Even voorstellen: Heleen Bijker

Even voorstellen: Heleen Bijker

Wegens gezondheidsredenen is Heleen gestopt met de productie van de houten lampen en zijn ze niet meer in onze webshop verkrijgbaar.


Het assortiment van Wonen voor jou wordt niet door ons alleen opgebouwd. Daarbij krijgen we enthousiaste hulp van creatieven met andere vaardigheden dan wijzelf. We stellen ze graag aan jullie voor.


Wie bij Heleen Bijker in de stad Groningen op bezoek gaat, ziet bij binnenkomst direct dat daar een creatieveling woont. Bonte kleuren en patronen worden smaakvol gecombineerd. Terwijl Heleen de appeltaart aansnijdt, handgebaart ze druk dat ze in haar interieur aan het schuiven is. Dit moet nog daar en zus moet nog zo. Maar er is nu ruimte voor een werktafel waaraan ze goed aan de slag kan met haar creatieve ideeën. 


Inspiratie volgen
"Ik vind het belangrijk om je inspiratie te volgen", vertelt de 49-jarige Heleen. "Dat leer ik mijn kinderen ook. Ze mogen alles uit hun handen laten vallen als ze inspiratie hebben.

Heleen raakte zelf bijvoorbeeld geïnspireerd door foto's van lampen die ze zag in een woonblad. Omdat ze graag met hout werkt, besloot ze haar eigen lamp te ontwerpen. Ze kreeg de smaak te pakken en maakte er

meteen een stuk of vijf. Teveel voor in haar eigen woning, waardoor ze besloot de lampen te gaan verkopen. Eerst in een pop-upstore, via Etsy en nu bij Handmade Hopes, een nieuwe woonwinkel in de Oosterstraat in Groningen. Heleen: "In ruil voor een dagdeel werken in de winkel, kan ik daar nu mijn spullen verkopen." De woonwinkel is een initiatief van Jeugdzorg; jongeren met een bijzondere achtergrond kunnen hier hun talenten ontwikkelen. "Het is heel leuk om daar onder andere je eigen producten te verkopen en reacties te peilen. De eerste dag dat ik er stond, verkocht ik direct een lamp", vertelt Heleen.


Vier machines
De houten bureaulampen maakt Heleen natuurlijk niet aan de werktafel in de woonkamer. Het zaag- en schuurwerk doet ze op de stadswerkplaats in Groningen. "Het voetje van de lamp heeft bijvoorbeeld al vier machines gezien." Zeven van haar bureaulampen staan nu in de webshop van Wonen voor jou. De lampen hebben allemaal hun eigen karakter. Door de kleur van het strijkijzersnoer natuurlijk, maar sommige lampen

hebben brede latjes, andere smalle. En voor de oplettende kijker: de montage van de latjes verschilt ook. De combinatie van hout, vleugelmoeren, gekleurd snoer, robuuste fitting en een heldere globe zorgen voor een hele stoere lamp. We noemen 'm bureaulamp maar hij staat ook heel mooi op tafel, of op je dressoir. En op de kinderkamer is het ook een echte blikvanger. Jongetjes vinden de lamp vaak erg lijken op een hijskraan!


Iets anders
Naast het hout en de lampen, heeft Heleen ook ideeën voor het gebruik van andere materialen en producten. Zo heeft ze net de naaimachine ontdekt en wil ze bijvoorbeeld graag met beton aan de slag. Het idee suddert in haar hoofd om lampen met een betonnen voet te maken. "Zoveel ideeën, dat is ook een valkuil. Daarom richt ik mij voorlopig op lampen en het doorontwikkelen daarvan.  Foto's:

1. Heleen aan haar werktafel in de huiskamer. (Foto: Wonen voor jou)

2. De prachtige lamp met koperdraad heeft Heleen ook thuis staan. (Foto: Wonen voor jou)

3. De stoere details geven de lamp zijn karakter. (Foto: Wonen voor jou)

4. De werktafel van Heleen is een kleurig pallet van strijkijzersnoer. (Foto: Wonen voor jou)

5, 6, 7. De lampen van Heleen in onze collectie.

  
Wil je kennismaken met onze andere creatievelingen? Ontmoet ook Thirza Kok, Wendy Viel, Matthijs Wichers-Hoeth en Celine van Raamt

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »