Breiende oma's

Breiende oma's

Tante Loes uit Rotterdam heeft meer dan 500 truien gebreid. Nog nooit had iemand ze gedragen totdat haar deze fantastische flashmob als cadeau werd aangeboden:


De tranen springen bijna in mijn ogen! Wat heeft dat mensje veel gebreid en wat zonde dat het nooit is gebruikt. En ik moet toegeven, het prikt in m’n ogen ook een beetje vanwege haar kleurrijke en uitbundige ontwerpen. Daar zou ik zelf ook niet zo gauw in willen worden gezien. Kan iemand haar misschien een mooi patroon en hippe garens aanreiken?!?


Na de geboorte van mijn dochter, ging mijn oma ook weer breien. Ze had al jaren geen breinaalden aangeraakt vanwege verslechterd zicht en stroeve vingers. Maar voor haar allereerste achterkleindochter wilde ze het graag weer proberen. Vroeger maakte ze de meest ingewikkelde breipatronen of van die heerlijke warme sokken op vier pennen. Nu pakte ze het iets gemakkelijker aan. Met een rechte steek breide ze een knalroze recht-toe-recht-aansjaal. Simpeler kan niet, maar wat is ie leuk! En wat werd mijn oma ineens weer

enthousiast. Ze vond het heerlijk dat ze haar breiwerk weer had opgepakt en dat het daarna met veel flair werd gedragen. Inmiddels is oma dood (“Ouwe omi ligt in een kistje met gordijnen”, zegt mijn peuter) maar wordt de sjaal nog steeds gedragen. Als een veel te klein lapje om mijn steeds groter wordende dochter, of bij de nieuwe muts van mijn tweede telg. Want een handgemaakte sjaal heeft zoveel meer waarde, dan eentje uit een fabriek.


Er zijn heel veel oma’s die doelloos breien. Gedachteloos laten ze de breinaalden tikketikken en ontstaat er iets moois op hun schoot. Het is zo jammer dat dat nooit een bestemming krijgt. Dat dachten ook Niek van Hengel en Jip Pulles en ze richtten Granny’s Finest op. Wat een geweldig, en een beetje jaloersmakend, idee! Jonge designers ontwerpen volgens de laatste mode en de grannies hebben ineens weer een doel voor

ogen.
Eenzame ouderen ontmoeten elkaar op de club, krijgen thee en lekkers en breien aan een prachtige collectie sjaals, mutsen, hoofdbanden, collen en handschoenen. Ook zo’n mooie handgemaakte col hebben? Neem dan vooral eens een kijkje in hun webshop: grannysfinest.com  Bij elk product zit een bedankkaartje dat de klant naar de granny stuurt. Iedereen blij!


Niek en Jip?!? Mag tante Loes alsjeblieft ook bij de club??
 


PS: Binnen de gelederen van Wonen voor jou hebben we gelukkig ook een enthousiast breiende oma! Want wie wil er nou niet zo’n heerlijk warm dekentje voor in de kinder- of reiswieg?! Of zo'n prachtig kussen op de bank.  Met liefde bij elkaar getikketikt.Foto's / Film:


1. Een granny op breiclub Anthonius showt haar laatste creatie. (Foto: Milan Boonstra) 

2. Flashmob voor Tante Loes uit Rotterdam. (Film op YouTube gezet door Wandschappen 1.) 

3. Mijn oma, zo'n dertig jaar geleden toen haar vingers nog niet stroef waren en haar breiwerken als vanzelf onstonden op haar schoot. (Foto: Privécollectie / Wonen voor jou) 

4. De knalroze recht-toe-recht-aansjaal van mijn dochter. Simpeler kan niet, maar wat is ie leuk! (Foto: Privécollectie / Wonen voor jou) 

5. De prachtige producten van Granny's Finest. (Foto: Granny's Finest) 

6. Wiegdekentjes en kussen uit de collectie van Wonen voor jou. Met liefde bij elkaar getikketikt. (Foto: Wonen voor jou)  

Reacties

 1. Mariëtte Mariëtte

  Wat een leuk verhaal weer! Ik ben benieuwd of er nog meer familie aangelegenheden gaan opduiken in deze stukjes, succes met alles :)

 2. Wies Nijhuis Wies Nijhuis

  Super leuk rikketikketik verhaal!!!!
  Waardevol wat er allemaal tussen de steken zit!
  Jij verbindt je echt met de breisters, knap als je dat kan!
  ben blij dat ik jullie steeds beter ken, liefs en ga zo door!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »