Even voorstellen: Wendy Viel

 • Geplaatst op
 • Door Sandra
 • Geplaatst in Handgemaakt
 • 3
Even voorstellen: Wendy Viel

Het assortiment van Wonen voor jou wordt niet door ons alleen opgebouwd. Daarbij krijgen we enthousiaste hulp van creatieven met andere vaardigheden dan wijzelf. We stellen ze graag aan jullie voor.

 

Ze wilde eigenlijk gewoon wat nieuws leren. Een jaar na de geboorte van haar jongste dochter kreeg de nu 38-jarige Wendy Viel zin om weer wat met haar handen te gaan doen. Ze begon eind 2011 met breien. “Maar dat ging niet en ik stapte al snel over op haken. Met een boekje en filmpjes op YouTube heb ik het mezelf geleerd”, vertelt Wendy. Het is niet dat ze nog nooit handwerk had gedaan. Haar moeder zat altijd achter de naaimachine en haar vader was timmerman. “Bij ons thuis werd vroeger alles zelf gemaakt. Ik heb daar wel wat van meegekregen, maar haken had ik nog nooit gedaan.”

 

Creatieve kant

De creatieve kant kreeg Wendy met de paplepel ingegoten en zelf combineerde ze dat graag met interieur. De keuze voor de kunstacademie in Breda, richting interieur, was dus een logische. Na haar propedeuse stapte ze over naar het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam, richting woninginrichting. Daarna begon ze samen met een vriendin een kinderwinkel. Ze verkocht alles voor de kinderkamer, maar ook cadeautjes en kinderkleding. “Ik heb dat bijna vijf jaar gedaan, maar toen ik beviel van onze oudste zag ik de combinatie niet zo zitten en ben ik een aantal jaar thuisblijfmoeder geweest”, legt Wendy uit. Totdat ze het haken ontdekte en al gauw weer zin kreeg om voor zichzelf te beginnen.

 

Mooi materiaal

“In een woonblad zag ik verhuisdekens. Ik vind dat zulk mooi materiaal”, vertelt ze enthousiast. Wendy gebruikt twee soorten pakdekens om kussens van te maken. Het ene is van nieuwe textielvezels, snijresten uit de kledingindustrie. Het bevat daardoor een mix van materialen. De variant multi is gemaakt van gerecyclede textielvezels en daardoor gemêleerd van kleur. Het heeft een bobbeltje hier en daar. De twee soorten pakdekens maken de kussens stevig, maar ook heel zacht. Met dit materiaal als uitgangspunt, en haar nieuw aangeleerde handwerk, ging ze aan de slag om de verhuisdekens met haakwerk te combineren. Het resulteerde in een aantal prachtige ontwerpen waarvan Wonen voor jou er ook enkele in de collectie heeft opgenomen.

 

Omgehaakt

Toen ze zelf een lamp nodig had, begon ze er een te haken. “Omdat stoere snoeren en fittingen ook best prijzig kunnen zijn, besloot ik ze zelf om te haken. De lamp bleek een beetje te fel, dus heb ik de bol ook een stukje

omgehaakt. Toen ie af was vond ik ‘m heel gaaf en kon de lamp ook in de verkoop”, aldus Wendy. Later bedacht en maakte ze ook de knoppen, zodat haar assortiment ook goedkopere items heeft. Haar lampen en knoppen biedt Wonen voor jou in tien verschillende kleuren aan.

 

En ook

Wendy maakte een eigen site en opende haar tokootje op Etsy. Haar merk heet Et aussi, Frans voor ‘En ook’. “Die naam is voortgekomen uit het feit dat ik zoveel ideeën heb en nog zoveel wil. Bovendien houd ik erg van Franse namen en wilde ik een internationale uitstraling voor m’n merk”, licht ze toe.

 

Nieuwe collectie

Dat ze nog erg veel ideeën heeft, blijkt wel als we over de toekomst praten. Ze is bezig met een nieuwe collectie kussens en dekens. Daarin worden verhuisdekens gecombineerd met tweedehands leer en denim. Geen haakwerk? “Haken is best arbeidsintensief”, vertelt ze terwijl ze in rap tempo en met onwerkelijk regelmatige steken een knop haakt. “Soms gaan m’n vingers krampen en moet ik m’n armen insmeren met Tantum. Daarom zoek ik ook naar andere werkwijzen.”

 

Ideeën

Voorlopig zitten de ideeën nog in haar hoofd en is ze thuis eerst aan het verbouwen. “Als dat klaar is, heb ik op zolder een eigen werkplek en hoef ik niet meer aan de keukentafel te zitten. Bovendien gaat m’n jongste in december naar school”, besluit Wendy verwachtingsvol. Dan zal er meer ruimte zijn om haar ideeën via haar handen tot leven te laten komen.Foto's:

1. Gehaakte lamp in de kleur minerai. (Foto: Et aussi)

2. De handige handen van Wendy. (Foto: Wonen voor jou)

3. Wendy heeft zichzelf met behulp van een boekje en filmpjes op YouTube leren haken. (Foto: Wonen voor jou)

4. Kussen en lamp uit de collectie van Et aussi. (Foto Et aussi) 

5. Wendy combineert graag verhuisdeken en haakwerk. Zo ook voor kussen Estee. (Foto: Wonen voor jou) 

6. Het pakdeken van kussen Piera is gemaakt van snijresten uit de textielindustrie. (Foto: Wonen voor jou)

7, 8. Zelfs het plafondkapje en het snoer van de lamp worden volledig omgehaakt. (Foto: Et aussi)

Wil je kennismaken met onze andere creatievelingen? Ontmoet ook Thirza KokMatthijs Wichers-HoethHeleen Bijker en Celine van Raamt.

Reacties

 1. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Karin,

  De lampen van Wendy zijn te koop in onze webshop. Je kunt ze zelf naar wens samenstellen. De prijs is afhankelijk van je wensen. Ik stuur je ook even een mailtje.

 2. Karin Rumahloine/ Selmalagerlöflaan Karin Rumahloine/ Selmalagerlöflaan

  Hoi Wendy, ik heb uw prachtige gebreide lanpen gezien in VT Wonen. Zijn de lampen al te koop? En ik zou graag de prijs weten. Groet Karin.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »