Snelle make-over met plakhout

Ken je ze? De loodgieter die thuis een lekkende kraan heeft? Of de kok die nooit in zijn eigen keuken kookt? Zo heb ik een slaapkamer die hoognodig een make-over kan gebruiken! In die ruimte lig je natuurlijk de meeste tijd met je ogen dicht, maar zelfs dan vlogen de samengeraapte kleurcombinaties me inmiddels aan! Tijd voor een metamorfose!

Omdat we ons bed niet wilden vervangen, maar ik wel een soort ‘hoofdeinde’ wilde creëren, besloot ik het decoratief zelfklevend hout van Karwei uit te proberen. Dit zijn panelen van dun hout met drie plakstrips aan de achterzijde. Ze worden verkocht in vier varianten, in pakken die qua volume op laminaat lijken. De varianten blank, mix, verweerd en oud wit verschillen in prijs van 34,95 tot 44,95 per vierkante meter. Traditiegetrouw liet ik mijn oog natuurlijk vallen op de duurste variant en koos ik voor verweerd.

De bouwmarkt heeft de panelen nog niet zo heel lang in het assortiment en levert ze nog maar vanuit negen vestigingen. (Op de website zie je waar) Ik moest dus ook een stukje rijden. (Tip: bel even of ze het op voorraad hebben, want ik moest het ritje Amersfoort-Ede helaas twee keer maken!)

Ik rekende uit dat ik met een pak waarschijnlijk net te weinig zou hebben en ging dus met twee pakken naar huis. Volgens de website van Karwei is het decoratief zelfklevend hout (in onze volksmond al snel: plakhout) toepasbaar op stucwerk, granol, gips, steen, kunststof, beton en hout. De wanden van onze slaapkamer hebben structuur en dat vond ik best een beetje spannend. Zou het hout daarop écht goed blijven plakken?? Toen ik de eerste strip van het dubbelzijdige tape op de achterzijde verwijderde en mijn vingers per ongeluk de plakstrip raakten, dacht ik even dat ik voortaan zonder vingertoppen door het leven zou moeten! De strips plakken als een tierelier, ook op ruwe oppervlakken! Als ik ‘s avonds in mijn bed lig, hoef ik echt niet bang te zijn dat de panelen naast ons op de kussens komen liggen.

Karwei zegt dat je met de panelen in slechts twee stappen een nieuwe uitstraling aan je wand, deur, keuken of meubel geeft: strip verwijderen en plakken maar. Dat vind ik wel wat kort door de bocht. Het zou wel heel toevallig zijn als je klus precies de afmetingen van de panelen heeft. In mijn geval kwam er ook een 

workmate, decoupeerzaag en een beetje schuurpapier aan te pas.
 Ik koos ervoor om de panelen in een soort van halfverband de plaatsen. Beurtelings deed ik links, rechts en in het midden een heel paneel en de overige stukken vulde ik op en moesten dus worden gezaagd. 

De panelen zijn erg dun en de variant verweerd is in sommige stukken wel erg… verweerd. Enkele panelen barstten bij het zagen iets en er zaten ook een paar echt lelijke stukken bij. Gelukkig had ik ruim voldoende en kon ik kiezen. Zit je krap, zoek dan in de winkel echt mooie pakketten uit. De dozen kun je gewoon even inkijken. 

Het is verstandig om met een fijn decoupeerzaagje te zagen. Dan belast je het dunne hout het minst. Ter hoogte van het plakband is het wel even lastig omdat je zaagje soms blijft plakken aan de strip. Leg de plank tijdens het zagen met de strips naar beneden, dan heb je de meeste splinters aan de achterkant. Met een beetje schuurpapier haal je het ergste weg.

Tijdens het plakken, merkte ik dat de panelen niet allemaal even dik zijn. Daardoor is het lastig om kierloos te werken. Misschien geldt dat niet voor de andere varianten, maar in mijn geval was het hierbij ook 
pastedGraphic.png
handig dat ik genoeg panelen had. Bovendien is de uitstraling van de verweerde variant lekker robuust en valt een enkel kiertje ook niet direct op.

De klus was snel geklaard en ik ben in m’n nopjes met het eindresultaat! Behang of wandstickers vallen bij ruw afgewerkte wanden altijd af. Gelukkig is dat voor het plakhout van Karwei geen belemmering. De kwaliteit van het hout viel me, gezien de prijs, ietsje tegen. Maar de plakstrips zijn geweldig!

Oh ja! Toen ik de boel weer aan het opruimen was, las ik op de doos dat je vóór montage eerst de instructie moet lezen. Alles nog weer een keertje omgekeerd omdat ik echt benieuwd was wat ze dáár nou in hadden gezet, maar de gebruiksaanwijzing nooit gevonden. Is overigens ook niet nodig hoor, zo gemakkelijk werkt het decoratief zelfklevend hout van Karwei. 

Het nieuwe vlak met plakhout maakt onderdeel uit van een complete slaapkamermetamorfose. Zien? Lees dan  ook dit blog.

Heb jij ook een slaapkamer waar je zelfs met je ogen dicht niet lekker ligt? Wij geven ook interieuradvies op maat! Welterusten…

Foto’s:

1. Met het decoratief zelfklevend hout van Karwei heb je binnen een no-time een geweldige make-over. (Foto: Wonen voor jou)

2. De vier varianten. (Foto: Karwei)

3, 4. Volgens Karwei ben je in twee stappen klaar. Dat is wat kort door de bocht. Maar met zagen en schuren erbij, blijft het een gemakkelijk klusje dat snel resultaat oplevert. (Foto’s: Karwei)

5. In m’n nopjes met het eindresultaat! De complete slaapkamermetamorfose zien jullie in een volgend blog. (Foto: Wonen voor jou)