Beste Vrijstaande Oven (Beoordeeld in 2023)

0 Shares
0
0
0

Best beoordeelde Vrijstaande Oven – onze nummer 1 van 2023

Je zoektocht naar een vrijstaande (mini) oven stopt bij het merk Inventum. Het merk levert een vrijstaande oven met genoeg functies, veel accessoires en een prima kwaliteit. Je betaalt absoluut niet te veel en je zal nu eindelijk zelf je kip kunnen braden. Tot slot zal je alleen even je best moeten doen met het schoonmaken, maar dat komt vást goed.

Introductie

Een vrijstaande oven. De ene zou er alles voor doen, de ander houdt slechts een aantal vraagtekens boven zijn hoofd. Wat je er ook van vindt, een vrijstaande oven biedt de flexibiliteit en vrijheid om je culinaire creativiteit de vrije loop te laten gaan. Mensen met geen ruimte voor een oven, personen op de camping of iemand die op zoek is naar een budget variant van een oven, zal er ontzettend blij mee zijn. De heerlijkste cakes, sappige braadstukken of eenvoudige ovenschotels vinden dan eindelijk het daglicht.

In dit artikel begeleiden we je door de kenmerken en voordelen van de vijf beste vrijstaande ovens van het moment. Van ovens met een airfryerfunctie tot hete lucht ovens: je zal versteld staan van de mogelijkheden. Dus, laten we beginnen met het ontdekken van vijf belangrijke kooptips en laat je daarna inspireren door onze top vijf. In de veelgestelde vragen vind je wellicht de laatste informatie terug, waarnaar je op zoek was.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Vrijstaande Oven

De kooptips die nu volgen, zullen je helpen bij het maken van een keuze in je voorkeur van een vrijstaande oven.

 1. Functies
  De ene oven is de andere niet en dat geldt ook bij vrijstaande ovens. In de ene oven zal je kunnen braden, waar je in de ander alleen te maken hebt met boven- en onderwarmte, of een combinatie daarvan. Bedenk wat je graag wil bereiden en of je van allerlei functies nodig hebt.
 2. Formaat
  Meet de beschikbare ruimte in je keuken om ervoor te zorgen dat de vrijstaande oven goed past. Overweeg ook de interne capaciteit van de oven, vooral als je regelmatig voor grotere gezelschappen kookt. De recensies, maar ook de beschrijving geven goed aan wat er wel en niet in past. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn als je er nog niet eens een pizza in kwijt kan, terwijl het elke vrijdag pizzadag is.
 3. Schoonmaakgemak
  Bekijk of de accessoires en ook zeker de oven zelf goed zijn schoon te maken. Dat je na een week al een onbruikbare oven hebt of dat er staat dat je na elk gebruik een oven moet schoonmaken, is wellicht niet wat je graag ziet.
 4. Bediening
  Er bestaan ovens met slechts twee knoppen. De ene geeft dan de temperatuur aan, de ander de timer. Andere ovens, met meer opties, zijn in sommige gevallen zelfs uitgerust met een digitaal display. Het maakt dat voorgeprogrammeerde kookopties tot in detail kunnen worden ingesteld.
 5. Budget
  Bepaal je budget voordat je gaat winkelen en zoek naar een oven die past binnen jouw financiële mogelijkheden. Vergeet niet om ook de lange termijn kosten, zoals energieverbruik, in overweging te nemen.

5 Beste Producten

#1 Inventum OV607B – Vrijstaande heteluchtoven

Prijs: €159,-

+ veel verwarmingsopties
+ accessoires zijn vaatwasbestendig
– afwijkende afmetingen

Inventum did it again, want deze vrijstaande heteluchtoven, met ontzettend veel opties, werkt fantastisch. Ontzettend veel opties? Ontzettend veel opties. Lees: hetelucht, bovenwarmte en ventilator, boven-en onderwarmte, draaispit met bovenwarmte, draaispit met boven- en onderwarmte en het heeft een ventilator. Van 100 tot 230 graden Celsius maak je de lekkerste gerechten. Zelfs het braden van een kippetje is voor deze vrijstaande heteluchtoven niet teveel gevraagd. Dat komt natuurlijk omdat je het kippetje, of bijvoorbeeld een rollade, aan het draaispit kan braden. Het voelt bijna alsof je zelf de slager bent die het braden tot nu toe voor je heeft gedaan.

