Storm? Controleer je rolluiken & meer

0 Shares
0
0
0

Sinds de klimaatveranderingen, zijn de weersomstandigheden heftiger geworden. Dat het juist minder vaak stormt in Nederland is wellicht daarom een verrassing. In dit artikel geven we je alle informatie die je moet weten bij storm. Hoe vaak het voorkomt, wat je kan doen om schade te voorkomen en nog veel meer.

Wanneer spreken we van storm binnen Nederland?

Stormen zijn een bekend fenomeen in Nederland en kunnen in sommige gevallen ernstige schade veroorzaken. Maar wanneer spreken we eigenlijk van een storm? Er is niet één definitie van een storm. Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) hanteert een windsnelheid van minimaal 75 kilometer per uur. Deze windsnelheid moet dan minimaal voor een uur aanhouden. Om het wat vatbaarder te maken: je spreekt dan van windkracht 9. Het gemiddelde ligt in Nederland ongeveer op windkracht 3.

Maar goed, een aanhoudende wind boven de 75 km/h noemen we een storm. Volgens het KNMI moet je dan denken aan het afwaaien van dakpannen en het omwaaien van kinderen. Een orkaan begint pas bij 118 kilometer per uur. Maar geef acht: ook bij lagere windsnelheden kunnen er al flinke windstoten zijn die schade kunnen veroorzaken.

Hoe vaak stormt het?

Moeten we ons zorgen maken voor een wekelijks vliegrondje van dakpannen? Het antwoord is nee. Gemiddeld hebben we in Nederland zo’n 7 dagen stormen per jaar. In sommige jaren zijn dat er meer, en in andere jaren minder. Het gemiddelde wordt in de geologie vaak bepaald over een periode van 30 jaar. We kunnen stellen dat het in de 30 jaren ervoor meer stormde, dus dat is positief nieuws.

Maar vorig jaar werd nog de zwaarste storm sinds 1990 gemeten. Het ging om de storm van 18 februari 2022, genaamd Eunice. Er ontstonden verschillende ongelukken op de weg, bomen vielen om en er was veel schade aan huizen. De laatste jaren zijn er wel vaker zware stormen voorgekomen. Een ander voorbeeld was op 9 februari 2020, toen storm Ciara over Nederland trok.

Stormschade voorkomen

Niemand zit te wachten op stormschade. Gelukkig is er een aantal zaken die je kunt doen om de kans op schade te verkleinen. Volg het liefst de adviezen op van het KNMI. Wanneer ze vragen of je zo veel mogelijk thuis kan blijven en niet de weg op wilt gaan, doe dat dan. De professionals zijn geleerd om dit soort adviezen te geven. Gebruik eveneens je gezonde verstand. Onveilig is onveilig. In ieder geval volgen hier de tips om stormschade te voorkomen.

  1. Rolluiken zijn een beetje lastig verhaal. Over het algemeen wordt door professionals aangeraden om de rolluiken volledig in de bak te laten. Met name rolluiken bij ramen op verdiepingen, of bij huizen in landelijk gebied, is dit het geval. Half open laten is in ieder geval nooit een goed idee. De wind vliegt makkelijk achter het luik en krijgt vrij spel. Overweeg dus de keuze tussen helemaal open of helemaal dicht.
  2. Zet tuinmeubelen en andere losse objecten binnen of leg ze plat neer. De meubelen zijn vaak ligt en vliegen binnen de kortste keren door de lucht heen.
  3. Zorg dat de dakpannen goed vastzitten en geen losse delen bevatten. Eigenlijk geldt dit niet alleen bij een storm, maar altijd.
  4. Zorg voor een schone dakgoot, zodat regenwater goed kan weglopen en er geen waterophoping plaatsvindt. De schade die een gevulde dakgoot veroorzaakt kan desastreus zijn voor de gevel van je huis. Bovendien kan het lekkages veroorzaken.
  5. Parkeer je auto in een garage, carport of op een beschutte plek. Het is niet handig om deze aan de weg te laten staan, waar veel oudere bomen staan. De kans dat er losse takken de auto beschadigen of dat er een boom omvalt, is groot.
  6. Sluit ramen en deuren goed af om te voorkomen dat ze openslaan en beschadigd raken. Vergis je er niet in de dat de wind ontzettende kracht met zich mee brengt. Het dichtklappen van ramen en deuren kan de kozijnen en het glaswerk beschadigen.
  7. Haal losse takken weg uit de tuin en snoei bomen op tijd. Het zou vervelend zijn wanneer deze tegen een persoon aankomen of andere bezittingen beschadigen. Mocht het zo zijn dat er een oude boom van de gemeente voor de deur staat, raadpleeg dan de gemeente.
  8. Plaats een stormketting aan de schuurdeur of tuindeur. Vaak zijn dit niet de meest stevige deuren en daardoor is de kans op schade groter. De speciale stormketting voorkomt het openslaan en beschermt bovendien de spullen die in het tuinhuis of in de schuur staan.

Schade verhelpen

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade opgelopen tijdens een storm? Dan is het zaak om snel te handelen om verdere schade te voorkomen en de schade te verhelpen. Hier volgt een stappenplan dat je kunt volgen.

Maak allereerst foto’s van de schade om deze aan de verzekeraar te kunnen laten zien. In de tijd dat je wacht op reparateurs kan je ook zelf schade proberen te beperken. Denk aan het dichtplakken van kapotte ruiten of het opruimen van los gewaaide dakpannen. Bij grote schade is het zaak om een professional in te schakelen. Ondertussen heb je natuurlijk al de verzekering gecontacteerd.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je tijdens de storm in een levensbedreigende situatie terecht komt. Als er sprake is van accuut gevaar, twijfel niet en bel 112.

Veiligheid voorop

In Nederland kan het soms flink stormen en dit kan leiden tot schade aan woningen, auto’s en andere eigendommen. Door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen, zoals het sluiten van rolluiken en gordijnen en het binnenhalen van losse objecten, kan de kans op schade verkleind worden. Als er toch schade is ontstaan, is het belangrijk om snel te handelen en contact op te nemen met de verzekeraar. Het veilig verhelpen van de schade kan het beste aan een professional overgelaten worden. Je eigen veiligheid is immers meer waard dan materie.

0 Shares
Ook interessant