Vintage, het stoere broertje

Vintage, het stoere broertje

Vintage. Het woord is hip. Heel hip. En wordt te pas en te onpas gebruikt. Ook wij doen daar graag aan mee. Maar wat is vintage nu eigenlijk en waarom is dat anders dan retro, brocante, antiek of gewoon tweedehands?

 

In de Nederlandse woordenboeken die ik voor mijn studie journalistiek aanschafte, zo’n 15 jaar geleden, staat het woord vintage nog helemaal niet. In de Engelse varianten wel. Vintage werd van oorsprong gebruikt om een wijn te duiden. A bottle of vintage is een fles zeer goede wijn van een bepaald (oud) jaar. Verder betekent het vanuit het Engels uitstekend en oud.

De kledingliefhebbers namen het woord van de wijnfanaten over. Met vintage kleding wordt over het algemeen haute couture van een aantal jaar oud bedoeld. Een tweedehands jas van Chanel bijvoorbeeld, die voor een mooie prijs van schouders wisselt.

En nu wordt het bijna voor alle oude producten gebruikt. Zo ook voor meubels en speelgoed. En dus ook in onze webshop. Hoe oud een vintage meubel moet zijn voordat het dat predicaat verdient, daarover verschillen de meningen een jaar of tien! Is een item zo’n twintig tot dertig jaar oud, dan mag je het vintage noemen.

 

Het probleem is natuurlijk dat je vaak helemaal niet weet of kunt achterhalen hoe oud iets is. Wij verzamelen onze vintage artikelen op markten, stoffige zolders en in kringloopwinkels. Daar hangen ze er over het algemeen geen kaartje met het bouwjaar aan!

 

Voor ons is vintage daarom veel meer een ‘gevoel’. Een meubel dat gebruikssporen vertoont en een nostalgische waarde heeft. Het leeft omdat het niet nieuw van de fabrieksband komt, maar al jaren is gekoesterd, of juist vergeten in een stoffig hoekje heeft gestaan. Hoe oud het precies is, doet er dan eigenlijk niet toe.

 

Tegenwoordig worden er ook veel nieuwe spullen verkocht onder de naam vintage. Ze krijgen de gebruikte uitstraling omdat dat ‘hip and happening’ is, en er niet voldoende aan de vraag kan worden voldoen. Helemaal netjes is dat natuurlijk niet.

 

Ingewikkeld is het wel! Want retro mag bijvoorbeeld wel nieuw worden verkocht. Deze naam, die letterlijk terugwaarts betekent, omschrijft namelijk meer een stijl dan een leeftijd. Denk aan de grote bruin met oranje bloemmotieven vroeger op het behang bij je tante, of de paarse jurk met dito flaphoed waarin mijn moeder trouwde. Die stijl wordt weer nieuw gemaakt en mag dan ook retro heten.

Antiek is de opa uit de familie Tweedehands. Als richtlijn wordt gesteld dat antieke spullen minstens honderd jaar oud moeten zijn en (grotendeels) met de hand vervaardigd. Brocante komt uit de tweede generatie, eigenlijk net als vintage maar ademt een andere sfeer uit. Denk Franse balkonnetjes met tafeltjes op gekrulde gietijzeren pootjes. Vintage is wat meer het stoere broertje van zus Brocante. En Retro is dus zowel van de tweede als derde, nieuwe, generatie. Zie het als een vernoeming binnen de familie.

 

Wij gaan in onze webshop dus vooral voor het stoere broertje. Maar de belhamel heeft altijd netjes z’n handen gewassen en de gaten in zijn sokken zijn gestopt. De haren van Vintage zijn gekamt en zo af en toe krijgt hij een nieuwe trui of broek.

 

Met andere woorden: al onze vintage producten (waarvan we helaas niet altijd weten hoe oud ze zijn) zijn keurig schoongemaakt en zonodig herstelt. Soms schilderen we ze over of krijgen ze nieuwe bekleding. Mits anders vermeld, zijn ze altijd nog goed te gebruiken voor het doel dat ze dienen. Je leest het allemaal in onze productomschrijvingen.

Vooral aan ons vintage speelgoed stellen we hoge eisen. Het moet veilig zijn om onbezorgd mee te spelen. En omdat de feestmaand al duur genoeg is, geven we zodra Sinterklaas is gearriveerd 15 procent  korting op al ons speelgoed met de kortingscode Decemberisalduurgenoeg.

 

We wensen jullie veel plezier met jullie vintage aankopen en hopen dat het stoere broertje zich snel thuis voelt in zijn nieuwe familie! 

 

Foto's:

1. Onze vintage stoelen en krukjes krijgen geregeld een likje verf, af een toe een nieuwe bekleding en soms zijn ze van zichzelf al mooi genoeg. (Foto: Wonen voor jou)

2. Retro betekent letterlijk terugwaarts. Vintage uitstekend en oud. (Foto: Wonen voor jou)

3. Superschattig poppenledikant uit onze collectie. (Foto: Wonen voor jou)

4. Dit vintage kastje werd grondig opgeknapt. Het kreeg een nieuw bovenblad, een flinke lik verf en stoere handvaten van leer. (Foto: Wonen voor jou)

5. Van 15 november tot en met 24 december krijg je 15 procent korting op ons handgemaakte en vintage speelgoed met de kortingscode Decemberisalduurgenoeg. (Foto: Wonen voor jou)

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »