Kies jij voor screens of toch voor rolluiken?

0 Shares
0
0
0

Bij het kiezen van nieuwe buitenzonwering kom je voor een hoop mogelijkheden te staan. Twee populaire opties zijn screens en rolluiken. Maar welke past het beste bij jouw behoeften? In dit artikel duiken we dieper in de verschillen tussen screens en rolluiken, de kosten, isolerende werking en mogelijkheid om te kiezen voor een solar variant.

Grootste verschillen tussen screens en rolluiken

Screens zijn gemaakt van een speciaal geweven doek (bijvoorbeeld van polyester of glasvezel) dat strak wordt gespannen in een frame. De buitenzonwering ziet er daarom strak en minimalistisch uit. Rolluiken zijn daarentegen gemaakt van een steviger materiaal zoals aluminium of PVC. Ze hebben horizontale lamellen en ogen wat robuuster. Als het gaat om verduistering, dan zijn rolluiken de duidelijke winnaar. De lamellen kunnen vrijwel al het licht blokkeren en een kamer helemaal donker maken. Screens zijn niet verduisterend, maar wel zonwerend. Je hebt dus geen last van felle zonnestralen in huis, maar kunt wel genieten van het daglicht en hebt nog zicht naar buiten. Een ander verschil is dat rolluiken extra bescherming bieden tegen inbraak.

Kosten van de buitenzonwering

Over het algemeen liggen de kosten van rolluiken wat lager dan de screens kosten, maar dit is erg afhankelijk van het gekozen formaat en de kwaliteit van het product. Ook de bediening speelt hierbij een grote rol. Handbediende zonwering is nou eenmaal goedkoper dan een elektrische variant. Tip: stel online jouw ideale rolluik of screen samen om een goed beeld te krijgen van de mogelijke prijzen.

Isolerende werking

Zowel screens als rolluiken hebben een isolerende werking, maar in verschillende mate. Beide soorten buitenzonwering creëren een extra luchtlaag tussen het raam en het doek/de lamellen. Dit helpt om de warmte buiten te houden in de zomer en langer binnen te houden in de winter. Rolluiken zijn gemaakt van een dikker materiaal, waardoor de isolatie optimaal is. Bij screens is het effect wat minder groot, maar daar tegenover staat dat je wel kunt blijven genieten van daglicht.

Screens en rolluiken op zonne-energie

Een interessante optie voor beide systemen is de keuze voor een solar variant. Met een zonnepaneel op de buitenzonwering ben je niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet voor de bediening. Dit is milieuvriendelijker en kan je op de lange termijn een hoop energiekosten schelen. Bovendien zijn screens en rolluiken op zonne-energie veel eenvoudiger te monteren, omdat er geen elektriciteitsaansluiting voor nodig is.

Bij het kiezen tussen screens en rolluiken komt het uiteindelijk neer op jouw eigen behoeften. Wil je maximale verduistering en goede inbraakbeveiliging? Dan kies je voor rolluiken. Wil je juist moderne zonwering zonder al het daglicht te verliezen? Dan zijn screens een betere optie.

0 Shares
Ook interessant
white window with curtain

Vochtproblemen in huis tegengaan

Vochtproblemen in huis kunnen een echte nachtmerrie zijn. Ze kunnen leiden tot schimmelgroei, beschadigde muren en zelfs gezondheidsproblemen.…