Even voorstellen: Matthijs Wichers Hoeth

  • Geplaatst op
  • Door Sandra
  • Geplaatst in Handgemaakt
  • 0
Even voorstellen: Matthijs Wichers Hoeth

Het assortiment van Wonen voor jou wordt niet door ons alleen opgebouwd. Daarbij krijgen we enthousiaste hulp van creatieven met andere vaardigheden dan wijzelf. We stellen ze graag aan jullie voor.

 

Dat hout zijn passie is, hoeft Matthijs Wichers Hoeth helemaal niet te vertellen. Dat wordt direct duidelijk als je bij hem op bezoek gaat in zijn leuke jaren ‘30-huis aan de rand van een volkswijk in Amersfoort. In de voortuin staan de planten in bakken van pallethout. De kapstok is een plank met oude gesmede spijkers.
We drinken koffie en thee aan een robuuste tafel van onbehandeld hout. De 38-jarige Matthijs begint te vertellen: “Dit hout was zeiknat, groen en stond bij het afval. Dat vind ik dan zo zonde. Ik bedenk gelijk wat ik er allemaal van kan maken als ik het heb laten drogen en geschuurd.” Een pracht van een tafel dus!

 

Eigen la met gereedschap

De liefde voor hout zit in de familie en heeft Matthijs van zijn vader. In zijn vrije tijd stond deze altijd in de schuur te klussen en te timmeren. “Naast zijn eigen werkbank, had hij een lage werkbank voor ons gemaakt. En m’n broer, zusje en ik hadden onze eigen la met gereedschap”, vertelt hij.
Maar toen hij opgroeide wilde Matthijs boswachter, industrieel ontwerper of gymleraar worden. “Boswachter

leek me te alleen en ik dacht dat ik niet creatief genoeg was voor ontwerper, dus werd het gymleraar.”
Hij had altijd een voorkeur voor moeilijke jongeren en nu helpt hij mensen met een beperking aan werk. De liefde voor het bos en hout én het bedenken en ontwerpen van producten in het materiaal bleef altijd een hobby.

 

Moeilijk weggooien

Matthijs kan erg moeilijk hout weggooien. Dat blijkt wel als we in de achtertuin naar zijn werkplaats lopen. Overal staan planken en liggen stukjes hout. “Ik trek soms zelfs stukken hout uit de zak die ik heb gesorteerd voor de open haard. Dan zit ik er weer op te staren wat ik er allemaal mee kan doen.” Matthijs

maakt geweldige dingen van afval- en steigerhout en dat zag ook zijn omgeving. Mensen gingen vragen of hij ook voor hen iets kon maken.

 

Van passie naar werk

Zo’n drie jaar geleden maakte hij van zijn passie ook werk en schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. Met zijn bedrijf Hout en Kist maakt hij voornamelijk gepersonaliseerde geboorte- en opbergkisten. Matthijs: “Dit is betrekkelijk eenvoudig om naast mijn bestaande baan op te bouwen. Je kiest een kist, een kleur en ik zet de naam erop. En als ik andere dingen maak, zet ik dat ook op m’n website.”

 

Palletblokken

Hij heeft bijvoorbeeld leuke bankjes, dienbladen, broodplanken en grote letterbakken. Van palletblokken die hij overhield, maakt hij een salontafel op zwenkwielen. Dat de url van zijn website houtenkist.nl ook direct een

zoekterm is, daar was niet bewust over nagedacht, maar het blijkt wel heel gunstig uit te pakken.

Een aantal producten van Matthijs heeft Wonen voor jou in de collectie opgenomen. Zoals dit robuuste dienblad, deze krukjes die ook leuk zijn als bijzettafeltje en deze bijzondere tafel op een monteursbed. Wat ons betreft de ultieme combinatie tussen vintage en handgemaakt.

In de maak
Speciaal voor Wonen voor jou zijn er stoere wandlampen voor de kinderkamer in de maak. Daarover later meer! En ook kun je binnenkort een multifunctionele houten kist van de hand van Matthijs in onze webshop verwachten. Stay tuned!


Foto's:


1. Houten krukje dat ook heel goed als bijzettafeltje is te gebruiken. (Foto: Wonen voor jou)

2. Het domein van Matthijs. (Foto: Wonen voor jou)

3. Matthijs aan het werk. (Foto: Wonen voor jou)

4. Wat ons betreft de ultieme combinatie tussen handgemaakt en vintage: lage houten tafel op monteursbed. (Foto: Wonen voor jou

5. Matthijs heeft twee zoontjes. Zijn huis en tuin staan vol met hout en auto's. Of houten auto's! Deze maakte Matthijs uit één stuk hout. (Foto: Wonen voor jou)

6. Handgemaakte letterbak van sloophout in de huiskamer van Matthijs. (Foto: Wonen voor jou) 

 
Wil je kennismaken met onze andere creatievelingen? Ontmoet ook Thirza KokWendy VielHeleen Bijker en Celine van Raamt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »