van gekartelde tot gevlekte en en groot, dikke bloemstengels met veel kleurige bloemen

Houd er wel rekening mee dat de groeiomstandigheden van planten in elke tuin kunnen variëren, dus het is belangrijk om te weten hoeveel schaduw een bepaalde plant nodig heeft voordat u hem koopt. Ook is het aan te raden om de lokale klimaat omstandigheden in uw omgeving in de gaten te houden. Veel van de hierboven genoemde planten zijn zone specifiek en gedijen wellicht niet in extreme koude of warme omstandigheden.

0 Shares
Ook interessant
woman holding garden fork

Tuinieren

Het tuinieren is meer dan alleen het onderhouden van een groene omgeving. Het is een kunstvorm die een…