Even voorstellen: Celine van Raamt

Even voorstellen: Celine van Raamt

Het assortiment van Wonen voor jou wordt niet door ons alleen opgebouwd. Daarbij krijgen we enthousiaste hulp van creatieven met andere vaardigheden dan wijzelf. We stellen ze graag aan jullie voor.


Ze studeerde industrieel onwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. In haar laatste jaar combineerde ze dat zelfs met de Kunstacademie in Den Haag. Ze is creatief en veelzijdig en we ontmoeten de 33-jarige Celine van Raamt in haar atelier in Den Haag.

Uitzoeken en uitvogelen
"Op de Kunstacademie had ik een fruitschaal ontworpen. Daar werd zo goed op gereageerd dat ik die na mijn studie, ergens in 2008, nog verder ben gaan uitwerken", vertelt Celine in haar atelier dat ze met (grafisch) vormgevers en kunstenaars deelt. "Toen kwam ik er achter dat ik dat proces van uitzoeken en uitvogelen heel leuk vind."
Dus vogelde ze verder. En wel met wolvilt, waarvan ze lampen ging maken. "Vilt is een heel handig materiaal en perfect voor lampen omdat wol niet brandgevaarlijk is. Het is heel stug en je hoeft het niet om te zomen. Voor luie mensen is dat perfect", lacht Celine. Het lieve modelletje Bell verkoopt Wonen voor jou in drie varianten. Leuk voor in de kinderkamer, maar misstaat ook zeker niet in je eigen slaapkamer of in een knus hoekje van je interieur. Vooral het witte vilt laat een mooi warm licht door. 

Diverse stijl
Maar ook tekenen vindt Celine leuk en daarom ontwierp ze een serie kaarten en maakt ze trouw- geboorte- en verhuiskaartjes in opdracht. Wie op kaaartjes.nl kijkt, de site die Celine sinds 2013 in de lucht heeft, ziet wel hoe divers haar stijl is. Wij vinden vooral de serie sprookjes en de serie bootjes enzo prachtig! Leuk om te versturen, maar ook heel mooi in een lijstje in de kinderkamer of in je interieur aan een showrek of op een memobord.

Designer straatafval
Vorig jaar deed Celine een opdracht in Jakarta voor Ffrash. Deze organisatie maakt hoogwaardige interieurproducten van Indonesisch afval. De producten worden ontworpen door Nederlandse ontwerpers, waaronder dus ook Celine en gemaakt door Indonesische straatkinderen. "Straatafval in Jakarta bestaat grotendeels uit plastic zakjes, voornamelijk in rood, wit en zwart. Ik besloot van het plastic lange slierten te maken en dat met breiringen aan elkaar te maken. Ook vind je op straat veel reclamezeil. We maakten van dat afval lampenkappen en poefjes. Het was heel leuk om acht stoere straatjongens een paar breiringen te geven en ze daar enthousiast voor te maken." 

Recyclen
Ook begon Celine voor Ffrash met het recyclen van papier. Maar omdat haar ontwerpen door straatjongeren moeten worden uitgevoerd, mocht het allemaal niet te ingewikkeld zijn. Daarom maken en verkopen ze nu bruine onderzetters met neonoranje stiksels. "Al in Indonesië bedacht ik me dat ik van het gerecycelde papier lampen wilde maken. Maar dat was te complex voor Ffrash." En daarom kocht Celine bij thuiskomst een schredder en ging met een staafmixer aan de slag om zelf papierpulp te maken.

Lettertje of nietje
Ze gebruikt verschillende soorten papier, dat zo zijn eigen uitstraling heeft: kantoorpapier, karton en krantenpapier. In de vellen die ze daarvan maakt, vind je soms nog een lettertje of nietje van het orginele papier. In haar atelier laat de designer zien dat van alles mogelijk is. Zo experimenteerde ze met sinterklaasinpakpapier en voegde ze wel eens echte bloemetjes aan de pulp toe. Ze gebruikt de vellen om lampenkappen van te maken, maar zet ze ook in voor haar kaartenlijn.

Perfectionistisch
Het procedé van het zeven en pletten van de pulp zorgt ervoor dat geen lamp hetzelfde is. "Ik ben heel perfectionistisch en dat is soms wel eens lastig", vertelt Celine. "Ik moet gewoon loslaten dat de handgemaakte vellen papier niet super gelijkmatig zijn. Soms kan het niet beter, want tja, het is wel handwerk."

Constrasterende stiksels
Wonen voor jou vindt dat juist prachtig en neemt daarom drie varianten van model Skirt op in de collectie. Kenmerkend zijn de drie papiersoorten, contrasterende stiksels en bijpassend snoer. Het leuke is dat de lamp ook een beetje licht doorlaat op de stiksels. We hebben zes soorten lampen voor je samengesteld die prachtig passen binnen onze thema's. Maar zou je graag andere kleuren met elkaar combineren, dan is dat wellicht mogelijk. Laat het ons weten en we vragen het Celine. Ze vogelt het graag voor je uit!


 
Foto's:

1. Celine van Raamt aan het werk in haar atelier. (Foto: Wonen voor jou)

2, 3. "Vilt is een heel handig materiaal en perfect voor lampen en luie mensen." (Foto: Wonen voor jou)

4. Celine haar werk is heel divers. Ze maakt verschillende soorten lampen maar heeft ook een uitgebreide collectie kaarten. (Foto: Wonen voor jou)

5. In haar atelier in Den Haag vogelt Celine graag van alles uit. Er hangen lampen in tal van modellen en varianten en stapels zelfgeschept papier. (Foto: Wonen voor jou)

6. Lamp Skirt heeft Wonen voor jou in drie kleurvarianten in de collectie opgenomen. (Foto: Wonen voor jou)

7. Lamp Bell staat schattig in de baby- of kinderkamer. Enkel of met z'n tweetjes aan een haakje aan de wand. (Foto: Wonen voor jou) 


Wil je kennismaken met onze andere creatievelingen? Ontmoet ook Thirza KokWendy VielMatthijs Wichers-Hoeth en Heleen Bijker.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »