Wat is PIR isolatie en wanneer kies je ervoor?

0 Shares
0
0
0

PIR isolatie wordt breed toegepast in de bouw. Het zijn isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde. Daardoor kan je met een dunnere plaat een hogere isolatiewaarde bereiken dan, bijvoorbeeld, met glaswol of steenwol isolatie.

PIR staat voor polyisocyanuraat. Maar wat is het precies, wat zijn de kenmerken en wat kan je met deze platen isoleren? We bespreken dit isolatiemateriaal uitgebreid hier.

Wat is PIR isolatie?

Polyisocyanuraat is een schuim, vergelijkbaar met bijvoorbeeld piepschuim dat ook veel als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Het wordt geleverd in platen die gemakkelijk aan te brengen en op maat te snijden zijn. Er zijn PIR isolatieplaten van 20 mm tot 160 mm dik en hoe dikker hoe beter de isolatiewaarde.

PIR isolatieplaten worden zowel door bouwbedrijven als door doe-het-zelvers gebruikt. Iedere isolatiespecialist heeft ze op voorraad, in verschillende afmetingen. Er is dus ongetwijfeld een PIR isolatieplaat die past bij wat jij nodig hebt.

De kenmerken van PIR

We hebben al even aangegeven dat PIR isolatie een hoge isolatiewaarde heeft. Dat is uiteraard één van de belangrijkste kenmerken. Maar welke andere kenmerken horen bij PIR platen?

·        PIR is brandwerend, waardoor je de brandveiligheid van je woning verbetert

·        PIR is bestand tegen vocht en schimmel en kan ook op vochtige plaatsen worden toegepast

·        PIR gaat erg lang mee en hoeft niet snel te worden vervangen

·        De platen zijn lichtgewicht en dus gemakkelijk te bewerken

·        Je kunt met PIR platen bijna elk oppervlak isoleren

Waar kan je PIR gebruiken?

Met PIR isolatieplaten kan je allerlei oppervlakten isoleren. Denk bijvoorbeeld aan de binnen- en buitenkant van je dak, je gevelmuren en je vloer. Houd er wel rekening mee dat PIR niet zo goed tegen de zonnestralen kan. Het moet dus worden aangebracht met een beschermende laag als je het buiten toepast.

Met een PIR plaat van 20 mm dik, kan je een isolatiewaarde van 0,9 verwachten. Kies voor een plaat met een dikte van 160 mm en dit is al 7.27. PIR is niet voor niets een populaire keuze, vooral als een hoge isolatiewaarde belangrijk voor je is.

Wat zijn de nadelen van PIR isolatie?

PIR isolatie is een slimme keuze, maar zoals altijd zijn er ook nadelen aan verbonden. Omdat het een chemisch materiaal is en niet natuurlijk, is PIR niet de meest duurzame keuze. De hoge isolatiewaarde en het feit dat het nauwelijks vergaat maakt dat wel een klein beetje goed.

Het is ook niet overal te gebruiken, omdat het een plaat is. Het is niet in te spuiten in de spouwmuur of de kruipruimte, bijvoorbeeld. Als laatste zijn PIR isolatieplaten ook niet de goedkoopste optie. Vooral als je PIR isolatie van 100 mm dik of dikker neemt, is de prijs per vierkante meter hoger dan bij sommige andere isolatiematerialen.

PIR voor doe-het-zelver en vakman

PIR isolatie is beschikbaar voor zowel doe-het-zelvers als vakmannen. Het wordt veel gebruikt in de nieuwbouw, omdat je met een dunnere plaat een hogere isolatiewaarde kunt bereiken. Doordat het lichtgewicht is, is het gemakkelijk te plaatsen en oefent het ook niet onnodig druk uit op kwetsbare oppervlakken.

0 Shares
Ook interessant