Even voorstellen: Thirza Kok

 • Geplaatst op
 • Door Sandra
 • Geplaatst in Handgemaakt
 • 4
Even voorstellen: Thirza Kok

Het assortiment van Wonen voor jou wordt niet door ons alleen opgebouwd. Daarbij krijgen we enthousiaste hulp van creatieven met andere vaardigheden dan wijzelf. We stellen ze graag aan jullie voor.

 

Thirza Kok woont nog bij haar ouders in Soest. Als we de 24-jarige illustrator gaan opzoeken, begrijpen we wel waarom. We rijden volgens haar aanwijzingen een landelijk weggetje op en terwijl het wegdek steeds minder wegdek wordt, twijfelen we of we niet te ver zijn gereden.

Twee springerige honden laten weten van niet.

Hoewel het centrum van Amersfoort op de fiets met een kwartiertje is bereikt, wanen we ons in de bossen en landerijen. Het ouderlijk huis van Thirza kijkt vrij uit over de weilanden waar haar paarden staan te grazen.

 

Vondst

Ze komt de keuken uit met zelfgemaakte cheesecake en we gaan zitten op het terras. Ze heeft nieuws: ze gaat haar bedrijfsnaam aanpassen van Thirza Kok Illustraties naar Studio Vondst. “Ik wil geen naam meer die vertelt wat ik doe, maar een naam die vertelt wat ik ben! Hier kan ik verder in groeien en het  
beperkt me niet tot illustraties.” Thirza haalt inspiratie uit kleine dingen, vondstjes noemt ze dat. Tijdens het ontwerpproces, wanneer ze langer naar een illustratie kijkt, doet ze steeds weer een nieuwe vondst.

 

Verzamelingen

“En ik word heel blij van mijn verzamelingen in bakjes!” Later op haar werkkamer blijkt dat ze moeilijk iets kan weggooien. Paaseipapiertjes, ijsstokjes, stoffen, fotolijstjes, schelpen, visitekaartjes, bedeltjes en beeldjes zitten in doosjes die weer in bakjes of blikjes zitten. “Mijn vondsten! Ik koop heel weinig. Ik vind heel veel of krijg het. Dat is extra leuk.” Ze gebruikt haar verzamelingetjes als inspiratie. Niet dat ze tijdens het werk op haar bureau liggen. “Maar het is fijn om te weten dat ik het heb.”

 

Niet bang

Thirza ging naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht toen ze 17 was. “Ze vroegen toen of ik mezelf niet te jong vond. ‘Ik ben niet bang voor grote mensen’, zei ik, en ik werd aangenomen.” Ze koos voor de richting illustratie omdat ze het interessant vindt een verhaal te vertellen via beeld. “En dat kan in
alle vormen zijn. Dat hoeft niet per se met een tekening. Ik heb met hout, metaal, klei en zeefdruk gewerkt. De HKU voelde voor mij als een speelplaats.”

 

Verbreden

In Gent deed ze vervolgens een opleiding voor brand & packaging design. “Ik vond dat ik me moest verbreden. Van die opleiding ben ik grafisch veel beter geworden”, vertelt Thirza. Deze kennis en vaardigheden gebruikt ze nu in haar deeltijdbaan waar ze verpakkingen ontwerpt.

 

Toegepaste vorm

Maar haar hart ligt bij het illustreren, een toegepaste vorm van kunst die overal voor kan worden gebruikt. Van bedrukte theekopjes tot postzegels en muurschilderingen. “Ik word gelukkig van een kloppend
design
dat overeenkomt met de doelgroep en de visie van de opdrachtgever. De drie posters voor Wonen voor jou waren een uitdaging, een opdracht waar ik volledig werd vrijgelaten en een doelgroep waar je werkelijk alles voor kunt maken. En dat was even zoeken, maar door kritisch te zijn, kom je verder. Dat blijkt ook in deze samenwerking.”

 

Dieren

Dat op onze posters van Thirza Kok dieren staan, is niet zo gek. In haar woonomgeving wordt ze omringt door dieren en in haar werk spelen ze altijd een belangrijke rol.

De eerste potloodschetsen worden gemaakt in een klein boekje. Deze zet Thirza over naar grote transparante vellen. Ze laat die van ‘onze’ knor zien. “Als ik aanpassingen wil doen, pak ik een nieuw vel en leg dat
eroverheen. De lijnen die goed zijn, trek ik over.” Knor werd op die manier iets dikker gemaakt, zijn staartje ging omhoog en zijn lachende ogen werden extra aangezet. Als de pentekening klaar is, scant ze deze en kleurt ze hem in op de computer.


Meer van Thirza's werk vind je ook op haar website: www.thirzakok.nl Foto's:

1. Thirza Kok aan het werk. Ze koos voor de richting illustratie omdat ze het interessant vindt een verhaal te vertellen via beeld. (Foto: Wonen voor jou)

2. Vers van de ontwerptafel: het nieuwe logo van Studio Vondst. (Ontwerp: Thirza Kok, Studio Vondst)

3. Live in actie tijdens het festival Nachtbrigade Winterparade. (Foto: Thirza Kok)

4. In kunsthal KAdE in Amersfoort exposeerde Thirza met haar drieluik Color you future. (Foto: Thirza Kok)

5. Voor het bruidspaar Liefland ontwierp Thirza deze uitnodiging in festivalstijl. Compleet met armbandje en button. (Foto: Thirza Kok)

6. En met deze schetsen kwam 'onze knor' tot leven. (Foto: Wonen voor jou)

7. Het eindresultaat, Mud is fun!, is verkrijgbaar in 30 x 40 en 50 x 70 cm. (Illustratie Thirza Kok, Studio Vondst)


Wil je kennismaken met onze andere creatievelingen? Ontmoet ook Wendy VielMatthijs Wichers-HoethHeleen Bijker en Celine van Raamt

Reacties

 1. Sandra | Wonen voor jou Sandra | Wonen voor jou

  Beste Mirah,
  Ik denk dat je Thirza daar beter even persoonlijk over kunt benaderen! ;-)
  Veel plezier met paardrijden!

 2. Mirag Mirag

  Hey thirza
  Kan ik 12 december komen paardrijden je vader zit bij harry en zegt dat het kan
  Groetjes mirah

 3. Marcel H Marcel H

  Mijn complimenten voor het werk van deze jonge ontwerpster. De lepeltje-lepeltje-poster was ook erg sterk.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »