Ikea keukentje pimpen

 • Geplaatst op
 • Door Sandra
 • Geplaatst in DIY
 • 6
Ikea keukentje pimpen

M'n dochters zijn vijf en acht. Bij veel vriendinnetjes is het Ikea-keukentje al weggehaald. Maar mijn meiden spelen er nog altijd mee. Ik heb even zitten twijfelen, maar toch besloten om het keukentje tóch nog een keer te pimpen. Het was een leuke DIY (Waarbij ik, dat moet ik toegeven, ook dacht te hallucineren én me Youp van 't Hek voelde. Lees vooral even verder.) met een mooi eindresultaat. En de kids spelen er nu nóg vaker mee!

We gaven het keukentje voor Fien haar tweede verjaardag. Drie jaar later kwam daar ook de houten koelkast bij. (Ik krijg vaak de vraag waar ik deze heb gekocht. Het was ergens online, maar ik zou niet meer weten waar!) De accentkleuren waren groen. Toen best leuk, maar ik was er inmiddels wel op uitgekeken. Maar om nou voor misschien dat ene jaartje nog te pimpen...? Afgelopen maand kochten we ineens een nieuw droomhuis. En toen was de beslissing snel gemaakt: in ons droomhuis geen appeltjesgroen! Hoppa, de keuken uit elkaar en schuren maar.

 

Ikea keukentje

 

Ik ben zeker niet de eerste die het Duktig keukentje van Ikea een opfrisbeurt geeft. En ik zal ook niet de laatste zijn. Zoek je inspiratie? Pinterest is je vriend! Hier vind je super veel leuke voorbeelden.

 

Bij het demonteren was ik zo slim - vond ik zelf! - om alle schroeven op soort te bewaren in een eierdoos. Keurig met een briefje erbij waarvoor ze dienden. Ook op sommige planken zette ik wat aanwijzingen. Het blijft ten slotte Ikea hè?

 

Ik wist al snel dat ik voor een marmeren aanrechtblad wilde gaan met een grijze keuken. Karwei heeft decoratief plakfolie dat hiervoor ideaal is. Ook als je bijvoorbeeld voor een aanrechtblad van 'hout' zou willen gaan, kun je bij de decoratieve bouwmarkt terecht. Het werkt ideaal en ik besloot ook de koelkast wat marmer mee te geven.

 

Alle grijze handvaten de kraan en de gasplaat spoot ik zwart. De stang en haken voor het keukengerei kregen een spray van goud. 

 

Er zijn shops die stickers verkopen, speciaal voor de Duktig. Deze plak je op de achterkant zodat je er in een mum van tijd een bakkertje, ijssalon of sushizaak van maakt. Ik kon natuurlijk niet kiezen en besloot gewoon voor het krijtfolie van Karwei te gaan. Dan kunnen we zelf de achterzijde versieren en de meiden elke keer een ander thema spelen. We beginnen met een fijne taartjeswinkel!

 

Ikea duktig keukentje pimpen

 

Na twee lagen verf, hoefde ik de keuken alléén nog maar in elkaar te schroeven. Tot halverwege natuurlijk niets aan de hand. Lekker, lekker, lekker. Prima, prima, prima. (Denk even het accent van Youp van 't Hek erbij.) Mede dankzij mijn degelijke voorbereiding natuurlijk!

 

Maareh... bij de bovenkant kwam ik er toch niet helemaal uit. No problemo. Ik besloot gewoon te googlen op 'montagehandleiding Duktig'. Hé, dat is handig! Ikea heeft deze online staan en dus kon ik snel weer lekker verder. (Het was inmiddels twaalf uur 's avonds en ik wilde ook wel een keertje naar bed!)

Totdat ik de bovenkant op het aanrechtblad wilde monteren en ik de schroefgaatjes ónmogelijk op elkaar kreeg. De bovenkant was ineens 3 cm kleiner dan het aanrechtblad. Ik dacht dat ik gek werd! Ik voelde me inmiddels net als Youp van 't Hek met zijn stapelbed en bezigde al hetzelfde vocabulaire maar dan zonder die kakkineuze tongval.  

 

Als je, net als ik, een keukentje hebt van ruim zes jaar oud kun je de montagehandleiding beter niet downloaden. Ik herhaal: NIET downloaden. Of je moet het leuk vinden om aan jezelf te twijfelen en je af te vragen of er die avond per ongeluk LSD in je nasi zat. 
Nadat ik mezelf had herpakt en concludeerde dat Ikea in de afgelopen jaren het Duktig-design en handleiding had aangepast, zette ik de keuken naar eigen inzicht in elkaar. Ik hield daarbij 'maar' drie schroefjes over. 

 

Ikea keukentje duktig pimpen achterkant

 

Ook voor de voorkant zijn er speciale stickers verkrijgbaar. Voor de magnetron en de oven/vaatwasser/wat een kind maar verzint. Maar ik had nog wat ronde, zwarte stickers van Action liggen en knipte daar een streepje uit. Voila! M'n meiden zitten er steeds druk aan te draaien.

 

 

Foto's: 

 

1. Het marmeren aanrechtblad met de decoratiefolie van Karwei geeft ons nieuwe keukentje echt cachet. (Foto: Wonen voor jou)

 

2. Het Duktig keukentje en de houten koelkast zoals ze bij ons jaren in de woonkamer stonden. De houten lamp en de vlaggetjes van kurk komen uit onze webshop. (Foto: Wonen voor jou)

 

3. Wat vinden jullie van mijn Ikea-hack? (Foto: Wonen voor jou)

 

4. Door het krijtfolie op de achterzijde is het keukentje de ene keer een taartjeswinkel, de andere keer een bakkerij, sushizaak of hamburgertentje. (Foto: Wonen voor jou)

Reacties

 1. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Hai Sabine,
  Dat koelkastje heb ik al vijf jaar geleden gekocht. Geen idee meer waar dat was. Ergens online. Ik heb toen gewoon gezocht op houten koelkast. Hij is inderdaad ideaal in combinatie met het keukentje.
  Succes met de zoektocht!

 2. Sabine Sabine

  Kunt u aangeven waar ik het koelkastje kan kopen? Heel leuk is die erbij ! Alvast bedankt groet Sabine

 3. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Els,

  Van tevoren goed schuren en primen helpt ook om de lak beter op het plastic te laten houden. Ik heb alleen geschuurd, en het laat nu op sommige plekjes wel een beetje los.
  Veel plezier met klussen, hoop op een mooi eindresultaat!

 4. Els Els

  Wij zijn 2 weken geleden begonnen met een nieuw ikea-keukentje te pimpen. We hebben de kunststof onderdelen goudkleurig gespoten maar deze laat los als je er met een nagel overheen gaat. Ik las dat je dit met een extra vernislaag kunt voorkomen. Voor de open achterkant wilde ik zo'n kant en klaar board kopen waar een tegelmotief inzit, maar deze kon ik alleen als grote plaat alla 37,95 kopen en dat vond ik een beetje te gortig worden. Eind van de week gaan we het hoop ik in elkaar zetten als alles geverfd en droog is. Dus nu nog spannend.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »