Vintage familiewieg

Vintage familiewieg

M’n tweede dochter heeft er ruim een maand langer in gelegen dan de eerste. Onze oude, rotan familiewieg.


Waar ik bij het eerste kind wel steeds benieuwd was naar de volgende stap, merk ik dat ik bij de tweede – en waarschijnlijk laatste – heel erg m’n best doe om alle fases te rekken. Als ik boodschappen ga doen, moet ze met haar knieën opgetrokken in de reiswieg en die schattige luiertruitjes zitten nu wel heel strak om haar buik. Maar nu ze ’s nachts steeds vaker wakker wordt omdat ze zichzelf heeft los geworsteld uit haar al even snoezige, handgemaakte beddengoed, is het voor haar pappa snel bekeken. Demonstratief wordt het grote witte ledikant van zolder gehaald.
 

“Nu al?!”, roept mijn moeder en tikkie verongelijkt. 61 jaar geleden lag zij als eerste in de wieg. Na haar volgden haar zusje, haar drie kinderen, drie nichtjes en drie kleinkinderen. Ietwat gekscherend vertelt ze dat ik en mijn broertje en zusje dikwijls rode striemen over onze babykruintjes hadden lopen als ze ons uit de wieg haalde. Gewoonweg omdat we klem zaten. En met haar grote liefde voor vintage en nostalgie, denk ik niet dat ze een grapje maakt. (Misschien wel goed om hierbij te vermelden dat we alledrie goed terecht zijn gekomen en onze koppies, met inachtneming van hier en daar wat jong-ouderlijk-slaapgebrek, er toch redelijk goed uit zien.)


De bekleding van de wieg werd in elk gezin vernieuwd. Zelf achter de naaimachine gemaakt natuurlijk. En daarna met kleine spijkertjes in het rotan geslagen. De vele gaatjes verraden intensief gebruik. Maar wat de wieg echt bijzonder maakt is de bodem; daarop staan alle namen en geboortedata van die eens zo wollige baby’s. Na de tweede generatie was de bodem vol. Het was even dubben, maar we hebben gewoon een extra bodemplaat gezaagd en die erboven opgelegd. Een opgerolde handdoek aan het hoofdeind tussen de twee platen blijkt ook nog eens een uitkomst bij misselijke en spugende baby’s.
 Wij branden de namen met kleine stipjes in het hout met behulp van een soldeerbout. Maar er zijn natuurlijk nog meer mooie manieren om de stamboom in het familiestuk te vereeuwigen. Heb je geen familiewieg? Dan is het bij de geboorte van je eigen kindje natuurlijk nooit te laat om een traditie te beginnen! Ga naar de juwelier of Hakkenbar en laat daar naam en datum in een plaatje graveren. Het is leuk om voor elk kind een eigen plaatje te maken, maar het kan ook op een grote plaquette. Deze moet er dan natuurlijk wel makkelijk op- en af te schroeven zijn. En denk niet te klein. Je weet maar nooit hoe vruchtbaar én vintagefan je nageslacht is.

Of hang bij elke nieuwe geboorte een ingegraveerd bedeltje aan het hemeltje. Het is af te raden om de namen in de stof te verwerken. Borduren zou bijvoorbeeld leuk zijn, maar onze familie wijst wel uit dat er in elk gezin voor een nieuwe stof wordt gekozen. Het wiegje mag dan oud zijn, met een beetje nesteldrang leg je je eigen wolk van een baby graag in kraakheldere bekleding en beddengoed.


M’n jongste ligt heerlijk te slapen in haar ledikant. Een voordeel van dat ineens zo grote bed is dat ze weer lekker klein lijkt. Voordat ik de wieg achter de schotten op zolder berg, brand ik haar naam op de tweede bodemplaat. Er is nog ruimte zat. Ik hoop dat de wieg snel weer wordt opgehaald.


Hebben jullie thuis ook een familiewieg? Deel ons je verhaal bij de reacties! We vinden het heel leuk om te horen hoe oud jullie wiegje is en hoeveel kinderen er al in hebben gelegen. Ennuh... vindt elke partner het ook even leuk om de wieg te gebruiken? Vertel het ons!


Foto's:

1, 2, 3. In onze rotan familiewieg hebben al elf baby's uit drie generaties gelegen. Hier zie je mijn moeder, zusje en dochter. (Foto's: Wonen voor jou)

4.
 Wat de wieg echt bijzonder maakt, is de bodem. Daarop staan alle namen van de eens zo wollige baby's. (Foto: Wonen voor jou)

5.
 Voor de derde generatie werd een extra bodemplaat gezaagd. Met behulp van een soldeerbout branden we de namen en data in het hout. (Foto: Wonen voor jou)


Nagekomen bericht: Dit blog schreef ik al een paar maanden geleden. Inmiddels staat de wieg bij m'n zusje Marlies. Er is weer een baby op komst en er mag straks weer een naam bij op de bodem! 

Reacties

 1. Jessica Jessica

  Heerlijk te lezen! zeker herkenbaar ook bij het 'fasenrekken' ;o) Gouden tip om de geboortedata in te graveren! verbazingwekkend wel dat 5 jaar geleden alles werd afgekeurd door de kraamzorg en 3 jaar geleden alles weer prima was! We zijn er allemaal groot in geworden!

 2. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Dat zijn al twee generaties, Janneke! Een goed begin. Niet wegdoen hoor! Straks willen je kleinkindjes er ook wel in. Heeft het ledikantje een lattenbodem? Wellicht leuk om elke naam apart op een latje te branden, verven, stiften?!

 3. Janneke Janneke

  Het bedje waar ik en mijn broer in hebben gelegen (ledikantje) daar hebben mijn beide dochtertjes ook weer in gelegen :)...

 4. Christa Christa

  Mooie traditie! Geen familiewieg.... Wel bewaar ik zorgvuldig haar 1e rompertjes voor ooit ....

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »