Zonnepanelen schoonmaken met de tuinslang

0 Shares
0
0
0

Het schoonmaken van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een zonne-energiesysteem. Door het regelmatig schoonmaken van de panelen kan je de efficiëntie van uw systeem behouden en zelfs verbeteren.

Een veelgebruikte methode om zonnepanelen schoon te maken is met behulp van een tuinslang. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je je zonnepanelen veilig kunt schoonmaken.

Stap 1: Veiligheid

Voordat je begint met het schoonmaken van uw zonnepanelen, is het belangrijk om rekening te houden met je veiligheid. Zorg er altijd voor dat je op een veilige manier bij en weg van je zonnepanelen kunt komen. Dit kan betekenen dat je een ladder moet gebruiken om bij de panelen te komen. Zorg er in dat geval voor dat de ladder op een stevige en stabiele ondergrond staat. Mocht het mogelijk zijn dat je de ladder vast kan zetten aan de grond, doe dat dan ook. Om te voorkomen dat je uitglijdt, raden we je aan geschikte kleding en schoenen te dragen.

Stap 2: Controleer de panelen

Wanneer je je zonnepanelen gaat schoonmaken, biedt het eveneens de uitgelezen kans om ze te controleren. Hoewel je dit eigenlijk vaker zou moeten doen, is het iets waar je misschien niet altijd aan denkt. Controleer of er scheuren, barsten of andere beschadigingen zijn aan de panelen. Als u beschadigingen aantreft, schakel dan een professional in voor de reparatie. De schoonmaak kan je dan nog even opschorten. Reinigen van de beschadigde panelen kan leiden tot meer schade en een verhoogd risico op elektrocutie.

Stap 3: Afspoelen met water

Nu komt de tuinslang naar voren. Begin bij de bovenkant van de panelen en werk langzaam naar beneden. Gebruik niet een te harde straal, om te voorkomen dat het water het vuil te hard tegen de panelen spuit. Bijvoorbeeld zandkorrels kunnen hierdoor beschadigingen veroorzaken. Hoewel een hogedrukspuit als muziek in de oren van sommigen klinkt, is die in dit geval liever weg te houden.

Stap 4: Verwijder overig vuil

Wanneer je zonnepanelen niet in de buurt van bomen liggen of als je ze regelmatig schoonmaakt, dan zal het grootste vuil wel zijn verdwenen. Mocht het zo zijn dat er, na het afspoelen met de tuinslang, nog steeds vuil is, dan is de schoonmaak nog niet af.

Je kan deze verwijderen met een zachte borstel. Gebruik geen schurende materialen of schuursponsjes, omdat deze krassen op de panelen zullen. De krassen leiden er op zich weer toe dat de werking minder goed is. Borstel dus voorzichtig over de panelen om vuil en stof te verwijderen en spoel de panelen opnieuw af met water. (Dan kan je de tuinslang als nog weer uitrollen).

Tips

Nu je zonnepanelen weer net zo stralen als de zon zelf, bieden we nog een aantal tips waarop het werken nog makkelijker gaat.

  • Wanneer?
    We raden aan de zonnepanelen schoon te maken op een bewolkte dag, zodat er zo min mogelijk opbrengst verloren gaat. Bovendien kunnen de panelen erg heet worden en je wil je er natuurlijk niet aan branden. Daarnaast geven we als tip om ongeveer in maart/ april aan de slag te gaan. De dagen duren langer, het wordt langzaamaan warmer en de zonkracht wordt hoger.
  • Don’t forget!
    Ook de randen van zonnepanelen kunnen erg smerig worden. Wanneer je dit vuil niet schoonmaakt, bestaat de kans dat dit zo op de panelen zelf stroomt na een harde regenbui. Je kan dan wéér opnieuw beginnen.
  • Vermijd zeep!
    Althans, vermijd zeep die je normaal gesproken gebruikt om in huis schoon te maken. Er bestaat een kans dat deze agressieve middelen de bovenste laag van de zonnepanelen aantast. Het gevolg? Zonnepanelen die minder goed werken.
    Je hoeft overigens geen zeep te gebruiken, water zal voor het grootste deel het vuil weghalen. Wil je wel zeep gebruiken? Gebruik dan natuurlijke, zachte schoonmaakmiddelen.
  • Stokken
    Een stok is je beste vriend. Je kan onmogelijk op de zonnepanelen staan, maar wil wel graag de middelste zonnepanelen bereiken. Er bestaan speciale installaties waarbij zachte borstels aan de kop van een ‘stok’ zijn gemonteerd. Zo zorg je ervoor dat je op een veilige manier bij alle panelen kan, zonder jezelf in gevaar te brengen.

De voordelen van zonnepanelen

Schoonmaken is één, zonnepanelen aankopen is iets van een heel ander kaliber. Zonnepanelen zijn een geweldige manier om zelf groene energie op te wekken. Tegelijkertijd zal je merken dat je geld bespaart op je energierekening. Je vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en daarmee wordt je ecologische voetdruk. Goede voordelen, toch?

Met de voortdurende stijging van de energieprijzen en de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is het gebruik en de aanschaf van zonnepanelen steeds populairder geworden. Veel landen bieden subsidies en belastingvoordelen aan huiseigenaren die zonnepanelen installeren.

Zonnepanelen hebben een relatief lange levensduur en vereisen weinig onderdeel. Het is dus een betrouwbare en kosteneffectieve investering. Je blijft daarmee de vriend van je eigen portemonnee. Een ander leuke bijkomstigheid: zonnepanelen zullen de waarde van je woning verhogen en je elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen. Een win-winsituatie dus.

Overtuigd en ben je zonnepanelen aan het overwegen? Verzamel dan de juiste informatie en vindt een gekwalificeerde installateur. Dat laatste is zeker de investering waard. Het installeren van de panelen kan ontzettend gevaarlijk zijn. Wanneer er wel een ongeluk plaatsvindt, zal je jezelf dat maar moeilijk kunnen vergeven. Werk aan een duurzamere toekomst voor jezelf en de planeet!

Conclusie

Als je je zonnepanelen wilt schoonmaken, dan is dat heel goed te doen met de tuinslang. Wel willen we ervoor waken dat je altijd op een veilige manier te werk gaat, om ongelukken te voorkomen. Wees eveneens voorzichtig met de zonnepanelen zelf, je wilt niet dat deze beschadigen. Om de werking zo optimaal te houden, wil je voorzichtig te werk gaan. Gebruik alleen water, een zachte borstel en wees niet te overmoedig.

0 Shares
Ook interessant

Haal hout in huis!

Hout was vroeger in vrijwel elk huis terug te vinden. Toen was hout nog makkelijk te verkrijgen, en…
brown and red house near trees

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een verzekering die schade aan je woning of inboedel dekt. Het is een overkoepelende term…