Om alles te kunnen bereiden wat je graag wil, is er het een en ander bij de oven geleverd. Zo heb je een bakplaat, een een ovenrooster en dus een draaispit voor een mooie rollade. De kruimelplaat zorgt ervoor dat je de oven relatief schoonhoudt en schoon kan houden. Overigens kunnen al deze accessoires in de vaatwasmachine, waardoor je er geen erg meer in hebt. De oven zelf zou je na elk gebruik schoon moeten maken met een zacht, nat vaatdoekje en was afwasmiddel. Zo behoud je zo lang mogelijk de Inventum OV607B – Vrijstaande heteluchtoven in zijn beste staat. Maar, laten we nou heel eerlijk zijn, wie maakt na elk gebruik van de oven, de oven weer schoon? Precies, wij in ieder geval niet. Test het uit en probeer op een manier die jou zint, je oven te onderhouden.

Van de afmetingen zal je niet te veel moeten denken. De vermelde afmetingen komen namelijk niet helemaal overeen met de daadwerkelijke afmetingen en dat is zonde. Sommige mensen schaffen deze oven juist aan, om het specifieke formaat. Op de centimeter zou de oven ergens wel of niet passen. Wanneer je dan een oven krijgt geleverd die toch niet helemaal aan de beschrijving voldoet, blijven gefrustreerde klanten achter. Denken ze eindelijk een oplossing te hebben gevonden, heb je er nog steeds niks aan. Hoe het ook zij, het is een prachtig ding voor een prachtige prijs. Ideaal voor kleine huishoudens of voor op de camping.

#2 Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande Elektrische Oven

Prijs: €266,99-

+ 10 verschillende verwarmingsfuncties
+ twee laags bakken en braden
– aan de prijzige kant

Niet één, niet twee, geen vijf, maar wel tien opties heeft deze vrijstaande Elektrische Oven. Het is een apparaat dat ongetwijfeld doet waarvoor je hem hebt aangeschaft. Zonder weet je niet waar je het zoeken moet en met kan je misschien wel niet kiezen. Hoe dan ook, het grootte scala aan verwarmingsopties verklaart misschien al wel waar de hoge prijs vandaan komt. Goedkoop is het oventje namelijk niet.

Goed, tien opties dus. Het komt neer op de volgende functies: airfry, roast (roosteren van groentes), whole roast (braden van bv. kip), grill, bake (bakken), pizza, dehydrate, reheat, toast en bagel. Met andere woorden, het is eigenlijk een soort airfyer, oven en magnetron in één. Het mooie van deze oven is misschien nog wel dat je op twee lagen kan bakken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om twee pizza’s van maximaal 30 cm te bereiden. Jij en je partner genieten ineens van een zelfgemaakte pizza, in plaats van dat je ze voor de zoveelste keer zou gaan bestellen. Deze leg je dan natuurlijk neer op de twee bijgeleverde roosters. Andere accessoires die je bij de oven krijgt zijn een airfryermand, een ovenrek en een grillplaat. Voor elke bereiding, een passende accessoire, dus. Wees je er wel van bewust dat de bakplaat na het eerste gebruik wat krom kan trekken, al hoewel dat iets is waar de meeste mensen zich niet aan storen.

De oven is op meerdere standen in te stellen. Bij die standen horen temperaturen die kunnen variëren van 40 tot 230 graden Celcius. De grillfunctie zal niet langer zijn in te stellen tot 30 minuten. De dehydrate optie heeft een maximum van 24 uur, waar de rest van de automatische opties een maximum van vier uur zullen aanhouden. Het maakt de Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande Elektrische Oven een oven van kwaliteit. De recensies zijn niet meer dan overwegend positief, afgezien van wat algemene opmerkingen dat het wat aan de kleine kant is. Maar, wat verwacht je dan ook met een vrijstaande oven. Het luxueuze LED-scherm en de vele opties, bieden al snel genoeg.

#3 Moulinex Tournebroche Optimo OX485810

Prijs: €160,-

+ ‘nieuw vintage’, zowel in uiterlijk als in werking
+ prima prijs/ kwaliteitverhouding
– maakt veel geluid bij de heteluchtstand
– accessoires hebben niet de beste kwaliteit

Misschien is de oven van het merk Moulinex wel een oven zoals je verwacht dat een vrijstaande oven eruit ziet. Klein in formaat, een inhoud van 39 liter, niet té veel opties, een strak uiterlijk en een gemakkelijke bediening. Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. En waarom helemaal uitpakken, terwijl het geregeld gaat om een tijdelijk product. Tijdelijk in de zin van dat mensen het soms ook gewoon gebruiken als oven voor op de camping. En zelfs als je het wel voor regelmatig gebruik thuis gebruikt, kan je je afvragen of van allerlei functies echt nodig zijn. Waarschijnlijk heb je het al een lange tijd zonder oven gedaan en daarmee is deze oven slechts een toevoeging op iets.

