Onderhoud van je koffiemachine is belangrijk!

0 Shares
0
0
0

Kan jij ook zo genieten van een kop koffie? Is zonder een kop koffie jouw dag niet gestart? Dan wil je wel iedere dag de lekkerste koffie die je je kunt bedenken. En dus is het belangrijk om je koffiemachine goed te onderhouden. Het onderhoud van je koffiemachine is niet moeilijk, als je maar weet wat je moet doen en welke producten je moet gebruiken. Het reinigen van je koffiemachine is niet alleen beter voor het apparaat, maar ook gezonder voor jou.

Hoe maak je je koffiemachine goed schoon?

Voor de buitenkant van je koffieautomaat kun je toe met een vochtig doekje. Wanneer je het apparaat na ieder gebruik direct schoonmaakt, koekt er geen vuil aan en heb je aan een beetje water en een doekje genoeg. Ben je het vergeten? Kies dan voor een vochtig doekje met wat mild schoonmaakmiddel. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen die schuren. Deze kunnen zorgen voor krassen waar weer vuil in kan ophopen.

Voor de binnenkant van je koffieapparaat moet je iets meer tijd nemen. Je apparaat bestaat uit nogal wat onderdelen die allemaal onderhoud nodig hebben. Denk dan aan:

  • Het waterreservoir: Maak het waterreservoir na ieder gebruik schoon met een zachte spons en een klein beetje afwasmiddel. Spoel het reservoir goed na met schoon water. Is er ruimte voor een waterfilter in jouw koffiemachine? Bestel dan een waterfilter koffiemachine online bij Eccellente en installeer dat op de juiste manier.
  • De koffiefilterhouder: Maak de koffiefilterhouder na ieder gebruik schoon met een zachte spons en een klein beetje afwasmiddel. Spoel de koffiefilterhouder goed na met schoon water.
  • De lekbak: Maak de lekbak na ieder gebruik schoon met een zachte spons en klein beetje afwasmiddel. Spoel de lekbak goed na met schoon water.
  • De melkopschuimer: Maak de melkopschuimer regelmatig schoon met een speciale melkopschuimerreiniger. Volg de instructies op de verpakking van de reiniger.

Vergeet ook je koffiemachine niet te ontkalken

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem bij koffiemachines. Kalkaanslag kan de smaak van je koffie beïnvloeden en de machine beschadigen. Daarom is het belangrijk om je koffiemachine regelmatig te ontkalken. De frequentie hiervan hangt af van de hardheid van het water in jouw regio. In een gebied met hard water moet je je koffiemachine vaker ontkalken dan in een gebied met zacht water. Meestal wordt aangeraden om je koffiemachine elke drie tot zes maanden te ontkalken.

Er zijn verschillende manieren om je koffiemachine te ontkalken. Je kunt hiervoor een speciale reinigingstabletten koffiemachine of een ontkalkingsmiddel gebruiken. Volg altijd de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel.

Tips voor het onderhoud van je koffiemachine

  • Gebruik altijd vers water om koffie te zetten.
  • Spoel het waterreservoir dagelijks af met schoon water.
  • Laat het waterreservoir nooit leeg staan.
  • Laat de koffiemachine na gebruik afkoelen voordat je deze schoonmaakt.
  • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Volg de instructies van de fabrikant voor het onderhoud van je koffiemachine.

Zorg jij goed voor je koffiemachine? Dan zal je koffiemachine goed voor jou zorgen!

0 Shares
Ook interessant