Uniseks babykamer voor niet-willen-weters

De enige echte grote verrassing in je volwassen leven is het geslacht van je kindje. Voor mij was dit dan ook de belangrijkste reden om twee maal niet voortijdig te willen weten of we een jongen of een meisje zouden krijgen. En gelukkig kon mijn lief ook geduldig wachten.


Al tijdens mijn eerste zwangerschap bleek dat we een uitzondering zijn. Want wat was het moeilijk shoppen! We schrijven 2010 en ik hield níet van appeltjesgroen. Die kleur leek op het eerste gezicht de enige optie voor de babykamer. Warenhuizen en babywinkels lagen natuurlijk vol roze en blauw en gaven het kleine groepje niet-willen-weters de keuze aan een frisgroene kleur. Beddengoed, aankleedkussenhoezen, luieremmers, kruikenzakken… Het was er allemaal in roze, blauw of appeltjesgroen.


De babykamer van m’n eerste telg werd petrol met zacht blauw. Ik prijs me gelukkig met een paar creatieve handen en een heel hulpvaardige moeder. Bijna alles werd handgemaakt of zodanig vermaakt dat het tóch in m’n zelfbedachte kleurenpallet viel.


Toen ik in 2013 weer zwanger was, wilden we nóg een keer verrast worden! Maar nu bleek dat ik drie jaar terug met appeltjesgroen behoorlijk was verwend. Kennelijk is het nog normaler geworden om het geslacht van je kindje al voortijdig te weten en is het voor de meeste winkels niet interessant om babykleding en –aankleding in neutrale kleuren te verkopen. Exacte cijfers heb ik niet kunnen vinden, maar volgens een verloskundigenpraktijk in Amersfoort wil ongeveer 80 procent van hun zwangere cliënten al graag in week twintig weten wat er in hun buik zit. Hema, Prenatal, H&M; ze verkopen allemaal één setje neutrale kinderkleding. Dus die hingen allemaal naast elkaar te wachten in de kast.


Omdat ik voor de nieuwe kinderkamer toch graag iets bijzonders en kleurrijks wilde, maar er met mijn hormonale besluiteloosheid niet uitkwam, vroeg ik zusje Marlies om hulp. Zij is stylist van opleiding en doet ook al het stijladvies van Wonen voor jou. Het behang van Perron 11 had ik zelf uitgezocht, zij maakte er een compleet moodboard omheen.


Het is uiteindelijk een prachtig retro babykamertje geworden. Ons vintage familiewiegje kreeg weer een mooie plek, de witte kast en commode die werden doorgeschoven van de oudste, combineerden prachtig en als accentkleur kozen we voor oranje. Als groot fan van Pinterest, pinde ik al wel vast dingetjes die uitgesproken jongens- of meisjesachtig waren en goed in dit retro kamertje zouden passen.


We kregen uiteindelijk twee keer een meisje. En weet je wat het gekke is? Tijdens mijn bevalling was ik totaal niet met het geslacht bezig! In tegenstelling tot mijn lief. Bij de oudste was ik 17 dagen over tijd. Lag al drie dagen in het ziekenhuis en toen m’n buik op de OK uiteindelijk werd opgesneden, hield lief het niet meer van de spanning. “Een jongen of een meisje? Wat denk jij? Een jongen of een meisje?” Ik onderbrak zijn mantra met een bits: “Wat kan mij dat nou schelen?!? Het moet er uit!!”

En tijdens de persweeën van bevalling twee door, kan ik me nog herinneren dat hij keuvelde met de verloskundige over wat het voor kindje zou zijn. “Irritant”, dacht ik alleen maar, “jullie kunnen je beter met mij bezig houden!”


Even later konden we samen heerlijk genieten van de grootste verrassing uit ons leven! En weet je wat bijkomstig voordeel is? Je mag wéér winkelen! Toen ik weer een beetje was opgeknapt, gingen ook alle roze babyspullen nog eens door m’n handen. En die leuke poster van Helen Dardik, die ik een paar maanden geleden al had gepind, maakte van de kamer van de jongste een echte meisjeskamer!


Behoor jij ook tot de niet-willen-weters?! Wij hebben een prachtig moodboard gemaakt voor een neutrale babykamer. En binnen ons thema Kidskamer Uni shop je mooie items die unisex zijn maar tóch uitgesproken. Laat je inspireren door het retro-kamertje van mijn dochter of huur ons in voor stijladvies op maat. Zusje Marlies beviel twee maanden geleden van een wolk van een zoon. Ook dat was een verrassing! Hoe zij haar babykamer inrichtte, zie je in een volgend blog.