Slimme tips voor een veilige elektrische installatie in huis

0 Shares
0
0
0

Het hebben van een veilige elektrische installatie in huis is natuurlijk van cruciaal belang. Waarom? Het is een belangrijke factor om brandgevaar en elektrische schokken net even wat beter te kunnen voorkomen. En met slechts een paar slimme tips kun je er al voor zorgen dat jouw elektrische systeem altijd erg veilig en betrouwbaar blijft. Is je interesse gewekt? En kom je hier graag wat meer over te weten? In dit blog helpen we je met een paar praktische en handige tips maar al te graag verder.

Maak enkel gebruik van hoogwaardige en betrouwbare materialen

Kies bij het installeren van elektrische bedrading, stopcontacten, schakelaars en andere apparatuur altijd voor hoogwaardige materialen. Hoe je daar zeker van kunt zijn? Deze materialen moeten altijd voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Maar investeer ook in een goede en grote groepenkast, bijvoorbeeld als je een nieuwe keuken gaat installeren. Goedkope materialen kunnen immers de kans op storingen, kortsluiting en brand net even wat sneller verhogen. En dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Redenen genoeg dus om enkel te investeren in producten uit de collectie van een gespecialiseerde partij.

Zorg er altijd voor dat je een goede aardlekschakelaar installeert

Heb je al eens een keer iets gehoord van het installeren van een aardlekschakelaar? Aardlekschakelaars zijn essentieel voor het beschermen van jouw huis tegen elektrische schokken en brand. Ga je eenmaal aan de slag met een aardlekschakelaar? Dan detecteren deze lekstromen en schakelen de stroomtoevoer onmiddellijk uit. En op deze manier kan letsel veel beter worden voorkomen. Zorg er daarom altijd voor dat aardlekschakelaars regelmatig worden getest en onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikant.

Elektrische apparaten moeten altijd uit de buurt van water blijven

Je weet het waarschijnlijk maar al te goed. Elektriciteit en water vormen een gevaarlijke combinatie. Dit moet je dus altijd in gedachten houden op het moment dat je met een project in huis in de weer gaat. Houd elektrische apparatuur zoals stopcontacten, schakelaars, verlengsnoeren en elektrische apparaten dus altijd uit de buurt van waterbronnen. Je kunt daarbij denken aan  wastafels, badkuipen en douches.

En voer je elektrisch werk in huis uit? Schakel dan altijd de stroom uit bij de hoofdschakelaar voordat je begint. Gebruik bijvoorbeeld ook meteen een spanningszoeker. Op deze manier kun je direct controleren of de stroom daadwerkelijk is uitgeschakeld voordat je met het werk begint. En zo kun je meteen het risico op elektrische schokken minimaliseren.

0 Shares
Ook interessant