Even voorstellen: Anna Steczniewska

  • Geplaatst op
  • Door Sandra
  • Geplaatst in Handgemaakt
  • 0
Even voorstellen: Anna Steczniewska

We werken al een poosje samen met Lesne Animals vanwege de prachtige knuffels die het merk levert. Maar wie zit daar eigenlijk achter en hoe komen ze aan hun mooie namen?

Het assortiment van Wonen voor jou wordt niet door ons alleen opgebouwd. Daarbij krijgen we enthousiaste hulp van creatieven met andere vaardigheden dan wijzelf. We stellen ze graag aan jullie voor.

Die prachtige knuffels uit ons assortiment? Die zijn van het merk Lesne Animals. En de 36-jarige, Poolse Anna is de scheppende kracht achter dit bijzondere merk. "Lesne is een deel van mijn leven én een reflectie van al mijn passies: dieren, natuur, kunst en textiel." 

 

Anna van Lesne Animals

 

Tussen de stoffen

Haar moeder is een geweldige naaister en coupeuse en Anne groeide letterlijk op tussen de stoffen. Ze was een stil, verlegen kind dat elke dag na school in haar kamer zat te tekenen. "Ik specialiseerde me in portretten en tijdens mijn studie heb ik daar ook wat extra geld mee kunnen verdienen." Ze studeerde niet aan een kunstacademie, maar Antropologie aan de Adam Mickiewicz University in Poznan. "Antropologie heeft mijn geest verruimd en mijn kijk op de wereld als planneet verrijkt." 

Logo Lesne

Geduld, passie en hard werken

In 2015 begon ze met Lesne (dat Pools is voor bos). Anne woonde toen in Schotland. "Ik heb daar tijdens mijn verblijf geleerd vakmanschap te waarderen. Ook leerde ik dat dat geduld, passie en hard werken de sleutel tot succes zijn." Maar toen ze terugkwam in Polen ging de alleenstaande moeder - ze heeft een zoon van acht - door een moeilijke tijd. "Mijn vader was heel erg ziek en ik moest snel geld zien te verdienen voor mijn familie. Ik probeerde mijn creaties lokaal te verkopen, maar dat leverde te weinig op. Net toen ik mijn hoop begon te verliezen, verkocht ik mijn eerste vos online. En daarna nog een. En nog een. De vraag steeg en mijn perspectief bloeide op. Toen ben ik het aantal bosdieren flink gaan uitbreiden."

 

Liefde voor vossen

Anne woont met haar zoontje in het dorpje Radzewice, midden tussen de bossen én de dieren. "Ik voel me gezegend dat ik hier de dieren kan ontmoeten in hun natuurlijk habitat." Ze is enorm geïnteresseerd in dieren en hun gedragingen. De vraag welk dier haar favoriet is, vindt ze de moeilijkste. Na lang afwegen en zo'n 10 andere diersoorten te hebben genoemd: "Ik hou enorm van vossen. Die zijn echt magisch voor me. Het lijkt wel of ze in het bezit zijn van geheime kennis. Op een vroege morgen werd ik eens gevolgd door een vos en sindsdien voel ik een speciale connectie. Bovendien ben ik ook een 'ginger', dat schept een band", lacht Anne. Maar ze houdt eigenlijk van alle dieren die ze ziet of waarover ze leest. "Ik denk dat het heel verfrissend is om je voor te stellen hoe de wereld eruit ziet vanuit een dierlijk perspectief. Dat leert ons respect en empathie."

 

Knuffel Robin de Vos

 

"Inspiratie zit niet te wachten"

Inspiratie haalt Anna dus uit het bos waar ze in woont. " Maar ideeën komen overal vandaan. Dat kan een patroon van een gordijn zijn, de kleur van iemand haar jurk, een documentaire op televisie. Inspiratie zit niet te wachten tot het wordt opgepikt, maar het is overal om ons heen. We moeten het alleen kunnen waarnemen. Nieuwsgierigheid en gevoeligheid zijn daarbij belangrijk." 

In haar werk houdt Anna van simpele vormgeving en streeft ze een tijdloze stijl na. Autenthiciteit vindt ze belangrijk. Als haar dieren klaar zijn geeft ze ze een naam op gevoel. Robin, maar vooral Onni, Enok en Tivo zijn misschien geen voor de hand liggende namen voor knuffels. "De namen zijn soms Scandinavisch, Keltisch of inheems Amerikaans. Ik leen ze uit andere culturen. Het is een instinctief proces, maar soms zoek ik de betekenis van namen op. Ik hou ervan als er een mooie gedachte achter zit."

 

Knuffel Enok

 

Duurzaamheid

Ondanks moeilijk tijden is Anna dankbaar en trots dat ze haar geld kan verdienen met werk waarvan ze houdt. "Dat ik hiermee mijn familie kan onderhouden geeft me kracht en motiveert me om verder te gaan."

Voor de toekomst heeft ze nog heel veel plannen. "Ik hoop dat Lesne blijft groeien en mijn bosvriendjes een glimlach op ieders gezicht zullen geven. Zowel groot als klein." Daarbij zal het niet verbazen dat de Poolse duurzaamheid belangrijk vindt. "Allereerst ben ik bezig om volkomen groen te produceren. Ik kies al voor ecologische materialen, maar wil ook nog volledig fair trade en organic gaan. Ook wil ik graag gaan samenwerken met een dierenrechtenorganisatie. Het doel voor 2019 is om een deel van de opbrengst van elke knuffel te doneren ten behoeve van de dieren." Verder wil Anna nog meer verschillende knuffels gaan maken en ze van een uitgebreide garderobe voorzien.

"Ik heb zoveel ideeën in mijn hoofd. De dag zou alleen iets langer moeten zijn!" 

 

 

Handgemaakte knuffels Lesne Animals

 

Foto's:

 

1. Fien kan niet kiezen en vindt alle creaties van Anna prachtig! Welke is jouw favoriet? (Foto: Wonen voor jou)

 

2. De Poolse Anna met haar favoriete dier: de vos. (Foto: Lesne Animals)

 

3. Het lieve logo van Lesne. 

 

4. Robin de vos is een échte vriend. (Foto: Lesne Animals)

 

5. Enok en Sam zijn vriendjes sinds dag één! (Foto: Wonen voor jou)

 

6. Alle knuffels van Lesne Animals uit het assortiment van Wonen voor jou. (Foto: Wonen voor jou)

 

 

Wil je kennismaken met onze andere creatievelingen? Ontmoet ook Wendy Viel van Et aussiCeline van Raamt van Studio Mabelle en Sharon Moons van Little Mish Mash.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »