Bouwrente: dit zijn de meest gestelde vragen over bouwrente

0 Shares
0
0
0

Ben jij op zoek naar meer kennis en informatie over bouwrente? Dan ben je bij deze blog helemaal aan het juiste adres. In deze blog willen we jou namelijk alles vertellen over bouwrente en dat doen we aan de hand van de meest gestelde vragen. Dus lees zeker even verder en hierna weet je alles over dé manier om de financiering van jouw nieuwbouwwoning te regelen. 

Kort samengevat is dus de bouwrente het bedrag dat jij moet betalen aan een aannemer wanneer hij of zij jouw nieuwbouwhuis gaat bouwen. Toch kent bouwrente wel verschillende vormen en kan het op verschillende manieren fiscaal verwerkt worden. Maar in de basis kun je stellen: bouwrente is een vergoeding die de aannemer voorschiet voor het bouwen van een nieuwe woning.

Bij het bouwen van een woning komt natuurlijk het één en ander kijken wat je bij een bestaande woning niet hebt. Zoals het regelen van bouwgrond en het voorschieten van bedragen voor de vele materialen die er nodig zijn. Koop je een bestaand huis dan staat het huis simpelweg al en is de woning al lang gebouwd.  

Wat is bouwrente?

Zoals altijd met rente is ook de vorm van bouwrente een lening. De lening heeft alleen een iets andere vorm. Een woning kan verkocht worden zonder dat er iets is gebouwd. Of een projectontwikkelaar wil graag verschillende projecten starten en schiet daarom bepaalde kosten voor. Op het moment dat jij dan de woning koopt, betaal je bouwrente. Dat betekent dus dat je betaalt voor bepaalde kosten die de aannemer of de projectleider al heeft gemaakt. Je denkt misschien: waarom is dit aantrekkelijk? Maar het is voor jou aantrekkelijk omdat je tijdens de bouwperiode al betaalt voor de rente van het bedrag dat je daadwerkelijk gaat lenen en nog niet over het totaalbedrag. Hierdoor kun je vaak – onder aan de streep – meer geld lenen voor een nieuwbouwwoning dan wanneer je voor een bestaande woning kiest, dus een woning die al is gebouwd. 

Een ander voordeel is dat je deze kosten, de bouwrente, ook weer als aftrekpost op de belastingaangifte kunt zien. Waardoor je geld terugkrijgt of minder hoge maandlasten hebt straks wanneer je in de woning trekt. Want in theorie betaal je je woning al af, je hebt dus langer de tijd om je woning af te betalen. 

Hoe wordt bouwrente berekend?

Je wil weten hoe de bouwrente wordt berekend en dat is niet direct een heel ingewikkelde formule. Nu je weet wat een bouwrente inhoudt, weet je ook dat het dus gaat over het bedrag dat je wilt lenen voor de bouw van een bepaalde woning. Daarbij is ook de looptijd belangrijk, want het gaat over de periode dat een woning wordt gebouwd tot aan het moment dat een woning wordt opgeleverd. Dit houdt in dat je dus zodra het koopcontract voor je nieuwbouwwoning is getekend je bouwrente gaat betalen. Dit is dus de rente dat de bouwontwikkelaar krijgt omdat er door de projectleider ook kosten worden gemaakt, bijvoorbeeld voor het stuk grond of de bouwmaterialen. 

De bouwrente wordt dus berekend met de volgende formule: Het bedrag dat je hebt geleend voor de bouw x de periode tussen het koopcontract en de oplevering van de woning. Maar er zijn nog meer factoren die de hoogte van de bouwrente kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de uiteindelijke hoogte van de lening en dus de duur van de bouwperiode. Maar ook het rentepercentage dat je hebt afgesproken met een bank of een hypotheekverstrekker. 

Is er ruimte om te onderhandelen over bouwrente?

Zoals vaak bij een bank of een hypotheekverstrekker kun je zeker onderhandelen over de hoogte van de rente van een bouwrente. Maar toch wordt het vaak brekend door de bank en kan het verschillen per situatie. Je kunt dus onderhandelen, maar je kan veel beter meerdere aanbieders vragen om een bouwrente-berekening door te sturen voor de nieuwbouwwoning die jij wil laten bouwen. Zo kun je beter onderhandelen en je kunt de banken en de hypotheekversterkers met elkaar vergelijken om zo de beste deal te creëren voor jezelf. 

Qua onderhandelen kun je letten op de voorwaarden en je kunt met de versterkers in gesprek gaan en vragen of ze bijvoorbeeld nog iets met de hoogte van de rente kunnen doen. Let hierbij ook op de voorwaarden die aan de bouwrente zijn verbonden. Hierover vertellen we je straks ook nog meer. 

Kun je later de bouwrente aftrekken van de belasting? 

Jazeker! Het goede nieuwe van bouwrente is dat dit een aftrekpost is voor de belastingdienst. Dit houdt in dat je dus de bouwrente die je betaalt weer kunt aftrekken van de belasting. Het is wel belangrijk dat je weet dat dit pas mogelijk is wanneer je in de woning trekt. En dus voor de Belastingdienst jouw nieuwe woning ook je hoofdverblijf is. Vervolgens wordt de bouwrente vanaf dat moment gezien als een onderdeel van de hypotheekrente.

Klinkt je dit (te) ingewikkeld? Je kunt hiervoor altijd informatie inwinnen bij de Belastingdienst of bij een belastingadviseur. 

Heeft eventuele vertraging op de bouw invloed op de bouwrente? 

Dit is een heel belangrijk punt, want ja… als de bouw vertraging heeft dan heeft dit ook invloed van de bouwrente die jij moet betalen. Als beginpunt wordt vaak het tekenen van het koopcontract aangehouden en als eindpunt het moment dat een woning wordt opgeleverd. Maar het kan altijd zijn dat de bouw van een woning niet vlot verloopt en vertraging oplevert. Dan moet jij extra bouwrente betalen over deze periode. Daarom is het dus ook heel belangrijk, zoals we net al even zeiden, om naar de algemene voorwaarden van de bank of de hypotheekverstrekker te kijken. Want hoe gaan ze om met deze vertraging? Vaak wordt er dan gekeken naar de ‘schuld’ van de vertraging. Ligt de vertraging buiten jouw schuld, bijvoorbeeld omdat er een tekort aan bouwmaterialen is dan is een bank of hypotheekverschieter vaak wat meer coulant. Maak hierover vooraf afspraken of zorg er in ieder geval voor dat het voor jou helder is, want vertragingen binnen de bouw… die komen helaas best vaak voor! 

0 Shares
Ook interessant