Met de aankoop van een Moulinex Tournebroche Optimo OX485810, kan je tot wel 240 graden Celcius bakken en braden. De timer werkt tot 120 minuten, wat ongetwijfeld genoeg zal zijn voor je lasagne, pizza, ovenschotels en afbakbroodjes. Deze twee opties heb je nodig om de zeven verschillende opties te stellen. Die opties omvatten: braadspit, convectie, conventioneel, grill, voor deegrecepten, voor bain-marierecepten en een ontdooifunctie. Convectie betekent gelijkmatig verwarmen en conventioneel zou je kunnen omschrijven als ‘gebruikelijk’. Je pizza of die Italiaanse bol, bak je dus af op conventioneel.

Om nog eventjes terug te komen op het uiterlijk van de vrijstaande oven: deze omschrijft Moulinex zelf fantastisch. Ze beschrijven het namelijk als ‘nieuw vintage’. En inderdaad, de oven is niet uitgerust met van allerlei moderne snufjes, is niet te ingewikkeld in gebruik en heeft een klassieke uitstraling. Jammer genoeg blijkt de heteluchtstand niet geheel geruisloos te zijn en zijn de bijgeleverde accessoires niet van de hoogste kwaliteit. Hoewel je het gaat om een wat klassiekere oven, hoeft dat niet te betekenen dat de kwaliteit daaraan ten onder gaat. Helaas is dat wel het geval. De ‘helaas’ wordt nog groter omdat je er toch wel een goede honderdzestig euro voor neerlegt.

#4 Esperanza EKO004 Mini Oven

Prijs: €24,50

+ makkelijk in gebruik te nemen
+ zeer budget vriendelijk
– erg klein
– kan heet worden aan de buitenkant

Je gelooft ongetwijfeld je eigen ogen niet als je de prijs van deze mini oven bekijkt. De vrijstaande oven is namelijk voor slechts een kleine vijfentwintig euro van jou. Nu moeten we eerlijk zijn: het gaat dan ook wel om een oven van een heel ander kaliber. Althans, in de zin van grootte, functies, maar ook de algemene werking van de Esperanza EKO004 Mini Oven. Je hebt een echte mini oven te pakken, die een goede uitkomst biedt voor personen zonder oven of met weinig ruimte.

Moeilijk is die werking overigens niet, want het gebruik is nou geen hogere wiskunde. Je hebt twee draaiknoppen en daarmee bepaal je de werking van de oven. Knop 1 omvat het aantal graden Celsius dat je wil instellen, knop twee kan je vergelijken met een eierwekker. Hoe lang de wekker afloopt, zo lang zal de oven ook voor je ‘branden’ (klinkt lekker luguber, we know). Het maximum aantal minuten ligt overigens op een mooie 30 minuten. Wanneer je uiteindelijk klaar bent met het bakken, zal zelfs het schoonmaken alles behalve moeilijk zijn. In de oven zit namelijk een uitneembare kruimelvanger gemonteerd, dat alle kruimels van je pizza’s of pistoletjes opvangt. Die pizza of pistolet heb je natuurlijk op het rooster gebakken. Andere dingen, zoals cakes, kan je op de bijgeleverde bakplaat in de oven bereiden.

Een bakplaat, een ovenrooster, een kruimelbak en slechts twee knoppen; het klinkt eigenlijk wel meer dan fantastisch. Maar, zoals je aan het begin misschien al las, is deze oven absoluut niet hetzelfde als de andere vrijstaande ovens. Zo is het formaat ontzettend klein en kan je er eigenlijk niet heel veel in kwijt. Het maakt de oven een echt ‘eenpersoons’ oventje. Verder dan een paar pistoletjes, saucijzenbroodjes of een klein ovenschaaltje, kom je niet. Daarnaast wordt het oventje best heet aan de buitenkant, wat een redelijke hazard, al helemaal als je te maken hebt met kleine kinderen of huisdieren.

#5 PRIMO PR250OV Mini Oven – Bakoven met Hetelucht- & Grillfunctie

Prijs: €109,95

+ snel op temperatuur
+ budget proof
– grillrek en bakplaat wijken soms af in afmetingen

We hebben de wereld van de vrijstaande ovens nog niet verlaten, want ook deze oven heeft een plekje in de beste vijf verdiend. Het aanbod van dit soort ovens is nog steeds relatief groot en hoe fijn is het dan als je meerdere opties wordt aangereikt. De mini oven van Primo is prima (die opmerking was te makkelijk om te maken). Het heeft een inhoud van 34 liter en heeft vier functies. Deze functies zijn verwarming onderaan, verwarming bovenaan, verwarming onder- en bovenaan en hete lucht. Hier raak je wellicht wat verward door, omdat er in de titel staat vermeld dat er ook een grillfunctie aanwezig is. Nu kunnen we je vertellen dat de grillfunctie niet écht een grillfunctie is. Het is namelijk zo dat de bovenwarmte als deze functie geldt. Grillen of niet, je kan er nog steeds van alles in kwijt.

De oven behaalt in ongeveer vijf minuten de maximum ingestelde temperatuur. Dat is ontzettend snel, als je het vergelijkt met een reguliere oven. De temperatuur is overigens in te stellen van 30 tot 250 graden Celcius. Nadat je hebt bedacht op welke temperatuur je het gerecht moet bakken, kan je nadenken over het aantal minuten. Tenminste, als dit niet langer is dan 90 minuten, want dat is het maximum dat je op de oven kan instellen. Voorafgaand aan deze twee beslissingen heb je al een keuze gemaakt tussen het bijgeleverde bakplaatje en grillrek. Althans, als deze in de oven passen. Het komt namelijk geregeld voor dat deze te groot zijn. Bij de fabrikant is het een bekend probleem en je kan na een belletje nieuwe items ontvangen.

Stel je voor dat je op kamers woont en veel waarde hecht aan je eigen kookaangelegenheden, dan is dit een prima oventje, dat ook nog eens goed te betalen is. Ook op de camping, in een studio of bij mensen met weinig ruimte of geen eigen keuken, is het oventje goed in gebruik te nemen. Weet wel dat het niet gaat om de beste kwaliteit. Je zal er in ieder geval wel mee uit de voeten komen. De PRIMO PR250OV Mini Oven – Bakoven met Hetelucht- & Grillfunctie, zonder échte grillfunctie maar mét een snelle opwarming, doet wat je er van kan verwachten.

Conclusie

Wij wisten het wel, als je zoekt naar een vrijstaande oven. Je hoeft niet eens voor de nummer één te kiezen, want de vier andere opties zullen waarschijnlijk ook aan een aantal eisen voldoen. Van een oven voor nog geen drie tientjes tot een oven van bijna driehonderd euro; je zal iets vinden dat aan je eisen voldoet. Over die eisen gesproken: heb je de kooptips al doorgelezen? Deze helpen je bij het opstellen van een bepaalde verwachting. De uitgebreide beschrijvingen zullen je laten inzien of die verwachtingen kunnen worden behaald. Kortom, een blog vol inspirerende informatie over vrijstaande ovens.

Veelgestelde vragen

Zijn er speciale functies of instellingen die handig zijn om te hebben?

Wat je handig vindt is natuurlijks iets relatiefs: het zal verschillen tussen personen. Toch zijn er wel functies die het gemak wellicht wat kunnen verhogen. Enkele voorbeelden zijn een digitale timer, een grillfunctie, een ontdooistand, een reheat functie, een confectiestand, voorgeprogrammeerde kookprogramma’s en speciale bakfuncties zoals een pizzastand. Lees je daarom voorafgaand aan je aankoop goed in, in de functies van een oven. Het is zonde als je je pas later realiseert, dat die airfryer functie toch wel erg handig is.

Hoe kan ik de oven het beste reinigen en onderhouden?

Sowieso is het altijd het allerbeste om de oven na elk gebruik schoon te maken. Dit doe je niet wanneer het gerecht net uit de oven komt, maar eerder wanneer het nog een klein beetje warm is (lauw). Gebruik dan een nat vaatdoekje en een mild reinigingsmiddel om de etensresten uit de oven te halen. Natuurlijk bestaan er ook speciale ovenreinigers, die kunnen bijdragen aan het onderhouden van je oven.

Waar moet je een vrijstaande oven plaatsen?

Een vrijstaande oven kan op verschillende plaatsen in de keuken worden geplaatst, zolang er voldoende ruimte is. Dat er een stopcontact in de buurt zit, is natuurlijk helemaal fantastisch. Het wordt doorgaans op een stabiel en hittebestendig aanrechtblad geplaatst, met voldoende ruimte aan de achter- en zijkanten voor ventilatie. Zorg ervoor dat er geen brandbaar materiaal in de buurt is en dat er voldoende ruimte is om veilig te werken.

0 Shares
Ook interessant