Snelle make-over met plakhout

Snelle make-over met plakhout

Ken je ze? De loodgieter die thuis een lekkende kraan heeft? Of de kok die nooit in zijn eigen keuken kookt? Zo heb ik een slaapkamer die hoognodig een make-over kan gebruiken! In die ruimte lig je natuurlijk de meeste tijd met je ogen dicht, maar zelfs dan vlogen de samengeraapte kleurcombinaties me inmiddels aan! Tijd voor een metamorfose!

Omdat we ons bed niet wilden vervangen, maar ik wel een soort 'hoofdeinde' wilde creëren, besloot ik het decoratief zelfklevend hout van Karwei uit te proberen. Dit zijn panelen van dun hout met drie plakstrips aan de achterzijde. Ze worden verkocht in vier varianten, in pakken die qua volume op laminaat lijken. De varianten blank, mix, verweerd en oud wit verschillen in prijs van 34,95 tot 44,95 per vierkante meter. Traditiegetrouw liet ik mijn oog natuurlijk vallen op de duurste variant en koos ik voor verweerd.

De bouwmarkt heeft de panelen nog niet zo heel lang in het assortiment en levert ze nog maar vanuit negen vestigingen. (Op de website zie je waar) Ik moest dus ook een stukje rijden. (Tip: bel even of ze het op voorraad hebben, want ik moest het ritje Amersfoort-Ede helaas twee keer maken!)

Ik rekende uit dat ik met een pak waarschijnlijk net te weinig zou hebben en ging dus met twee pakken naar huis. Volgens de website van Karwei is het decoratief zelfklevend hout (in onze volksmond al snel: plakhout) toepasbaar op stucwerk, granol, gips, steen, kunststof, beton en hout. De wanden van onze slaapkamer hebben structuur en dat vond ik best een beetje spannend. Zou het hout daarop écht goed blijven plakken?? Toen ik de eerste strip van het dubbelzijdige tape op de achterzijde verwijderde en mijn vingers per ongeluk de plakstrip raakten, dacht ik even dat ik voortaan zonder vingertoppen door het leven zou moeten! De strips plakken als een tierelier, ook op ruwe oppervlakken! Als ik 's avonds in mijn bed lig, hoef ik echt niet bang te zijn dat de panelen naast ons op de kussens komen liggen.

Karwei zegt dat je met de panelen in slechts twee stappen een nieuwe uitstraling aan je wand, deur, keuken of meubel geeft: strip verwijderen en plakken maar. Dat vind ik wel wat kort door de bocht. Het zou wel heel toevallig zijn als je klus precies de afmetingen van de panelen heeft. In mijn geval kwam er ook een

workmate, decoupeerzaag en een beetje schuurpapier aan te pas.
Ik koos ervoor om de panelen in een soort van halfverband de plaatsen. Beurtelings deed ik links, rechts en in het midden een heel paneel en de overige stukken vulde ik op en moesten dus worden gezaagd. 

De panelen zijn erg dun en de variant verweerd is in sommige stukken wel erg... verweerd. Enkele panelen barstten bij het zagen iets en er zaten ook een paar echt lelijke stukken bij. Gelukkig had ik ruim voldoende en kon ik kiezen. Zit je krap, zoek dan in de winkel echt mooie pakketten uit. De dozen kun je gewoon even inkijken.

Het is verstandig om met een fijn decoupeerzaagje te zagen. Dan belast je het dunne hout het minst. Ter hoogte van het plakband is het wel even lastig omdat je zaagje soms blijft plakken aan de strip. Leg de plank tijdens het zagen met de strips naar beneden, dan heb je de meeste splinters aan de achterkant. Met een beetje schuurpapier haal je het ergste weg.

Tijdens het plakken, merkte ik dat de panelen niet allemaal even dik zijn. Daardoor is het lastig om kierloos te werken. Misschien geldt dat niet voor de andere varianten, maar in mijn geval was het hierbij ook 

handig dat ik genoeg panelen had. Bovendien is de uitstraling van de verweerde variant lekker robuust en valt een enkel kiertje ook niet direct op.

De klus was snel geklaard en ik ben in m'n nopjes met het eindresultaat! Behang of wandstickers vallen bij ruw afgewerkte wanden altijd af. Gelukkig is dat voor het plakhout van Karwei geen belemmering. De kwaliteit van het hout viel me, gezien de prijs, ietsje tegen. Maar de plakstrips zijn geweldig!

Oh ja! Toen ik de boel weer aan het opruimen was, las ik op de doos dat je vóór montage eerst de instructie moet lezen. Alles nog weer een keertje omgekeerd omdat ik echt benieuwd was wat ze dáár nou in hadden gezet, maar de gebruiksaanwijzing nooit gevonden. Is overigens ook niet nodig hoor, zo gemakkelijk werkt het decoratief zelfklevend hout van Karwei. 

Het nieuwe vlak met plakhout maakt onderdeel uit van een complete slaapkamermetamorfose. Zien? Lees dan  ook dit blog.

Heb jij ook een slaapkamer waar je zelfs met je ogen dicht niet lekker ligt? Wij geven ook interieuradvies op maat! Welterusten...Foto's:

1. Met het decoratief zelfklevend hout van Karwei heb je binnen een no-time een geweldige make-over. (Foto: Wonen voor jou)

2. De vier varianten. (Foto: Karwei)

3, 4. Volgens Karwei ben je in twee stappen klaar. Dat is wat kort door de bocht. Maar met zagen en schuren erbij, blijft het een gemakkelijk klusje dat snel resultaat oplevert. (Foto's: Karwei)

5. In m'n nopjes met het eindresultaat! De complete slaapkamermetamorfose zien jullie in een volgend blog. (Foto: Wonen voor jou) 

Reacties

 1. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Hai Nicolette,

  Het hout is maar heel dun, dus je kunt er niet echt diep spijkertjes in slaan, want dan zit je al gauw tegen de muur aan. Boren zou natuurlijk wel kunnen...

 2. nicolette nicolette

  zou je er nog schilderijtjes aan kunnen hangen, in kunnen spijkeren? of zou het dan naar beneden komen zeilen? Iemand ervaring dr mee?

 3. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Willem,

  Persoonlijk lijkt me dat van wel. Maar ik zou het even bij Karwei navragen.

 4. Rob Rob

  Ik heb ook naar het plakhout gekeken. Het 'Mix wit waas' trok ons erg aan. Helaas is het demopaneel (best nog wel kleurrijk) heel anders van kleur dan wat er in de pakken zit. Beetje jammer....

 5. Rob Rob

  Ik heb ook naar het plakhout gekeken. Het 'oud wit' trok ons erg aan. Helaas is het demopaneel (best nog wel kleurrijk) heel anders van kleur dan wat er in de pakken zit. Beetje jammer....

 6. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Wat jammer dat de variant Verweerd er uit gaat! Wij hebben nog wel een halve doos over, maar ik denk dat je daar niet mee bent geholpen. Succes met de zoektocht.

 7. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Brigitte,
  Ik denk dat dat wel kan ja! Het zal zeker blijven plakken. Maar ik weet niet of het een ideaal product is om in de keuken te gebruiken. Je zit daar natuurlijk met vocht en warmte en het is misschien niet handig schoon te maken.
  Veel plezier met klussen!

 8. ella van der feer ella van der feer

  hallo, wij waren vanmiddag bij de karwei om het plakhout te halen omdat we er een redelijk grote klus willen gaan doen maar nu gaat de kleur die wij willen uit het assortiment; de kleur verweerd. we hebben 8 pakken nodig. weet iemand nog een ander adres voor ons of misschien de leveransier? hartelijke groet ella vd feer

 9. Karwei Karwei

  Hallo, bedankt voor je leuke blog. Het resultaat mag er zeker zijn! Het plakhout is alleen voor binnen, puur decoratief bedoeld en het kan gelakt worden. Tenslotte is het hout een natuurproduct dus het kan altijd iets nawerken. Groeten, KARWEI

 10. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Joyce,

  Ja het zelfklevend hout is heel dun, zo'n 3 mm. Het is enigszins flexibel, maar omdat het zo dun is, zal het ook snel breken als je het bijvoorbeeld wil ombuigen. Ik weet niet waarom je het vraagt, maar ik denk dat het alleen op rechte wanden goed te gebruiken is. Het is echt hout en ik denk dat je het wel kunt aflakken.
  Wil je zeker zijn van je zaak, dan zou ik je vragen ook nog even bij Karwei stellen. Zij kunnen je vast verder helpen.

 11. Joyce Joyce

  Hoi Sandra, bedankt voor deze info! Ik overweeg Timber over de (lelijke) tegels in de wc gebruiken.
  Kun je ook vertellen hoe dik (dun!) de planken zijn? Zijn ze zo dun dat ze flexibel zijn? Is het 'echt' hout dat je bijvoorbeeld nog kunt aflakken? Alvast bedankt voor je antwoord.

 12. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Hans,
  Ik lees je reactie nu pas. Excuus.
  Volgens mij is het plakhout bedoeld voor binnen. Maar als je het zeker wilt weten, zou je het even precies moeten navragen bij Karwei.
  Veel plezier met klussen!

 13. Hans Schuts Hans Schuts

  Ik wil mogelijk dit produkt gebruiken tegen een schutting buiten! Is dat wel mogelijk vanwege het vocht.
  Er zal geen directe regen op de wand komen.

 14. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Gerrit,
  Het hout zit er nu een paar maanden op en het zit nog steeds muurvast. Ook heb ik niet het idee dat het werkt en voor extra kieren zorgt. We zijn er nog steeds erg tevreden over.
  Ben je aan het overwegen om het ook te gebruiken?

 15. Gerrit Gerrit

  Blijft het hout nog nawerken, zodat er later alsnog kieren ontstaan of valt dat mee?

  Groet Gerrit

 16. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Janneke,
  Fijn dat we je hebben kunnen informeren! Laat je nog even weten hoe het geworden is? We zijn benieuwd.

 17. Janneke Janneke

  Sandra, bedankt voor de uitgebreide informatie. Wij staan op het punt om huiskamerdeur met dit hout te gaan bekleden. Jouw verhaal geeft vertrouwen in het nieuwe product en gelijk duidelijk welk gereedschap we het beste kunnen gebruiken. Groet, Janneke

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »