Aan de slag met een overkapping in de tuin 

0 Shares
0
0
0

Droom je van een overkapping in de tuin, een plek om al vroeg in het jaar van het buitenleven te kunnen genieten? Bij de realisatie van een overkapping zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Welke materialen gebruik je hierbij? Kies je bijvoorbeeld voor kwalitatief hoogwaardige en duurzame stalen dakplaten, of een dak van hout? Wat wordt de afmeting van de overkapping? Combineer je de overkapping met een vlonder? Plaats je deze als losstaand bouwwerk in de tuin, of juist aan de gevel van je woning? In dit artikel lees je meer over de aspecten om hierbij rekening mee te houden. 

Start met het ontwerpen van je overkapping 

Een goede eerste stap bij de realisatie van een overkapping is het uitwerken van een ontwerp. Neem hierbij alvast mee welke materialen je wilt gebruiken voor zowel de hoekpalen als bijvoorbeeld het dak van de overkapping. Dat laatste is bepalend voor het benodigde draagvermogen van de constructie. In het bijzonder wanneer je kiest voor stalen golfplaten, die relatief zwaar zijn. Ook een houten dak brengt het nodige gewicht met zich mee. Op zoek naar een lichte oplossing? Kijk in dat geval eens naar de bitumen- of bijvoorbeeld PVC golfplaten die door verschillende partijen worden aangeboden. De keuze voor deze golfplaten is ook financieel gezien een gunstige. 

Duurzaamheid van verschillende materialen 

Bij de keuze tussen bijvoorbeeld een houten- en bitumen dak voor de overkapping is het raadzaam rekening te houden met de duurzaamheid ervan. Een bitumen dakbedekking gaat relatief lang mee en is goedkoop in de aanschaf. Daarbij heeft het materiaal maar weinig onderhoud nodig in vergelijking met een houten dak. Je kunt de bitumen dakbedekking combineren met sedum. Sedum verlengt de levensduur van bitumen golfplaten en heeft een isolerende werking. In de zomermaanden profiteer je van het feit dat het koeler is onder een overkapping met sedum. Dat is het gevolg van het feit dat sedum vocht vasthoudt. Het vocht verdampt in de zomer. 

Stalen golfplaten de duurzaamste oplossing 

Nog duurzamer is een dakbedekking met metalen golfplaten. Deze zijn erg sterk en gaan al snel zo’n dertig jaar mee. Gebruik je houten palen voor de hoeken van de overkapping? Zorg er in dat geval voor dat de onderzijde hiervan ingesmeerd is met teer. Ook het gebruik van betonpoeren helpt om de houten palen vrij van houtrot te houden. De kans op houtrot neemt toe, wanneer de palen in direct contact komen met grondwater. 

0 Shares
Ook interessant